Τι θα γίνει αν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ: Το πρωτόκολλο του παλατιού

ΚΟΣΜΟΣ

Τι θα γίνει αν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ: Το πρωτόκολλο του παλατιού

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ιφιγένεια Αντωνοπούλου

Τι θα γίνει αν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ: Το πρωτόκολλο που έχει σχεδιαστεί από το 1960

08.09.2022 | 17:15

Η ημέρα του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ θα πυροδοτήσει μια σειρά προσεκτικά στημένων κινήσεων που έχουν σχεδιαστεί από τη δεκαετία του 1960. Η διαδικασία αυτή, που θα ακολουθήσει τον θάνατο της βασίλισσας, έχει λάβει την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου». Πέρσι, ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο Politico έδωσε στη δημοσιότητα αρκετές από τις διαδικασίες που περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο που θα ακολουθήσει μετά τον θάνατο της βασίλισσας.

Η βασίλισσα είναι επί του παρόντος 96 ετών και βρίσκεται αυτήν τη στιγμή υπό ιατρική παρακολούθηση στο Μπαλμόραλ, αφού οι γιατροί της εξέφρασαν ανησυχίες για την υγεία της. Τα παιδιά της έχουν σπεύσει στο πλάι της και το «βλέμμα» του κόσμου είναι στραμμένο στο κάστρο της βασίλισσας, στη Σκωτία. Η προετοιμασία για τις επόμενες κινήσεις, μετά από τον θάνατο της βασίλισσας, ιδίως όσον αφορά το πώς θα ενημερωθούν υψηλόβαθμα πρόσωπα της κυβέρνησης αλλά και πώς θα μεταδοθεί η είδηση στους πολίτες, σχεδιάζεται προσεκτικά εκ των προτέρων.

Αυτό φαίνεται άλλωστε και από ό,τι προκύπτει μέσω αρχείων που έχει στην κατοχή του το Politico και στα οποία βασίζει το ρεπορτάζ του, που αναλύει εκτενώς κάθε λεπτομέρεια του σχεδίου για την ενημέρωση των πολιτών αλλά και για τη διαδοχή του θρόνου. Επίσης, στο σχέδιο αυτό αναφέρονται λεπτομέρειες για τις διαδικασίες που θα λάβουν χώρα τις 10 ημέρες που θα ακολουθήσουν τον θάνατο της βασίλισσας: πού θα μεταφερθεί το φέρετρό της, πώς θα ανακοινώσει η πρωθυπουργός την είδηση και πώς θα περάσει ο πρίγκιπας Κάρολος τις πρώτες του ημέρες στον θρόνο.

Πώς θα ενημερωθούν οι πολίτες και η κυβέρνηση για τον θάνατο της βασίλισσας

Η ημέρα του θανάτου της βασίλισσας θα αναφέρεται ως «D-Day» και κάθε επόμενη ως «D+1», «D+2» και ούτω καθεξής. Το εκτενές ρεπορτάζ ισχυρίζεται ότι μερικές ώρες μετά τον θάνατο της βασίλισσας θα πραγματοποιηθούν διαδοχικές κλήσεις για να ενημερωθούν οι κορυφαίοι αξιωματούχοι: η πρωθυπουργός, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου (ο ανώτερος δημόσιος υπάλληλος της Βρετανίας), αρκετοί ανώτεροι υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Η πρωθυπουργός θα ενημερωθεί από τον ιδιωτικό γραμματέα της βασίλισσας Ελισάβετ, ο οποίος θα ενημερώσει επίσης το γραφείο του Συμβουλίου του Προσωπικού Συμβουλίου, το οποίο συντονίζει τις κυβερνητικές εργασίες για λογαριασμό του μονάρχη. Λέγεται, μάλιστα, ότι η πρωθυπουργός θα λάβει το εξής μήνυμα: «Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε».

Θα εκδοθεί από τον βασιλικό οίκο μια επίσημη ανακοίνωση που θα μεταφέρει την είδηση του θανάτου της βασίλισσας στο κοινό. Οι μόνιμοι γραμματείς των τμημάτων, για να μεταφέρουν την είδηση στους υπουργούς τους, θα πουν τα εξής, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν λάβει: «Μόλις ενημερωθήκαμε για τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας, της βασίλισσας». Θα ενημερωθούν επίσης οι υπουργοί ότι «απαιτείται διακριτικότητα». Οι υπουργοί και οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν ένα e-mail από τη γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, το προσχέδιο του οποίου αναφέρει: «Αγαπητοί συνάδερφοι, με λύπη σας γράφω για να σας ενημερώσω για τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητας, της βασίλισσας».

Η διαδικτυακή σελίδα της βασιλικής οικογένειας θα μαυρίσει

Με τη λήψη αυτού του e-mail, οι σημαίες στο Γουάιτχολ θα κυματίσουν μεσίστιες. Το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτά της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα διακόψουν τις εργασίες τους.

Σε μια ένδειξη πως το παλάτι συμβαδίζει με την εποχή, πολλά από τα άμεσα σχέδια σχετίζονται με τα social media. Η ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας θα αλλάξει σε μαύρη με μια σύντομη δήλωση που θα επιβεβαιώνει το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Η ιστοσελίδα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου – gov.uk – θα έχει ένα μαύρο μπάνερ στην κορυφή. Όλες οι σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της κυβέρνησης θα έχουν επίσης ένα μαύρο μπάνερ και θα αλλάξουν τις φωτογραφίες προφίλ στην κορυφή. Μη επείγον περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύεται. Τα retweets απαγορεύονται ρητά εάν δεν διαγραφούν από τον επικεφαλής της κεντρικής κυβέρνησης.

Πώς θα γίνει η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

Η βασιλική οικογένεια θα ανακοινώσει τα σχέδια για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί 10 ημέρες μετά τον θάνατό της. Ο πρωθυπουργός θα είναι το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που θα κάνει δήλωση. Όλα τα άλλα μέλη της κυβέρνησης θα λάβουν εντολή να μην σχολιάσουν μέχρι να μιλήσει ο πρωθυπουργός.

Το υπουργείο Άμυνας θα μεριμνήσει για τους χαιρετισμούς όπλων σε όλους τους σταθμούς. Θα ανακοινωθεί εθνική σιγή ενός λεπτού. Ο πρωθυπουργός, θα έχει στη συνέχεια ακρόαση με τον νέο βασιλιά και στις 6 μ.μ. ο βασιλιάς Κάρολος θα απευθύνει δημόσιο διάγγελμα στο έθνος. Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στην καρδιά του Λονδίνου. Θα παραστεί ο πρωθυπουργός και ένας μικρός αριθμός ανώτερων υπουργών. Η λειτουργία αυτή σχεδιάζεται να φανεί ως «αυθόρμητη», σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που είδε το Politico.

Πώς θα μεταδώσει την είδηση ο Τύπος

Ιστορικά, το BBC λάμβανε πρώτο την πληροφόρηση για θανάτους στη βασιλική οικογένεια, πριν από τα υπόλοιπα Μέσα Ενημέρωσης. Ωστόσο, πλέον, τέτοιες σημαντικές ανακοινώσεις γίνονται συνήθως μέσω του πρακτορείου Press Association. Η βρετανική εφημερίδα «Independent» αναφέρει ότι αρκετά είναι τα ΜΜΕ που κάνουν πρόβες για το πώς θα ανακοινώσουν την είδηση, ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα είναι σωστά προετοιμασμένα. Τα νέα θα διαδοθούν πρώτα μέσω των κύριων τηλεοπτικών καναλιών, με όλα τα κανάλια του BBC να διακόπτονται για να προβάλουν τη ροή του BBC One που θα μεταδίδει την είδηση.

Το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα διακόψει τις εργασίες του, όπως και τα αποκεντρωμένα νομοθετικά σώματα στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Η πρωθυπουργός θα κάνει στη συνέχεια δήλωση. Κανένα άλλο μέλος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα επιτρέπεται να κάνει οποιαδήποτε δήλωση μέχρι τότε. Οι βουλευτές θα προσφέρουν φόρο τιμής στη Βασίλισσα στη Βουλή των Κοινοτήτων την επομένη του θανάτου της βασίλισσας. Αναστέλλονται οι εργασίες της Βουλής για 10 ημέρες. Θα τηρηθεί ενός λεπτού εθνική σιγή την «D- Day». Χαιρετισμοί με όπλα θα πραγματοποιηθούν σε σημεία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό από το υπουργείο Άμυνας.

Πότε θα ανέβει στον θρόνο ο πρίγκιπας Κάρολος

Την επομένη του θανάτου της Βασίλισσας, γνωστή ως D-Day+1, το Συμβούλιο Προσχώρησης θα συνεδριάσει στο Παλάτι του Σεντ Τζέιμς για να ανακηρύξει τον πρίγκιπα Κάρολο τον νέο κυρίαρχο. Θα παρευρεθούν εκατοντάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού και των ανώτερων υπουργών της κυβέρνησης. Στις 3.30 μ.μ., όπως αναφέρεται στα έγγραφα, το υπουργικό συμβούλιο και η πρωθυπουργός θα έχουν ακροατήριο με τον βασιλιά Κάρολο.

Στη συνέχεια, μετά την D-Day+3, ο βασιλιάς θα ξεκινήσει μια περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πρώτο καθήκον την επίσκεψη στο κοινοβούλιο της Σκωτίας. Θα μεταβεί στη Βόρεια Ιρλανδία την επόμενη μέρα για να λάβει μια δεύτερη συλλυπητήρια στο Κάστρο του Χίλσμπορο. Στη συνέχεια, ο Κάρολος θα κατευθυνθεί στην Ουαλία και θα παρακολουθήσει μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό Llandaff στο Κάρντιφ.

Exit mobile version