Αυτή η συνταγή για πατάτες ψημένες σε κέλυφος αλατιού εγγυάται την πιο ζουμερή υφή και λαχταριστή γεύση στις πατάτες σας
Συνταγή για πατάτες φούρνου μαγειρεμένες σε αλάτι – οι πιο βουτυρένιες, κρεμώδεις πατάτες που θα δοκιμάσετε ποτέ. Αυτή η συνταγή για πατάτες ψημένες σε κέλυφος αλατιού εγγυάται την πιο ζουμερή υφή και λαχταριστή γεύση στις πατάτες σας. Πιθανότατα έχετε δει αυτή την τεχνική μαγειρέματος να εφαρμόζεται σε ψάρι ή κρέας, αλλά λειτουργεί τέλεια και με πατάτες (ή άλλα λαχανικά με ρίζες). Ουσιαστικά δημιουργείτε έναν στενό κέλυφος αλατιού που παγιδεύει όλη την υγρασία, συγκεντρώνει τη γεύση των πατατών και δημιουργεί την πιο κρεμώδη υφή.
Υλικά
700 γραμμάρια baby πατάτες ή άλλου τύπου μικρές, κηρώδεις πατάτες
4-5 φλιτζάνια αλάτι kosher
3-4 ασπράδια αυγών ή 1/2 φλιτζάνι νερό (προσθέστε περισσότερο αν χρειάζεται)
Μυρωδικά της επιλογής σας (πχ θυμάρι, δεντρολίβανο κ.ο.κ)
Εκτέλεση
Ανακατέψτε το αλάτι, τα βότανα και τα ασπράδια αυγών (ή το νερό). Ανακατέψτε μέχρι να αποκτήσει την υφή υγρής άμμου. Προσθέστε περισσότερο νερό, ή ασπράδια αυγών, εάν είναι απαραίτητο.
Ζεσταίνετε το φούρνο στους 205°C.
Απλώστε ομοιόμορφα το 1/3 του μείγματος σε ένα τηγάνι, ένα ταψί για κέικ ή ένα ταψί ψησίματος. Το στρώνετε με τα χέρια σας.
Τοποθετήστε τις πατάτες πάνω από το αλάτι και στη συνέχεια καλύψτε με τα υπόλοιπα 2/3 του μείγματος. Σφίξτε σφιχτά το αλάτι χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, καλύπτοντας όλες τις πατάτες.
Ψήστε τις πατάτες για 1 ώρα στο φούρνο ή μέχρι το αλάτι να φαίνεται ανοιχτό καφέ και να είναι σκληρό στην αφή.
Χτυπήστε το αλάτι από τις πατάτες χρησιμοποιώντας ένα σφυροκόπτη κρέατος, πλάστη ή οποιοδήποτε άλλο εργαλείο.
Σερβίρετε τις πατάτες αμέσως.
Επαναχρησιμοποιήστε το αλάτι για τον ίδιο σκοπό, έως και 1 εβδομάδα μετά (αν χρησιμοποιείτε ασπράδι αυγού), ενυδατώνοντάς το ανάλογα με τις ανάγκες. Μετά από αυτό, χρησιμοποιήστε το ως τρίψιμο για κατσαρόλες και τηγάνια.