Ελληνοτουρκικά: «Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται»
Μετά τις χθεσινές δηλώσεις της Γαλλίδας ΥΠΕΞ ότι η χώρα της θα ταχθεί στο πλευρό της Ελλάδας εφόσον υπάρξουν παραβιάσεις της κυριαρχίας από μέρος γειτονικών χωρών, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε ηχηρή απάντηση στις κλιμακούμενες απειλές και ανιστόρητες διεκδικήσεις της Τουρκίας και του Ερντογάν επί των ελληνικών νησιών. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, με μια ξεκάθαρη παρέμβαση, τοποθετήθηκε για το πρόσφατο μπαράζ των πολεμικών δηλώσεων που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας, αλλά και για το θέμα της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Απαντώντας σε κοινή ερώτηση των ανταποκριτών του ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ΕΡΤ και της ιστοσελίδας Hellas Journal, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «σε μια περίοδο που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες».
Συνεχίζοντας, επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση, που θέλει τις ΗΠΑ να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας.
Στο θέμα της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν εξίσου σαφής. Σημείωσε πως «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».
Η ανάρτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένας Αργύρη
Ηχηρή παρέμβαση @StateDept για συνεχή αμφισβήτηση κυριαρχίας ελ νησιών κ τουρκικές απειλές «στη σημερινή συγκυρία της ρωσικής εισβολής δηλώσεις που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ συμμάχων είναι ιδιαιτέρως αντιπαραγωγικές/η κυριαρχία Ελλάδος στα νησιά δεν αμφισβητείται»
— Lena Argiri (@lenaargiri) September 6, 2022
Επιστολές σε διεθνή θεσμικά όργανα με τις ανεκδιήγητες τουρκικές θέσεις
Η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχεται έπειτα από τη νέα κλιμάκωση από τουρκικής πλευράς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μέσω ενεργειών και δηλώσεων που μόνο προκλητικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, το περιεχόμενο των επιστολών που έστειλε την 1η Σεπτεμβρίου η Άγκυρα προς ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα, όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ, με τις οποίες παραθέτει τις εκτός πραγματικότητας θέσεις της για τα προβλήματα στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, οι επιστολές, με την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εστάλησαν στις 25 πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ και στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Περιεχόμενό τους, οι «παράνομες ενέργειες και τα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας», τα οποία συνοψίζονται, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, στην έκταση των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων, την παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και τμήματα γης που δεν ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία.
Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη-Δένδια στις προκλήσεις Ερντογάν
Ηχηρή απάντηση στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα έδωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Κατά τη συνάντησή του με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως καθημερινά η Ελλάδα αντιμετωπίζει σειρά «εξωφρενικών» -όπως χαρακτηριστικά είπε- απειλών και δηλώσεων, ενώ κατά διαστήματα δημοσιεύονται χάρτες που απεικονίζουν ελληνικά νησιά ως τουρκικό έδαφος. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε πως «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», υπονοώντας εισβολή σε ελληνικό έδαφος. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την ίδια απειλή, συμπληρώνοντας πως «η υπομονή μας τελειώνει».
Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Κολονά για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας και τις απειλές από επίσημα χείλη έναντι της ελληνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα προκαλεί ένταση, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Γαλλίδα ΥΠΕΞ: Αμοιβαία συνδρομή Ελλάδας-Γαλλίας αν διαπιστώσουν ένοπλη επίθεση
Ξεκάθαρο μήνυμα πως η Γαλλία ήταν και θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, όταν υπάρχουν απειλές και παραβιάσεις της κυριαρχίας από μέρος γειτονικών χωρών, έστειλε χθες από την Αθήνα, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά. «Ήμασταν στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να είμαστε», θέλησε να επαναλάβει η Κατρίν Κολονά και επισήμανε πως βεβαίως η Γαλλία παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση, για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε κλιμάκωση. «Το είπα χθες στην Άγκυρα και το επανέλαβα και σήμερα» προσέθεσε, και σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι κανείς δεν θέλει να υπάρξει περαιτέρω όξυνση, κλιμάκωση και ότι «όλοι θα πρέπει να επιδείξουν συγκράτηση».
Ερντογάν: Η υπομονή μας έχει τα όριά της
Τον «χορό» των προκλήσεων σέρνει σε σχεδόν καθημερινή βάση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την εμπρηστική ρητορική του. Μόνο σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος φρόντισε να επαναλάβει δύο φόρες το «όραμά του», δηλαδή να έρθει ξαφνικά στην Ελλάδα ένα βράδυ. Συγκεκριμένα, το πρακτορείο Anadolu αναφέρει ότι, όταν ρωτήθηκε εάν η Τουρκία σκέφτεται πραγματικά να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ελλάδας, ο Ερντογάν υπενθύμισε προηγούμενες δηλώσεις του, ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα».
«Δεν είναι όνειρο αυτό για το οποίο μιλάω», τόνισε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», και πρόσθεσε: «Η υπομονή μας έχει τα όριά της… εάν η Ελλάδα συνεχίσει με τις παράνομες απειλές εναντίον μας, εκμεταλλευόμενη τις βάσεις της στα νησιά».