Από τη Λίνα Δρούγκα, Δημοσιογράφο
Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχανε ποτέ την αίσθηση του χιούμορ της. Για την ακρίβεια, ήταν διάσημη για την ευστροφία και το χιούμορ της. Υποστήριζε εντελώς τον… λιγάκι κιτς τρόπο που ντυνόταν σε κάθε της δημόσια εμφάνιση. Με την προσωπικότητα, τη στάση της απέναντι στα πράγματα και συχνά τον αυτοσαρκασμό της. Κάποτε συνάντησε έναν Αμερικανό τουρίστα στον περίπατό της σε κάποιον λόφο. Φορούσε το μαντήλι της και ένα, όπως συνήθως, πολύχρωμο ταγέρ. Τη ρώτησε αν είχε συναντήσει ποτέ τη βασίλισσα και η Ελισάβετ απάντησε δείχνοντας τον άνθρωπο που τη συνόδευε: «Εγώ όχι, αλλά αυτός ναι». Και στη συνέχεια τους έβγαλε φωτογραφία. «Πρέπει να με βλέπουν για να με πιστεύουν».
Και οι Βρετανοί την αγάπησαν όσο καμία άλλη. Την έβλεπαν, την πίστευαν, τους ένωνε, τους ενέπνεε… «Δεν ξέρω καμία μοναδική συνταγή επιτυχίας, αλλά μέσα στα χρόνια έχω παρατηρήσει ότι κάποιες ποιότητες της ηγεσίας είναι παγκόσμιες και έχουν να κάνουν συχνά με το να βρίσκεις τον τρόπο να ενθαρρύνεις τους ανθρώπους και να συνδυάζεις τις προσπάθειές τους, τα ταλέντα τους, τον ενθουσιασμό τους και την έμπνευσή τους ώστε να δουλέψουν όλοι μαζί».
Μια μεγάλη αγάπη
Ο έρωτας της με τον πρίγκηπα Φίλιππο μεγάλος. «Αν με ρωτήσουν τι πιστεύω για την οικογενειακή ζωή μετά από 25 χρόνια γάμου, μπορώ να σου απαντήσω απλά και σίγουρα, είμαι φτιαγμένη γι’ αυτή» Παντρεύτηκαν το 1947 και παρέμειναν μαζί μέχρι τον θάνατο του. Έκλεισαν 73 χρόνια γάμου. Απέκτησαν μαζί 4 παιδιά, 8 εγγόνια και 12 δισέγγονα. «Ήταν η δύναμή μου όλα αυτά τα χρόνια και εγώ, και η οικογένεια, και αυτή και πολλές χώρες του χρωστούν ένα χρέος μεγαλύτερο από αυτό που θα αξίωνε ποτέ».
Ανατροπές
Οι οικογενειακές ανατροπές ωστόσο δεν έλειψαν. «Το 1992 δεν είναι μια χρονιά την οποία θα σκέφτομαι με ευχαρίστηση». Αναφερόταν στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά της στο διαζύγιο των τριών παιδιών της και στην πυρκαγιά στο κάστρο του Γουίνδσορ εκείνη τη χρονιά. «Όπως όλες οι οικογένειες, έχουμε ένα μερίδιο από εκκεντρικούς, ένα μερίδιο από επιπόλαιους και απερίσκεπτους νέους και τις οικογενειακές μας δυσκολίες».
Ατάκες
Κάποιοι αστεϊσμοί της έχουν μείνει στην ιστορία. «Τι κάνετε εσείς εδώ;» Η ερώτηση της βασίλισσας όταν ξύπνησε στην κρεβατοκάμαρά της στο Μπάκιγχαμ, στις 9 Ιουλίου 1982 και βρήκε μπροστά την τον εισβολέα Μάικλ Φέιγκαν. «Λιγότερη κλάση; Ποια πιστεύετε ότι είμαι;» Η απάντηση της βασίλισσας σε διάσημη φωτογράφο όταν της πρότεινε να βγάλει το στέμμα για μια φωτογραφία. «Καλησπέρα σας, κύριε Μποντ». Η ατάκα της βασίλισσας στον ηθοποιό Ντάνιελ Κρεγκ, σε μια παρωδία των ταινιών «007» που προβλήθηκε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου. «Ε λοιπόν, είμαι ακόμα ζωντανή» είχε απαντήσει με το χαρακτηριστικό της χιούμορ στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, όταν εκείνος την ρώτησε πώς είναι, σε μια συνάντησή τους το 2016.
Αλλά και οι τοποθετήσεις της σε καίρια ζητήματα ηθικής και αξιών την έκαναν μοναδική. «Όταν η ζωή μοιάζει δύσκολη, οι θαρραλέοι δεν ξαπλώνουν κάτω και αποδέχονται την ήττα. Αντίθετα, είναι ακόμα πιο αποφασισμένοι να παλέψουν για ένα καλύτερο μέλλον». «Τα παιδιά μας διδάσκουν όλα ένα μάθημα, ότι με τη γέννησή τους χαράζει η αυγή των ατέλειωτων πιθανοτήτων». «Ήταν οι γυναίκες που εμφύσησαν την ευγένεια και τη φροντίδα στη σκληρή πρόοδο της ανθρωπότητας». «Όταν συζητάμε για το τι σηματοδοτεί τα 70 χρόνια βασιλείας, δεν υπάρχει φύλλο οδηγιών. Είναι η πρώτη φορά. Αλλά νιώθω ταπείνωση και είμαι συγκινημένη που τόσοι πολλοί άνθρωποι βγήκαν να γιορτάσουν το πλατινένιο ιωβηλαίο μου».
Η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου
Και κάπως έτσι κύλησαν τα χρόνια και η Ελισάβετ έγινε η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου. «Για όλη μας τη ζωή;» ρώτησε σε ηλικία 10 ετών τότε την γκουβερνάντα της, όταν έμαθε ότι η οικογένειά της θα μετακόμιζε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επειδή ο πατέρας της έγινε βασιλιάς, το 1936. Ναι! Για όλη την υπόλοιπη υπέροχη ζωή σας, γλυκιά μας Λίλιμπετ!