Έξυπνοι σταθμοί – ΟΣΕ: Όλες οι αλλαγές που θα γίνουν

ΕΛΛΑΔΑ

Έξυπνοι σταθμοί – ΟΣΕ: Όλες οι αλλαγές που θα γίνουν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ιφιγένεια Αντωνοπούλου

Έξυπνοι σταθμοί - ΟΣΕ: Γρήγορο ίντερνετ, ηλεκτρονικό εισιτήριο και έξυπνοι σταθμοί

03.09.2022 | 15:04

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται σταδιακά μία καθοριστική μεταρρύθμιση που αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικτύου του ΟΣΕ, ώστε να καταστεί ο σιδηρόδρομος ένα ελκυστικό μέσο μετακίνησης για το επιβατικό κοινό. Σύμφωνα με το car&motor.gr, καθοριστικό βήμα αποτελεί η πρόσφατη (15/6) έγκριση δαπάνης ύψους 18.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), την οποία υπογράφει ο ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, Σπυρίδων Πατέρας και αφορά στην «Παροχή υπηρεσιών χρηματοοικονομικού συμβούλου στο πλαίσιο προετοιμασίας του φακέλου του έργου “Ψηφιακός μετασχηματισμός του δικτύου του ΟΣΕ”».

Αναφορά στο έργο είχε κάνει και στα τέλη Μαίου και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, από το βήμα του συνεδρίου «Smart Cities – City Connect Conference & Expo 2022». Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΣΕ αποτελεί μία δράση που θα προχωρήσει μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομεά (ΣΔΙΤ) και θα χρηματοδοτείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ωρίμανση του πρότζεκτ πραγματοποιείται με γρήγορους ρυθμούς, έχοντας ως στόχο τη δημοπράτηση του έργου εντός του 2022, κάτι το οποίο, ωστόσο, είναι ρευστό. Όσον αφορά την υλοποίηση της επένδυσης, αυτή θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2025.

Τι περιλαμβάνει το έργο που προτείνει ο ΟΣΕ

Στόχος του ΟΣΕ μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού του είναι να ενισχύσει τη δημοτικότητα των σιδηροδρόμων και συνεπώς να αυξήσει την κίνηση και τα έσοδα των χρηστών του δικτύου (operators), καθώς και τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Στο πλαίσιο αυτό, το έργο που προτείνει περιλαμβάνει τις παρακάτω ενέργειας:

– Πλήρης εφαρμογή του έξυπνου εισιτηρίου – e-ticketing (εφαρμογές και εξοπλισμός)
-Τηλεματική για την πληροφόρηση του κοινού (εφαρμογές και εξοπλισμός)
– Δημιουργία έξυπνων σταθμών
– Υποδομή τηλεπικοιωνιακού δικτύου για γρήγορο Internet (Wi-Fi) στο επιβατικό κοινό

Πληροφοριακά συστήματα και εφαρμογές

Οι βασικοί πυλώνες στους οποίους βασίζεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα
– Ψηφιακά δεδομένα, τα οποία αφού συλλεχθούν και αναλυθούν, παρέχουν καλύτερη πληροφόρηση για την δημιουργία προβλέψεων και λήψη αποφάσεων.
– Αυτοματοποιημένα συστήματα, τα οποία αυξάνουν την ταχύτητα λειτουργίας και μειώνουν το ποσοστό σφαλμάτων και το λειτουργικό κόστος.
– Συνδεσιμότητα, που συγχρονίζει τις αλυσίδες εφοδιασμού και βελτιώνει τις δυνατότητες καινοτομίας.
– Ψηφιακή πρόσβαση πελατών, η οποία επιτρέπει στις εταιρείες να προσφέρουν στους πελάτες διαφάνεια και νέες υπηρεσίες.

Το αντικείμενο του έργου του συμβούλου

Το έργο «Παροχή υπηρεσιών χρηματοοικονομικού συμβούλου στο πλαίσιο προετοιμασίας του φακέλου του έργου “Ψηφιακός μετασχηματισμός του δικτύου του ΟΣΕ”» πρέπει να εμπεριέχει:

– Χρηματοοικονομική ανάλυση της οικονομικής αποδοτικότητας του έργου για την τεκμηρίωση υλοποίησης του μέσω ΣΔΙΤ, συγκρίνοντας το συνολικό κόστος για τον ΟΣΕ στην περίπτωση υλοποίησης με παραδοσιακή ανάθεση δημοσίων συμβάσεων και ανάθεσης μέσω ΣΔΙΤ.
– Υπολογισμό των πληρωμών διαθεσιμότητας του Ιδιωτικού Φορέα από τον ΟΣΕ (σε διαφορετικά σενάρια χρηματοδότησης, εφόσον απαιτηθεί).
– Ανάλυση σεναρίων ευαισθησίας και κόστους κινδύνων
– Τεκμηρίωση της υλοποίησης του έργου μέσω ΣΔΙΤ.

Ο ΟΣΕ αναφέρει ότι έχει την ευθύνη του συνόλου των σιδηροδρομικών υποδομών της χώρας (δίκτυο και σταθμοί) οι οποίες κρίνεται απαραίτητο να αναβαθμιστούν ώστε να ανταποκρίνονται στις τεχνολογικές απαιτήσεις της εποχής και στις βασικές ανάγκες των χρηστών.

Ετικέτες
Exit mobile version