Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

22

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μέτρα για ενεργειακή κρίση – Ευρώπη: “Φρένο” στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας
ΚΟΣΜΟΣ

Μέτρα για ενεργειακή κρίση – Ευρώπη: “Φρένο” στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Μέτρα για ενεργειακή κρίση - Ευρώπη: Σε βαθιά αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στοχεύει η Κομισιόν

Σκληρά λόγια χρησιμοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι δεν σταματά σε τίποτε και έπρεπε η Ευρώπη να τον είχε σταθμίσει σωστότερα, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται άμεση παρέμβαση στην αγορά ενέργειας προς την εξοικονόμηση και την ποικιλία πηγών. «Έπρεπε να είχαμε ακούσει όσους γνωρίζουν καλά τον Πούτιν, όσους εξέθεσαν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν. Έπρεπε να ακούσουμε τους εταίρους και φίλους μας στην Ανατολική Ευρώπη ότι ο Πούτιν δεν θα σταματούσε», είπε με ένταση στη φωνή της απευθυνόμενη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Στόχος της Ρωσίας δεν είναι απλώς η καταστρατήγηση των κανόνων αλλά η οριστική τους κατάργηση, γι’ αυτό πρέπει να επενδύσουμε στη Δημοκρατία», δήλωσε. «Η Ρωσία εξακολουθεί να χειραγωγεί την ενεργειακή αγορά μας, η οποία δεν λειτουργεί σωστά πλέον», παραδέχθηκε κατά την ετήσια ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης, αλλά υπογράμμισε είναι ώρα να δείξει η Ευρώπη αποφασιστικότητα και όχι κατευνασμό, και ότι «τελικά ο Πούτιν θα αποτύχει και η Ευρώπη θα επικρατήσει». «Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας στις ώρες αιχμής ώστε να μειωθεί συνολικά η χρήση του ρεύματος», είπε η κα φον ντερ Λάιεν, επικαλούμενη το παράδειγμα της Ιταλίας.

Τι είπε για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Ανακοίνωσε ακόμη το σχέδιο για εισφορά από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας: «Προτείνουμε ανώτατο όριο στα κέρδη των παρόχων ρεύματος. Είναι κακό να αποκομίζονται τεράστια οφέλη από εταιρείες, τόσο ρεύματος όσο και ορυκτών καυσίμων, τα κέρδη πρέπει να συγκεντρώνονται και να μοιράζονται σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης, ώστε να ελαττωθεί το πλήγμα που υφίστανται. Θα αναπτύξουμε με τις χώρες-μέλη ένα σύστημα για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, θα εξετάσουμε πώς θα μειώσουμε με συνετό τρόπο την τιμή του φυσικού αερίου», υποσχέθηκε. «Οι προτάσεις μας θα αποφέρουν 140 δισεκ. ευρώ που θα κατευθυνθούν στις χώρες-μέλη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», συμπλήρωσε.

«Θα συνεργαστούμε με τους ρυθμιστές και θα ελέγξουμε τις αυξομειώσεις των τιμών μέσα σε κάθε μέρα, και αυτά είναι μόλις τα πρώτα μας βήματα», σημείωσε η Γερμανίδα πολιτικός, προσθέτοντας τη βούληση στήριξης εταιρειών ενέργειας που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Ελληνικό αίτημα

Τόνισε ακόμη, αποδεχόμενη αίτημα που έχει διατυπώσει και η Αθήνα στις Βρυξέλλες, ότι «μακροπρόθεσμα θα προωθήσουμε βαθιά μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρισμού στην ΕΕ, ώστε να αποσυνδέσουμε τις τιμές του αερίου από αυτές του ρεύματος». Ανακοίνωσε ακόμη τη δημιουργία μιας τράπεζας υδρογόνου ώστε να χτιστεί μια αγορά υδρογόνου στην Ευρώπη, προς όφελος και των καταναλωτών και του περιβάλλοντος στα πλαίσια της Πράσινης Συμφωνίας. «Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την νέα πραγματικότητα του υψηλότερου δημόσιου χρέους», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, δείχνοντας προς επέκταση της χαλάρωσης των δημοσιονομικών περιορισμών στην Ένωση.

«Χρειαζόμαστε δημοσιονομικούς κανόνες που θα επιτρέπουν τις στρατηγικές επενδύσεις την ώρα που θα διαφυλάττουν τη δημοσιονομική σταθερότητα», είπε, δηλώνοντας ότι τον Οκτώβριο η Επιτροπή θα δημοσιεύσει τις σχετικές της προτάσεις, με προσανατολισμό την ευχέρεια στις χώρες-μέλη για ευελιξία στον χειρισμό του κρατικού χρέους. «Η ΕΕ θα στηρίξει και την ανόρθωση της οικονομίας και άλλων τομέων της καθημερινότητας στην Ουκρανία: Δεσμεύουμε 100 εκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση των σχολείων της Ουκρανία», ανήγγειλε.

Τι είπε για την Ουκρανία

«Δε θα στηρίξουμε μόνο οικονομικά την Ουκρανία αλλά και θα τη βοηθήσουμε να πραγματώσει όλες τις σπουδαίες δυνατότητες», πρόσθεσε, κάνοντας αναφορά στο ταλέντο του ανθρώπινου δυναμικού και στην ποιότητα των εξαγωγών της χώρας. «Θα συνεργαστούμε με την Ουκρανία για εύκολη είσοδο στην κοινή αγορά της Ευρώπη», τόνισε ακόμη, προαναγγέλλοντας την επίσκεψή της στο Κίεβο εντός της ημέρας για συνεργασία με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ανακοίνωσε ακόμη νομοθετική παρέμβαση για τον «Ευρωπαϊκό Έλεγχο των Κρίσιμων Πρώτων Υλών», ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον κρίσεις επάρκειας, καθώς και την ενίσχυση της βιομηχανίας της Ευρώπης με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να είναι κατά το δυνατόν αυτόνομη.

Έκανε επίσης λόγο για πρότασή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπέρ της δημιουργίας μιας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που θα αφορά και ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στην ΕΕ. Θα προταθεί ακόμη ένα Σύμφωνο υπέρ της Άμυνας της Δημοκρατίας, ενάντια στα ψεύδη και τις εξωτερικές παρεμβάσεις, ώστε να ενισχυθεί η Δημοκρατία ενάντια στον αυταρχισμό στην Ευρώπη. Σε μήνυμα προς τις πιο αυταρχικές κυβερνήσεις εντός της Ένωσης, είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παγώσει τη χρηματοδότηση των κρατών μελών που αψηφούν τις δημοκρατικές αρχές. «Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και θα προστατεύσουμε τον προϋπολογισμό μας μέσω του μηχανισμού των όρων χρηματοδότησης», είπε.

«Η Δημοκρατία δεν έχει φύγει από τη μόδα, αλλά πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα, προς νέους ορίζοντες», είπε η κα φον ντερ Λάιεν χρησιμοποιώντας μια δήλωση του αποβιώσαντος φέτος προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Στην ομιλία της ανακοίνωσε και τον διπλασιασμό της πυροσβεστικής δύναμης της ΕΕ το 2023, επικαλούμενη και την αποστολή ελληνικών και άλλων πυροσβεστικών αεροπλάνων σε πρόσφατες πυρκαγιές σε άλλες χώρες-μέλη. Τέλος μίλησε για τη Βασίλισσα Ελισάβετ, αποκαλώντας την «θρύλο», ενώ αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως και στην πανδημία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις