Σε ένα κοστολογημένο σχέδιο παροχών, μεταρρυθμίσεων και αλλαγών κυρίως φορολογικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα ύψους 5,5 δισ. ευρώ αναφέρθηκε στην ομιλία του το βράδυ του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για 21 παρεμβάσεις οι οποίες εκτείνονται σχεδόν σε όλο το φάσμα της οικονομίας, πολλές από τις οποίες έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση, καθώς αφορούν κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ζητήματα. Σημαντική χαρακτηρίζεται η πιο ευθεία παρέμβαση, που αφορά στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους. Υπενθυμίζεται πως είχε καταργηθεί στον ιδιωτικό τομέα ενώ τώρα καταργείται και για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν σημαντικές ελαφρύνσεις και περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι των Ελλήνων σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Το μέτρο αυτό συνδυάζεται και με την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Την ίδια ώρα, μια ακόμη σημαντική δέσμη μέτρων αφορά του νέους, το επίδομα φοιτητικής κατοικίας, το οποίο μπορεί να φτάσει υπό προϋποθέσεις και τα 2.000 ευρώ το χρόνο ανά άτομο. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ποσό εάν αναλογιστεί κανείς πως μεταφράζεται σε μείωση ενοικίου της τάξεως των 200 ευρώ το μήνα. Επίσης, εξαγγέλθηκαν και ειδικά προγράμματα στέγασης για νέους τα οποία θα βοηθήσουν νέους ανθρώπους να πάρουν στεγαστικό δάνειο με σχεδόν μηδενικά επιτόκια, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν τη δυνατότητα να νοικιάσουν και ακίνητο από το κράτος.
Ένα πολύ σημαντικό μέτρο έχει να κάνει με το πετρέλαιο θέρμανσης και το γεγονός πως θα υπάρχει επιδότηση στην αντλία. Πέραν δηλαδή από το επίδομα θέρμανσης τα κριτήρια του οποίου διευρύνονται, θα υπάρχει και επιδότηση για όλους στην αντλία. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αναμένεται να εξειδικευτούν περαιτέρω από τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού σήμερα το μεσημέρι. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει το πολιτικό «στίγμα» για την επόμενη περίοδο, αναφερόμενος στις εκλογές, τα ελληνοτουρκικά και δεν αποκλείεται και τον εκλογικό νόμο.
Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας
Όσο για τα σενάρια της κάλπης, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να αναλάβει το κόστος, αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους της ενεργειακής κρίσης και της οικονομικής πίεσης: «Αυτό μου επιβάλλει η πατριωτική μου συνείδηση. Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας εγώ δεν πρόκειται να γίνω. Θα οδηγήσω τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια σε εθνικές εκλογές, στο τέλος της τετραετίας. Και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε».
Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή πορεία έθεσε την σταθερότητα την οποία χαρακτήρισε «εθνική αναγκαιότητα». Έχοντας μιλήσει για τους κινδύνους που απειλούν την χώρα εκτός και εντός συνόρων τόνισε ότι «όταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι και ικανός καπετάνιος. Δοκιμασμένος στα δύσκολα και έτοιμος να αποφασίζει». «Είναι χρέος μου να προειδοποιήσω τους πολίτες: τίποτα απ’ όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Και με μία λάθος κίνηση, όλα μπορεί να γκρεμιστούν. Όμως έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία. Αναθέτοντας αυτήν την απόφαση στον λαό και μόνο. Και εκείνος είδε, έμαθε και ξέρει τον δρόμο που θα διαλέξει», συμπλήρωσε.
Μάλιστα, εκτιμά ότι οι μεγάλες προκλήσεις μπροστά στις οποίες βρίσκεται η χώρα ο ίδιος μπορεί να προσεγγίσει ξανά τις δυνάμεις ενώθηκαν μαζί του το 2019, οι οποίες «οφείλουν να ανασυνταχθούν. Και το ρεύμα της δημοκρατίας και της προόδου να συντονιστεί και πάλι. Παραμερίζοντας τις διαφορές, για να συναντηθούμε στις μεγάλες αλλαγές που τόσο χρειάζεται ο τόπος». Να απαντήσουν μαζί με όλους του ψηφοφόρους στα διλήμματα που έθεσε για τις εκλογές: Καλούμαστε να επιλέξουμε τον δρόμο της ανάπτυξης ή της οπισθοδρόμησης. Του εκσυγχρονισμού ή του αναχρονισμού. Της σιγουριάς ή της αβεβαιότητας. Του πατριωτισμού ή της εθνικής αμηχανίας. Και της κοινωνικής ευημερίας ή της οικονομικής καθήλωσης».