Χατζηδάκης ΣΚΑΪ: Ο υπουργός μίλησε στον Γιώργο Αυτιά
Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι η αύξηση των συντάξεων συνδέεται με τον τιμάριθμο και την ανάπτυξη, με βάση τη νομοθεσία και προσθέτει ότι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι σαφές ότι θα πρόκειται για μία σημαντική αύξηση, «ακόμα και για τα δεδομένα της προμνημονιακής περιόδου. Και αυτό αφορά όλους τους συνταξιούχους».
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημειώνει ότι οι συνταξιούχοι θα ωφεληθούν από δύο ακόμη μέτρα, που είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία αφορά περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και οι αυξήσεις στις συντάξεις που θα δουν πάνω από 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι, με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, οι οποίοι θα πληρωθούν την 4η αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους.
Τι είπε για τις οφειλόμενες συντάξεις
«Οι αυξήσεις είναι μόνιμες, που θα βελτιώσουν σημαντικά το εισόδημα των συνταξιούχων σε μία δύσκολη περίοδο» αναφέρει χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης διευκρινίζει ότι, σύμφωνα με τον νόμο, το συνολικό ποσό της σύνταξης αναπροσαρμόζεται βάσει του μέσου όρου ανάπτυξης της οικονομίας και πληθωρισμού. «Αυτό επί της αρχής συμπαρασύρει, τόσο τις εθνικές, όσο και τις ανταποδοτικές συντάξεις, ωστόσο όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η αύξηση αυτή, θα περιληφθούν, όπως ορίζεται, σε κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών» συμπληρώνει.
Ο υπουργός τόνισε ότι με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν κλείσει οφειλόμενες συντάξεις μέχρι και το 2019. Για τις εκκρεμείς συντάξεις του δημοσίου ανέφερε ότι τώρα που θα βγουν τα νέα στοιχεία θα φανεί μεγάλη πρόοδος. Για ένα πιθανό έκτακτο επίδομα 200 ευρώ, ο υπουργός δήλωσε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμη, αν δεν δει πρώτα τον προϋπολογισμό, χωρίς να αποκλείει το μέτρο του έκτακτου βοηθήματος.
Τα τρία μόνιμα μέτρα
Τα τρία μόνιμα μέτρα σύμφωνα με τον υπουργό είναι η γενική αύξηση, η αύξηση άνω των 30 ετών και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μέτρα που αφορούν την πλειονότητα των συνταξιούχων. Σε σχέση με τους μισθούς, ο υπουργός ανέφερε ότι στην ΔΕΘ δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά η διαδικασία θα γίνει το πρώτο διάστημα του 2023
Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, ο υπουργός σημείωσε ότι: “Η μείωση του χρόνου παραγραφής μη βεβαιωμένων οφειλών στον ΕΦΚΑ σε 10 χρόνια (από 20), ο διπλασιασμός των δόσεων για πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 24 δόσεις (από 12), η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του τ. Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και η επέκταση της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ένστολους είναι μερικές από τις σημαντικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος.”
Τι είπε για το στεγαστικό
Σχετικά με τις βασικές αρχές της νέας στεγαστικής πολιτικής, ο κ. Χατζηδάκης δηλώνει ότι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη και τονίζει ότι η χώρα θα αποκτήσει, ύστερα από πολλά χρόνια, μία ουσιαστική στεγαστική πολιτική, που θα έχει στο επίκεντρό της τους νέους και ειδικότερα τα νέα ζευγάρια, που αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος στέγασης σε σχέση με το εισόδημά τους.
«Στο πλαίσιο αυτό, θα εφαρμόσουμε σύγχρονες ιδέες και λύσεις, κατά το πρότυπο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Σε αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες και οι πόροι, τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και του ΕΣΠΑ» υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας.