Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πλαφόν στην ενέργεια: Το σχέδιο της Κομισιόν και οι απειλές της Ρωσίας
ΚΟΣΜΟΣ

Πλαφόν στην ενέργεια: Το σχέδιο της Κομισιόν και οι απειλές της Ρωσίας

Πλαφόν στην ενέργεια: Η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα σε όσες χώρες επιβάλλουν πλαφόν - Πώς θα αντιδράσει η ΕΕ

Η Ρωσία θα σταματήσει τις παραδόσεις πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων σε χώρες που θα αποφασίσουν να περιορίσουν το κόστος του ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS. «Όσον αφορά το πλαφόν στις τιμές. Αν επιβάλουν πλαφόν, εμείς απλά σε τέτοιες εταιρείες ή χώρες που θα επιβάλουν περιορισμούς, δεν θα τους προμηθεύσουμε με πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, επειδή δεν θα εργαστούμε μη ανταγωνιστικά», τόνισε ο Νόβακ. Παράλληλα, ο Νόβακ χαρακτήρισε τις προτάσεις για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου “πλήρη παραλογισμό”.

“Αυτή η παρέμβαση στους μηχανισμούς της αγοράς μιας τόσο κρίσιμης βιομηχανίας όπως η πετρελαϊκή βιομηχανία, η οποία είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας ολόκληρου του κόσμου, τέτοιες προσπάθειες θα οδηγήσουν μόνο στην αποσταθεροποίηση της της αγοράς πετρελαίου”, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι πρώτα από όλα οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί καταναλωτές, οι οποίοι σήμερα ήδη πληρώνουν υψηλές τιμές για τους ενεργειακούς πόρους, θα πληρώσουν αυτό το μέτρο. «Κάτι τέτοιο θα διαταράξει πλήρως την αγορά», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η αντίδραση των χωρών του ΟΠΕΚ+, Ινδίας και Κίνας για το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS, καμία από τις χώρες του ΟΠΕΚ+, αλλά ούτε η Ινδία και η Κίνα υποστήριξαν την ιδέα της επιβολής ανώτατου ορίου τιμής στο πετρέλαιο από τη Ρωσία. «Δεν έχω ακούσει ότι η Κίνα και η Ινδία έχουν συμφωνήσει. Δεν έχουμε ακούσει από άλλους παραγωγούς πετρελαίου, που συμμετέχουν στην αγορά, τουλάχιστον μία θετική απάντηση για αυτόν τον παραλογισμό που συζητείται», είπε ο Νόβακ. Πρόσθεσε, δε, ότι ο περιορισμός της τιμής του ρωσικού πετρελαίου θα καταστρέψει εντελώς την παγκόσμια αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι, μόλις χθες, οι ΗΠΑ πρότειναν να μπει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, με την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης να μπαίνει στο τραπέζι των G7 που συνεδριάζουν την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου.

Το σχέδιο της Κομισιόν για φυσικό αέριο και ρεύμα

Η Κομισιόν τονίζει ότι οι επικείμενες κινήσεις της ΕΕ σχετικά με τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν παράλληλα και μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με ευρωπαϊκό έγγραφο προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως θα μπορούσε να τεθεί όριο τιμής (πλαφόν) για ορισμένες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής που έχουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από τις εγκαταστάσεις που λειτουργούν με φυσικό αέριο. Παράλληλα, ο στόχος του πλαφόν θα είναι να διαχωρίσει τις εμπορικές αποδόσεις αυτών των εγκαταστάσεων από την υφιστάμενη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει εκτοξευθεί ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, αυτό το πλαφόν, όπως σημειώνει το Reuters, θα συσχετισθεί εν συνεχεία με χρηματοοικονομικούς πόρους τους οποίους οι κυβερνήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να περιορίσουν τις λιανικές τιμές της ενέργειας. Το πλαφόν θα αποφέρει οικονομικούς πόρους τους οποίους οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν στη συνέχεια να δαπανήσουν σε μέτρα περιορισμού των λιανικών τιμών ενέργειας υπέρ των καταναλωτών, με την εν λόγω διαδικασία να θυμίζει το ελληνικό μοντέλο ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιριών παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας που επιστρέφουν ως επιδότηση στους καταναλωτές.

Ανώτατο όριο τιμής για ορισμένες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής;

Οι επερχόμενες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν ανώτατο όριο τιμής για ορισμένες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής που δεν λειτουργούν με φυσικό αέριο, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν γνώση του περιεχομένου του οποίου επικαλείται το Reuters. «Ο δεύτερος τύπος παρέμβασης θα εισαγάγει ένα όριο τιμής για τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν χαμηλότερο λειτουργικό κόστος από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο», σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο.

Στόχος της παρέμβασης θα ήταν να διαχωριστούν οι αποδόσεις αυτών των γεννητριών από την τρέχουσα τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει εκτοξευθεί ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου, όπως σημειώνεται. Αναλυτές εκτιμούν πως, κατά αυτόν τον τρόπο, η Κομισιόν φιλοδοξεί πως θα καταφέρει να «σπάσει τον δεσμό» ανάμεσα στις τιμές του φυσικού αερίου και εκείνες του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις