Αυτοψία της «Suddeutsche Zeitung» στην Αγία Σοφία, με τον ανταποκριτή της γερμανικής εφημερίδας να χαρακτηρίζει την επικρατούσα κατάσταση «εφιάλτη για αρχαιολόγους και ιστορικούς». Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη, Τόμας Αβενάριους, γράφει:
«Το βυζαντινό κτίριο είναι σχεδόν 1.500 ετών. Αρχικά λειτουργούσε ως εκκλησία, μετά ως ισλαμικό τέμενος και στη συνέχεια ως μουσείο. Ωστόσο, από τον Ιούλιο του 2020 η Αγία Σοφία έχει μετατραπεί και πάλι σε τζαμί. Όποιος το επισκέπτεται πρέπει να βγάλει τα παπούτσια του (…). Οι μουσουλμάνοι προσεύχονται πάνω στο πράσινο χαλί της, οι μη μουσουλμάνοι, φορώντας τις κάλτσες τους, θαυμάζουν τον τρούλο, τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες (…).»
«Παπουτσοθήκες στον νάρθηκα της Αγίας Σοφίας με τα βυζαντινά ψηφιδωτά»
»Στον νάρθηκα, στον προθάλαμο με τα περίφημα βυζαντινά ψηφιδωτά και στην επιβλητική αυτοκρατορική πύλη έχουν τοποθετηθεί παπουτσοθήκες και δίπλα τους βρίσκονται παρκαρισμένα αναπηρικά και παιδικά καρότσια.
Μετά την πύλη, οι πιστοί προσεύχονται κάτω από την αψίδα, ενώ τουρίστες θαυμάζουν τον γιγαντιαίο τρούλο και τις ξεθωριασμένες τοιχογραφίες των τεσσάρων αρχαγγέλων. Ανάμεσα σε όλους αυτούς βρίσκονται καθισμένες οικογένειες στο έδαφος, μωρά που κλαίνε και άλλοι που βγάζουν selfies» περιγράφει γλαφυρά ο Γερμανός δημοσιογράφος, χαρακτηρίζοντας παράλληλα το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας «θρησκευτικό πανηγύρι» και «εφιάλτη για αρχαιολόγους και ιστορικούς».
Χαράζουν ονόματα και καρδιές στους τοίχους
Πρώτος είχε αναρτήσει φωτογραφίες και βίντεο από τις καταστροφές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Αγιάς Σοφιάς, ο Τούρκος πρόεδρος της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης (STD), Σερίφ Γιασάρ, ο οποίος ανέφερε πως “δεν έχει υπάρξει χειρότερο “ρεζίλι” από αυτό το θέαμα”. Παράλληλα, επέκρινε τους υπευθύνους που δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο προφύλαξης.”Πριν από
ενάμιση μήνα περίπου η καταστροφή μιας θύρας βρέθηκε στην ημερήσια διάταξη. Περιμέναμε να ληφθούν μέτρα, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια. Αρχίσαμε να περιοδεύουμε το χώρο και αρχίσαμε να βλέπουμε νέες καταστροφές. Ένας επισκέπτης με μια τσάντα μαζεύει κομμάτια από τον τοίχο. Η στήλη που στηρίζει την Αγία Σοφία είναι γεμάτη με εκατοντάδες επιγραφές. Οι επισκέπτες έγραψαν τα ονόματά τους στους τοίχους, ζωγράφισαν καρδιές” ανέφερε συγκεκριμένα ο Γιασάρ.
Bugün başka bir rezaletle karşılaştım akşamüzeri Ayasofya’da. Her gittiğimde yeni bir skandal. Şuraya bak onlarca yazı yazılmış Ayasofya’yı taşıyan mimari öğenin içine, tek bir kişi görüp uyarmamış mı? @TC_istanbul @TCKulturTurizm @iktm34 @MehmetNuriErsoy @SanatTarihiSTD pic.twitter.com/frctgJzciG
— Şerif Yaşar (@SerifYasarSY) May 24, 2022