Εξεταστική επιτροπή για παρακολουθήσεις: Η ΝΔ κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για «εργαλειοποίηση» του θέματος
Με νέα σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για τον καθορισμό της λίστας μαρτύρων συνεχίστηκαν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής που καλείται να ερευνήσει την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία πρότεινε να ξεκινήσουν οι καταθέσεις με τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θεόδωρο Δραβίλλα (2012-15), Ιωάννη Ρουμπάτη (2015-19), Παναγιώτη Κοντολέοντα (2019-22), τον νυν διοικητή Θεμιστοκλή Δεμίρη, τους επικεφαλής της ΑΔΑΕ και της Αρχής Διαφάνειας, τους νόμιμους εκπρόσωπους των εταιρειών Krikel και intellexa και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από την πλευρά του προεδρείου της επιτροπής αναφέρθηκε ότι ο κατάλογος των μαρτύρων δεν είναι οριστικός και πως θα διευρύνεται ανάλογα με την πορεία των ερευνών και τα ευρήματα που θα προκύπτουν. Η αναφορά του προεδρείου ωστόσο δεν ικανοποίησε τους εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ οι οποίοι αποχώρησαν από την συνεδρίαση διαμαρτυρόμενοι γιατί η αρχική λίστα δεν περιλαμβάνει πολιτικά πρόσωπα. Πηγές απο την Κουμουνδούρου και την Χαριλάου Τρικούπη διευκρίνισαν ότι η αποχώρηση αφορά μόνο την σημερινή συνεδρίαση.
Να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ πρότεινε την κλήση για κατάθεση των:
-Κυριακος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός, στον οποίο υπάγεται η ΕΥΠ,
– Παναγιώτης Πικραμμένος, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, αναπληρών τον Πρωθυπουργό απόντα ή κωλυόμενο και αρμόδιος για τις Ανεξάρτητες Αρχές,
– Γεώργιος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας,
– Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης,
– Κωνσταντίνος Τσιάρας, υπουργός Δικαιοσύνης,
– Γρηγόριος Δημητριάδης, Δικηγόρος Αθηνών και πρώην Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού,
– Παναγιώτης Κοντολέων, πρώην Διοικητής της ΕΥΠ,
– Θεμιστοκλής Δεμίρης, Διοικητής της ΕΥΠ,
– Βασίλειος Γκρίζης, Υποδιοικητής της ΕΥΠ, αρμόδιος για επιχειρησιακά θέματα,
– Διονύσιος Μελιτσιώτης, Υποδιοικητής της ΕΥΠ αρμόδιος για οργανωτικά θέματα,
– Αναστάσιος Μητσιάλης, Υποδιοικητής της ΕΥΠ αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις της Υπηρεσίας,
– Ιωάννης Ρουμπάτης, τέως διοικητής ΕΥΠ,
– Βασιλική Βλάχου, Εισαγγελέας ΕΥΠ,
– Οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Συλλογής και Ανάλυσης πληροφοριών Α΄ & Β΄, Οικονομικής Διαχείρισης και Υποδομών, τον Προϊστάμενο του Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας της ΕΥΠ,
– Ευαγγελία Γεωργακοπούλου, υπάλληλος ΕΥΠ,
– Οι υπάλληλοι της ΕΥΠ που υπέγραψαν το αίτημα παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη και διεξήγαγαν και εξήγαγαν τα δεδομένα της παρακολούθησης,
– Αθανάσιος Κουκάκης, δημοσιογράφος
– Αναστάσιος Τέλλογλου, δημοσιογράφος
– Ελισάβετ Τριανταφύλλου, δημοσιογράφος,
– Νικόλας Λεοντόπουλος, δημοσιογράφος,
– Θοδωρής Χονδρόγιαννος, δημοσιογράφος
– Ιωάννης Σουλιώτης, δημοσιογράφος
– Βασίλειος Λαμπρόπουλος δημοσιογράφος
– Σταύρος Μαλιχούδης, δημοσιογράφος
– Κωνσταντίνος Κουκουμάκας, δημοσιογράφος,
– Μάνος Φραγκιουδάκης, δημοσιογράφος,
– Sara Aleksandra Hamou (Σάρα Αλεξάνδρα Χάμου) του FAYSSAL και της ZOFIA,
– Φέλιξ Μπίτζιος του Γεωργίου και της Μαργαρίτας,
– Τάλ Ντίλιαν,
– Ηλίας Σπυρλιάδης του Σωτηρίου,
– Μερομ Χαρπάζ, διευθυντής εταιρείας INTELEXA A.E.,
– Ηλίας Κυριακίδης, λογιστής εταιρείας INTELEXA A.E.,
– Μπίτσιου, εργαζόμενη εταιρείας INTELEXA A.E.,
– Παναγιώτης Κούτσιος, εργαζόμενος εταιρείας INTELEXA A.E.,
– Αθανάσιος Κοκολάκης, πρώην Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) της Ελληνικής Αστυνομίας,
– Νικόλαος Τσέτσικας, Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος ΕΛΑΣ,
– Αναστάσιος Μανιάτης, Ταξίαρχος, πρώην Διευθυντής, Διεύθυνση Οικονομικών Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας,
– Χαράλαμπος Αλεξόπουλος, Ταξίαρχος, πρώην Διευθυντής, Διεύθυνση Οικονομικών Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας,
– Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, Ταξίαρχος ΕΛΑΣ ε.α., πρώην Διευθυντής, Διεύθυνση Οικονομικών Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας,
– Ευάγγελος Καραπαπάς, Ταξίαρχος ΕΛΑΣ, Διευθυντής, Διεύθυνση Οικονομικών Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας,
– Βασίλειος Παπακώστας, Διευθυντής Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,
– Κωνσταντίνος Τσουβάλας, τ. Γενικός Γραμματέας υπουργείου Προστασίας του Πολίτη,
– Χρήστος Ράμμος, Αντιπρόεδρος ΣτΕ ε.τ. – Πρόεδρος ΑΔΑΕ,
– Μιχαήλ Σακκάς, Αντιπρόεδρος ΑΔΑΕ,
– Δημήτριος Βέργαδος, τακτικό μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ,
– Στέφανος Γκρίτζαλης, τακτικό μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ,
– Γεώργιος Μπακάλης, τακτικό μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ,
– Νικόλαος Παπαδάκης, τακτικό μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ,
– Αικατερίνη Παπανικολάου, τακτικό μέλος Ολομέλειας ΑΔΑΕ,
– Τυχόν αναπληρωματικά μέλη Ολομέλειας ΑΔΑΕ που συμμετείχαν στον έλεγχο.
– Σταμάτης Τριμπάλης του Δημητρίου, Διαχειριστής της KRIKELΜ.ΙΚΕ,
– Ιωάννης Λαβράνος του Σπυρίδωνος-Λεωνίδα, επιχειρηματίας,
– Ευάγγελος Τσόγης, λογιστής,
– Αθανάσιος Ντόκος, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού,
– Αλέξανδρος Διακόπουλος – ΠΝ, Αντιναύαρχος Ε.Α. – πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού,
– Άγγελος Μπίνης, πρώην Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
– Shane Huntley, διευθυντής Ομάδα Ανάλυσης Απειλών (Threat Analysis Group), Google Security (να προσκομίσει την έκθεση της Google για την κατοχή λογισμικών)
– Νικόλαος Παπάζογλου του Παναγιώτη, συνεργάτης Νίκου Ανδρουλάκη,
– Νικόλαος Ανδρουλάκης, Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ τους
1. Δημητριάδης Γρηγόρης
2. Κοντολέων Παναγιώτης
3. Δεμίρης Θεμιστοκλής
4. Βλάχου Βασιλική
5. Ράμμος Χρήστος
6. Κουκάκης Θανάσης
7. Τέλλογλου Αναστάσιος
8. Τριανταφύλλου Ελίζα
9. Τερζής Δημήτρης
10. Μπίνης Άγγελος
11. Μπίτζιος Φέλιξ
12. Μελιτσιώτης Διονύσης
13. Ταλ Ντίλιαν
14. Μπιλ Μπάρζακ – Πανεπιστήμιο Τορόντο
15. Λαβράνος Γιάννης
16. Μαλιχούδης Σταύρος
Ενώ ακλουθώντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε την πρότασή του ζητώντας κατάθεση και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Επίσης, το ΚΚΕ πρότεινε μεταξύ άλλων πρόσωπα που συνδέονται με την περίοδο των παρακολουθήσεων του τηλεφωνικού κέντρου της Κεντρικής Επιτροπής του (2016). Συγκεκριμένα τους Σταύρο Κοντονή (υπ. Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ), Μιχάλη Καλογήρου (υπ Δικαιοσύνης ΣΥΡΙΖΑ), Κώστα Τσιάρα (νυν υπ Δικαιοσύνης) και Γιώργο Κατρούγκαλο, στελέχη της ΑΔΑΕ, εμπλεκόμενους εισαγγελείς και εκπροσώπους χωρών και παρόχων του εξωτερικού. Μετά την λήξη της συνεδρίασης ακλούθησε ανταλλαγή ανακοινώσεων.
ΝΔ για αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Οι μάσκες έπεσαν
«Οι μάσκες έπεσαν. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι μοναδική τους επιδίωξη ήταν να εργαλειοποιήσουν ένα σοβαρό ζήτημα που έχει σχέση με τη λειτουργία των θεσμών προκειμένου να στήσουν ένα φτηνό επικοινωνιακό show σε βάρος της έρευνας. Είναι λυπηρό, που κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα επιλέγουν τη δημιουργία εντυπώσεων, επιμένοντας σε κραυγές αντί για επιχειρήματα. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα τους ακολουθήσει. Ας μείνουν «αγκαλιά» ο ένας με τον άλλο ακολουθώντας αντιθεσμικές συμπεριφορές αποχώρησης αντί για επι της ουσίας συζήτηση μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών».
ΠΑΣΟΚ: Προσπαθούν να κάνουν συμμέτοχο στο σκάνδαλο
Από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σημειώνουν ότι η απόρριψη της λίστας μαρτύρων που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποτελεί «θεσμική εκτροπή». Η Χαριλάου Τρικούπη καταγγέλλει την διαδικασία που ακολουθεί η εξεταστική και κατηγορεί την πλειοψηφία για «ευτελισμό των Θεσμών και της Δημοκρατίας».
«Υπάρχει ένα σκάνδαλο: η παρακολούθηση του Ανδρουλάκη. Εδώ παράγεται ένα δεύτερο σκάνδαλο: το σκάνδαλο της συγκάλυψης. Και σε αυτό προσπαθούν να κάνουν και εμάς συμμέτοχο» ανέφεραν βουλευτές του κόμματος που μετέχουν στην εξεταστική.
ΣΥΡΙΖΑ: Σκάνδαλο συγκάλυψης
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε πως «Σήμερα ξεπεράστηκαν τα εσκεμμένα. Περιμέναμε ότι η πλειοψηφία θα επιχειρούσε να ελέγξει τον κατάλογο αλλά όχι σε αυτό το σημείο. Τους έκοψε όλους. Δεν καλεί ούτε καν τον Κουκάκη που είναι από τους αποδεδειγμένα παρακολουθούμενος.
Δίπλα στο σκάνδαλο έχουμε ένα δεύτερο σκάνδαλο: το σκάνδαλο της συγκάλυψης και της προσπάθειας να υπονομευθεί το έργο της Επιτροπής». Στο ίδιο μήκος και ο κ. Νίκος Βούτσης ο οποίος σχολίασε «Βρισκόμαστε μπροστά στην επιχείρηση άπλετο σκότος. Αξιοποιούν την συζήτηση στη Θεσμών για να μειώσουν τους μάρτυρες στην Εξεταστική. Η πλειοψηφία ενσωματώνει την άποψη ότι σωστά επικαλέστηκαν το απόρρητο και σωστά δεν εμφανίζονται στη Βουλή».
Το μήνυμα Ανδρουλάκη
Την απόφασή του να επιμείνει μέχρι τέλους στην προσπάθεια πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης που αφορά στην παρακολούθηση του κινητού του υπογραμμίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης με δήλωσή του προς την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Με αφορμή τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA του ευρωκοινοβουλίου που διερευνά τη χρήση λογισμικών παρακολούθησης και πραγματοποιεί δημόσια ακρόαση για τις παράνομες παρακολουθήσεις στην Ελλάδα, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σε συνεργασία με τους Πράσινους αποφάσισαν να μην τον καλέσουν, παρά το γεγονός ότι: «είμαι ο μοναδικός Ευρωβουλευτής μέχρι τώρα στον οποίο βρέθηκε να έχει γίνει απόπειρα παγίδευσης στο κινητού του τηλεφώνου με το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, ενώ όπως αποκαλύφθηκε συγχρόνως με παρακολουθούσε και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας μου. Δεν θέλουν να ακουστεί η αλήθεια».
Ο κ. Ανδρουλάκης υποστηρίζει ότι «αυτό άλλωστε προσπαθούν από την πρώτη στιγμή, ενώ αμέσως μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικά με την απόπειρα παγίδευσής του κινητού μου με το Predator, η κυβέρνηση και τα φιλικά προς αυτή μέσα προσπάθησαν να υποβαθμίσουν και να γελοιοποιήσουν την καταγγελία μου».
Με την ίδια επιστολή επισημαίνει -σε επιθετικούς τόνους προς την κυβέρνηση- ότι:
«Λίγες ημέρες μετά οι Υπουργοί Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.Κ. Πιερρακάκης, μαζί με τον τότε Διοικητή της ΕΥΠ κ. Π. Κοντολέοντα βρέθηκαν να προσπαθούν να παραπλανήσουν την Ελληνική Βουλή.
Όμως χάρη στην έρευνα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), στις 5 Αυγούστου αποκαλύφθηκε πως οι μυστικές υπηρεσίες της ίδιας μου της χώρας με παρακολουθούσαν για «λόγους εθνικής ασφάλειας», από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2021. Η περίοδος συμπίπτει απόλυτα με την απόπειρα παγίδευσης του κινητού μου (21 Σεπτεμβρίου) αλλά και την προεκλογική περίοδο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, στο οποίο εκλέχτηκα Πρόεδρος στις 12 Δεκεμβρίου 2021. Η παρακολούθησή μου τερματίστηκε λίγες ημέρες μόνο μετά.
“Το σύνολο των Συνταγματολόγων έχει υποστηρίξει ότι η παρακολούθηση ενός Ευρωβουλευτή είναι παράνομη και αντισυνταγματική”
Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε στην παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, ο οποίος είναι και ανιψιός του, και του Διοικητή της ΕΥΠ. Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μία από τις πρώτες του κινήσεις μετά τις εκλογές ήταν να μεταφέρει την αρμοδιότητα για τις μυστικές υπηρεσίες στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και να αλλάξει τα τυπικά προσόντα ώστε να διορίσει τον εκλεκτό του στη θέση του Διοικητή, υποστήριξε ότι δεν το γνώριζε. Χαρακτήρισε μάλιστα την παρακολούθησή μου «νόμιμη μα πολιτικά λανθασμένη», που δεν θα την επέτρεπε αν είχε ερωτηθεί.
Όσον αφορά τη νομιμότητα της παρακολούθησης, το σύνολο των Συνταγματολόγων, με δημόσια αρθρογραφία έχει υποστηρίξει ότι η παρακολούθηση ενός Ευρωβουλευτή είναι παράνομη και αντισυνταγματική, υπογραμμίζοντας την ουσιαστική διαφορά μεταξύ του νομότυπου και του νόμιμου. Η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προέβη σε απαράδεκτες διαρροές που ενέπλεκαν και τρίτες χώρες. Διαψεύστηκαν όμως με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από τις διπλωματικές αρχές τους, διασύροντας τη χώρα διεθνώς.
Ακόμα και σήμερα ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αρνούνται να πουν δημόσια το λόγο της παρακολούθησής μου, προτάσσοντας λόγους εθνικής ασφαλείας. Το ίδιο έκαναν και ενώπιον της Βουλής όπου οι υπαίτιοι προέβαλαν λόγους απορρήτου, θέτοντας εαυτούς και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας υπεράνω του κοινοβουλευτικού και δημοκρατικού ελέγχου. Θα επιμείνω μέχρι τέλους στην αποκάλυψη της αλήθειας και δεν θα επιτρέψω σκιές σε μια πορεία αξιοπρέπειας. Από την πρώτη στιγμή έχω ξεκαθαρίσει ότι η υπόθεση παρακολούθησής μου δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και προστασίας των θεσμών. Για αυτό πρέπει να πέσει άπλετο φως». Σύμφωνα, τέλος, με τον κ. Ανδρουλάκη η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει δημόσια στα εξής ερωτήματα:
– Γιατί ενώ επί 8 χρόνια ως ευρωβουλευτής δεν ήμουν εθνικός κίνδυνος, έγινα ξαφνικά μόλις έθεσα υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και σταμάτησα να είμαι με την εκλογή μου;
-Ποιος είναι ο λόγος της παρακολούθησής μου;
– Παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι;
– Ποιος έχει και για λογαριασμό ποιου χρησιμοποιεί το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» κόστους εκατομμυρίων ευρώ Predator, το οποίο μπορεί να βιντεοσκοπεί τη ζωή ενός ανθρώπου μέσω του κινητού του 24 ώρες το 24ωρο;
Τη Δευτέρα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζήτηση για τις παρακολουθήσεις
Στο μεταξύ σύμφωνα με ενημέρωση της Χαριλάου Τρικούπη «την επόμενη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσει για τις παράνομες υποκλοπές και τη χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών στην Ελλάδα μετά την αντισυνταγματική παρακολούθηση από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, και την παράλληλη απόπειρα παγίδευσης του με το Predator.
Παρά την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία, η πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων υιοθέτησε το αίτημα των Σοσιαλιστών για εισαγωγή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του εν λόγω θέματος, επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα στη συζήτηση θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις τόσο εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» καταλήγει η ενημέρωση του ΠΑΣΟΚ.