Μπιμπίλας – δίκη Φιλιππίδη: «Μου είπε ”πάρε την τάδε να μη μιλήσει”»

ΕΛΛΑΔΑ

Μπιμπίλας – δίκη Φιλιππίδη: «Μου είπε ”πάρε την τάδε να μη μιλήσει”»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ιφιγένεια Αντωνοπούλου

Μπιμπίλας - δίκη Φιλιππίδη: «Ο Πέτρος και η Ελπίδα μου στάθηκαν σαν αδέλφια, αυτό δεν αλλάζει»

14.09.2022 | 12:11

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται και σήμερα στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη για βιασμό κατ’ εξακολούθηση και για δυο απόπειρες βιασμού σε βάρος τριών γυναικών συναδέλφων του. Αυτή την ώρα στο βήμα του μάρτυρα βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος δέχεται τις ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορούμενου ηθοποιού, Μιχάλη Δημητρακόπουλου.

Απαντώντας σε κάποιες από τις ερωτήσεις αυτές ο κ. Μπιμπίλας επανέλαβε πως ο ίδιος θεωρεί φίλους του τον Πέτρο Φιλιππίδη και τη σύζυγό του Ελπίδα Νίνου, πλην όμως ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου ηθοποιού, του ζήτησε να μην αποκαλέσει ξανά δημόσια τον εντολέα του και τη σύζυγό του φίλους του. «Ο Πέτρος και η Ελπίδα μου στάθηκαν σαν αδέλφια, αυτό δεν αλλάζει. Τα όσα αποκαλύφθηκαν μετά με απογοήτευσαν. Οι καταγγελίες ήταν ισχυρότατες. Και μόνο που με πήρε και μου είπε πάρε την τάδε να μη μιλήσει, και μόνο που είχε αγωνία για το πόσες καταγγελίες έρχονταν, λέει πολλά» είπε ο κ. Μπιμπίλας, απευθύνοντας μάλιστα σε άλλο σημείο της εξέτασης του «έκκληση» και σε άλλες γυναίκες που του έχουν μιλήσει, όπως είπε, και για άλλα περιστατικά ώστε να έρθουν στο δικαστήριο και να τα καταθέσουν.

Ενδεικτικά στο δικαστήριο έλαβαν χώρα οι εξής διάλογοι:

Τα λόγια αυτά του μάρτυρα προκάλεσαν την αντίδραση της υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη, η οποία επισήμανε πως πρόκειται για έναν «δικονομικά ανεπίτρεπτο δρόμο», καθώς κανείς, όπως ειπώθηκε, δεν μπορεί να έρχεται στο δικαστήριο και να αφήνει σκιές χωρίς στοιχεία. Πάντως, ο κ. Μπιμπίλας επέμενε στα λεγόμενά του, επαναλαμβάνοντας πως «δεν μπορεί να μην πει την αλήθεια» και ανέφερε πως ο ρόλος των πραγματικών φίλων είναι να επισημαίνουν τα λάθη των φίλων τους ώστε εκείνοι να βελτιώνονται.

Μιχάλης Δημητρακόπουλος: Η πρώτη καταγγέλλουσα περιγράφει στο ΣΕΗ βιασμό;

Σπύρος Μπιμπίλας: Περιγράφει γεγονότα στο πειθαρχικό συμβούλιο. Δε θα αποφασίσω εγώ αν περιγράφει βιασμό ή όχι.

Συνήγορος: Δεν περιγράφει βιασμό;

Μάρτυρας: Δεν θα το κρίνω εγώ.

Συνήγορος: Σε σας δε λέει τίποτα για βιασμό, και πάει στον εισαγγελέα και μιλάει για βιασμό και μετά στην ανακρίτρια και για μια δεύτερη πράξη βιασμού. Αρχικά δεν περιγράφει πράξεις. Μπορείτε να μας δώσετε μια εξήγηση;

Πρόεδρος: Την ρωτήσατε εσείς που την γνωρίζετε γιατί δεν τα είπε και στο ΣΕΗ όσα αργότερα κατέθεσε στον εισαγγελέα;

Μάρτυρας: Μια φορά τη ρώτησα και μου είπε ότι κάθισε και θυμήθηκε και άλλα πράγματα, ότι έστυψε το μυαλό της, είναι λογικό. Λένε στο πειθαρχικό κάποια πράγματα και όταν πάνε στον εισαγγελέα τους ρωτάει και ενδεχομένως να θυμούνται και άλλα. Αυτή είναι η κρίση μου.

Συνήγορος: Είπε ότι τη βοήθησε ένας φίλος της για να θυμηθεί και άλλα. Έχει υποστεί έναν βιασμό και έρχεται και λέει για πρώτη φορά στην ανακρίτρια ότι της το θύμισε ένας φίλος;

Μάρτυρας: Αυτά πρέπει να τα ρωτήσετε στην ίδια. Εγώ έχω γνώση των γεγονότων του πειθαρχικού… Τα πάντα μπορούν να συμβούν στη ζωή και να θυμάσαι και να ξεχνάς.

Συνήγορος: Δηλαδή, έχει υποστεί μια γυναίκα τέτοιο πράγμα και δε το θυμάται; Έχει υποστεί αυτή τη πράξη και πάει μετά στο θέατρο «Ήβη» να εργαστεί με τον άνθρωπο που τον κακοποίησε; Αυτή η συμπεριφορά είναι συνηθισμένη;

Μάρτυρας: Δεν είναι συνηθισμένη, αλλά δυστυχώς στο χώρο του θεάτρου πολλές γυναίκες ηθοποιοί και άντρες δέχονται άσχημα πράγματα αλλά μετά πάνε στο θέατρο. Η συνθήκη του θεάτρου είναι δύσκολη και πολλοί άνθρωποι πάνε σε δουλειές ενώ έχουν υποστεί πράγματα. Εάν η ίδια δεν αισθάνθηκε ότι αυτό δεν είναι βιασμός πήγε μετά να δουλέψει.

Πολιτική Αγωγή: Έχει ξεκαθαρίσει η ίδια εξ’ αρχής ότι αυτή τη πράξη δεν την αξιοποίησε ως βιασμό.

Συνήγορος: Έγινε αυτή η πράξη και μετά από δυο μήνες πήγε να δουλέψει μαζί του;

Μάρτυρας: Δε συνηθίζεται αλλά μπορεί να συμβεί. Ξέρετε τι σήμαινε Φιλιππίδης στο θέατρο;

Συνήγορος: Δηλαδή αυτό του έδινε τη δυνατότητα να κάνει τέτοιες πράξεις όπως αυτές για τις οποίες δικάζεται και μετά η καταγγέλλουσα να τις ξεχνά;

Μάρτυρας: Ναι ήταν μεγάλη ευκαιρία να δουλεύεις με τον Πέτρο.

Συνήγορος: Θα μπορούσε να κάνει αυτές τις πράξεις στο παρασκήνιο στο θέατρο σε βάρος μια γυναίκας;

Μάρτυρας: Ξέροντας τον Πέτρο θα μπορούσε. Εγώ φίλο μου τον αισθάνομαι ακόμη και τώρα, ξέρω όμως το χαρακτήρα του …Κάνω μια έκκληση σε αυτές τις κυρίες που μας έχουν πει διάφορα να τα έρθουν και να τα καταθέσουν και εδώ….

Συνήγορος: Είμαστε στο θέατρο «Ήβη» και η καταγγέλλουσα μιλάει για σεξουαλικές πράξεις με βία. Και μετά πηγαίνει στη πλατεία του θεάτρου και τον παρακολουθεί μέχρι να τελειώσουν οι πρόβες; Είναι λογικό;

Μάρτυρας: Μπορεί να φαίνεται παράξενο αλλά μπορεί να συμβεί.

Συνήγορος: Λέτε συνέχεια ο φίλος μου ο Πέτρος και έχετε πει τόσα πράγματα για το φίλο σας….

Μάρτυρας: Οι φίλοι λένε την αλήθεια ώστε να διορθωθούν οι φίλοι τους…

Συνήγορος: Τι λόγο είχε να στέλνει η καταγγέλλουσα τρία χρόνια μετά στον βιαστή της;

Μάρτυρας: Αν εκείνος της έστελνε μηνύματα εκείνη θα του απαντούσε, αυτή είναι η κρίση μου.

Η εξέταση του μάρτυρα συνεχίζεται από τον κ. Δημητρακόπουλο, ο οποίος μάλιστα χθες ανέφερε ότι θα υποβάλλει στο δικαστήριο αίτημα για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του κ. Μπιμπίλα με τη σύζυγό του κατηγορουμένου, Ελπίδα Νίνου.

Exit mobile version