Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

09

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κηδεία Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Οι Ρώσοι αποχαιρετούν τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης
ΚΟΣΜΟΣ

Κηδεία Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Οι Ρώσοι αποχαιρετούν τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης

Ανοιχτό το φέρετρο - Σεμνή η τελετή αποχαιρετισμού - Στη Ρωσία δεν κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους

Το τελευταίο αντίο στον τελευταίο Σοβιετικό ηγέτη, τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ λένε σήμερα οι Ρώσοι, με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να απουσιάζει. Ο τελευταίος σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ κηδεύεται σήμερα σε μια τελετή στη Μόσχα, αλλά χωρίς τις συνηθισμένες επιπλέον τιμές που γίνονται στις κρατικές κηδείες και με την απουσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Με τη Ρωσία απομονωμένη από τη στρατιωτική της εκστρατεία στην Ουκρανία, κανένας ξένος ηγέτης δεν αναμένεται να παραστεί σε αυτή τη σχετικά χαμηλών τόνων εκδήλωση μνήμης και τιμών για μια από τις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα. Ο Γκορμπατσόφ – γνωστός στη Δύση χαϊδευτικά ως Γκόρμπι – πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 91 ετών μετά από «σοβαρή και μακροχρόνια ασθένεια», ανακοίνωσε το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Κατά τη διάρκεια της εξουσίας του μεταξύ 1985 και 1991, ο Γκορμπατσόφ προσπάθησε να μεταμορφώσει τη Σοβιετική Ένωση με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, αλλά τελικά προκάλεσε και την κατάρρευσή της. Στη Ρωσία, πολλοί τον κατηγορούν ότι άφησε να χαθεί η σοβιετική αυτοκρατορία και μαζί της η θέση της χώρας ως παγκόσμια δύναμη. Στη Δύση, όμως, ο Γκορμπατσόφ θεωρείται ως ο άνθρωπος που έθεσε τέλος στον Ψυχρό Πόλεμο και γκρέμισε το Σιδηρούν Παραπέτασμα – επιτεύγματα που αναγνωρίστηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης το 1990.

Ο Γκορμπατσόφ υπερασπίστηκε την ελευθερία και τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, επιδιώκοντας στενότερους δεσμούς με τα δυτικά έθνη, μια κληρονομιά που οι επικριτές λένε ότι ο Πούτιν διέλυσε κατά τη διάρκεια των δύο και πλέον δεκαετιών του στην εξουσία.

Η τελετή θα έχει μόνο «στοιχεία» κρατικής κηδείας

Καθώς ξεκινούσε η τελετή στη Μόσχα σήμερα το πρωί, ένας διαδηλωτής εθεάθη να κρατά ένα χαρτί και γρήγορα συνελήφθη από ένοπλους αξιωματικούς ασφαλείας. Είναι άγνωστο σε αυτό το στάδιο για ποιο λόγο διαμαρτυρόταν. Η τελετή για το Γκορμπατσόφ γίνεται στην Αίθουσα των Στύλων, σε ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της Μόσχας, που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για τις κηδείες υψηλών αξιωματούχων, όπως ο Ιωσήφ Στάλιν το 1953. Η τελετή είναι ανοιχτή στο κοινό, σύμφωνα με το Ίδρυμα Γκορμπατσόφ. Θα ταφεί σήμερα στο διάσημο νεκροταφείο Novodevichy της Μόσχας δίπλα στη σύζυγό του Ραΐσα, η οποία πέθανε πρόωρα από καρκίνο το 1999.

Η ηχηρή απουσία

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ποιος θα παραστεί στην κηδεία, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Πούτιν θα απουσιάσει λόγω προβλημάτων προγραμματισμού. Λίγο μετά την ανακοίνωση την Πέμπτη, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες του Πούτιν, μόνος του, να καταθέτει ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα στο ανοιχτό φέρετρο του Γκορμπατσόφ στο νοσοκομείο όπου πέθανε. Η απουσία του Πούτιν από την κηδεία δείχνει αυτή τη διάσταση απόψεων Ρωσίας και Δύσης για το Γκορμπατσόφ. Στη Δύση θεωρούνταν γίγαντας, στη Ρωσία παρίας.

Μετά το θάνατό του, τα αφιερώματα έπεσαν βροχή από τις δυτικές πρωτεύουσες, όπου ο Γκορμπατσόφ μνημονεύεται επειδή επέτρεψε στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να απελευθερωθούν από τη σοβιετική κυριαρχία και επειδή υπέγραψε τη συμφωνία-ορόσημο για τη μείωση των πυρηνικών όπλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στο Βερολίνο σήμερα Σάββατο στη μνήμη του Γκορμπατσόφ, ο οποίος συγκράτησε τα σοβιετικά στρατεύματα όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου το 1989.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις