Μέτρα Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση: Ενεργειακή κρίση: Κλειστές στρόφιγγες από Μόσχα
Ο ρωσικός κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου ανακοίνωσε χθες την επ’ αόριστον παράταση της τριήμερης διακοπής των ροών φυσικού αερίου μέσω της βασικής ενεργειακής αρτηρίας της Ευρώπης, του Nord Stream 1, επικαλούμενος τεχνικούς λόγους, μια εξέλιξη που δεν είναι καθόλου τυχαία, ενώ την ίδια στιγμή η Ευρώπη συσπειρώνεται κατά του Πούτιν. Οι κορυφαίοι υπουργοί Οικονομικών της Δύσης είχαν προαναγγείλει χθες την κλιμάκωση των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο. Οι ισχυρότερες οικονομικά χώρες (G7), συμφώνησαν να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου με στόχο τον περιορισμό των εσόδων που χρηματοδοτούν τον πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. Η Μόσχα κερδίζει περισσότερα από τις εξαγωγές πετρελαίου παρά από τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Η επίσημη αιτία για το κλείσιμο της στρόφιγγας είναι η διαπίστωση διαρροής αερίου, κατά τη Gazprom, αλλά ουσιαστικά η Ρωσία θεωρεί ότι ο αγωγός δεν μπορεί να επισκευαστεί λόγω των κυρώσεων. Τα «τεχνικά προβλήματα» φανερώνουν μια προσπάθεια ενεργειακού εκβιασμού της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τις Financial Times, ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατηγόρησε την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, για την αποτυχία της Ρωσίας να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1 λέγοντας, ότι «για όλα φταίνε οι κυρώσεις».
Η Ευρώπη συσπειρώνεται μετά τις απειλές Πούτιν
«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο, μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές» τόνισε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Η πρόεδρος της Κομισιόν, με ανάρτησή της στο Twitter, σημείωσε πως η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας, ενώ αναφέρεται και στον τρόπο με τον οποίο ο Πούτιν χρησιμοποιεί ως όπλο κατά της Ευρώπης την ενέργεια.
Ειδικότερα, η πρόεδρος της Επιτροπής υπογραμμίζει:
«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο, μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές. Θα αποτύχει.
Η Ευρώπη θα επικρατήσει. H Eυρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει ως στόχο:
Μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
Ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο
Βοήθεια τους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με έσοδα από τον ενεργειακό τομέα
Ενεργοποίηση υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας που συνδέονται με την αστάθεια».
Συμφωνία Μακρόν και Σολτς -«Σας δίνουμε γαλλικό αέριο, μας δίνετε γερμανικό ρεύμα»
Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν σε αλληλοστήριξη, στην περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα. Αυτό δήλωσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Ο Μακρόν δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα δώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον η κρίση συνεχιστεί τον χειμώνα. «Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επικοινωνία αυτήν.
«Θα ολοκληρώσουμε τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου για να μπορούμε να παραδώσουμε αέριο στη Γερμανία (…), εάν υπάρξει ανάγκη αλληλεγγύης», πρόσθεσε. Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγών. «Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να βάλει πλαφόν στην τιμή του αερίου που αγοράζεται μέσω των αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα στηρίξει αυτό το μέτρο», είπε. Επίσης, είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση της αγοράς αερίου «από κοινού» με τις άλλες χώρες της ΕΕ, ώστε να καταβάλλεται μικρότερο τίμημα. Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει μεσοπρόθεσμα να μεταρρυθμιστεί, κυρίως ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τιμές αγοράς θα είναι πιο ευθυγραμμισμένες με το πραγματικό κόστος παραγωγής.
Αναφερόμενος στην κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία, ο Μακρόν είπε ότι η χώρα του θέλει να αναπτύξει όλες τις ενεργειακές διασυνδέσεις που «έχουν νόημα», αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για άλλον έναν αγωγό. Σημείωσε, μάλιστα, ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο αγωγός Ισπανίας-Γαλλίας λειτουργεί στο μισό των δυνατοτήτων του και ότι η Γαλλία είναι αυτή που εξάγει αέριο στην Ισπανία.
ΗΠΑ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο με τη διακοπή του αγωγού Nord Stream 1
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις κινήσεις της Ρωσίας και τονίζει ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Πιο συγκεκριμένα, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο αφότου σταμάτησε τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και είπε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Μόσχα δεν εμποδίζουν τη λειτουργία της μεγαλύτερης ενεργειακής γραμμής εφοδιασμού προς την Ευρώπη. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο και επιλέγει να κλείσει τον αγωγό», δήλωσε ο αξιωματούχος. Η Ρωσία επιρρίπτει ευθύνες στη «συλλογική Δύση» για τα προβλήματα που δημιουργεί στις προμήθειες φυσικού αερίου.
«Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη συνεργάζονται για να διασφαλίσουν επαρκείς προμήθειες. Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου θα είναι πλήρεις κατά την κρίσιμη χειμερινή περίοδο θέρμανσης. Πρέπει να εργαστούμε περισσότερο γι’ αυτό», δήλωσε ο αξιωματούχος.