Ήχος μασήματος: O λόγος για τον οποίο συγκεκριμένοι ήχοι σού προκαλούν εκνευρισμό
Σας πιάνει ένας εκνευρισμός στα όρια της οργής, όταν ακούτε κάποιον δίπλα σας να κάνει τικ-τακ παίζοντας με το στιλό του; Ή τον ήχο που κάνει όταν πίνει καφέ; Ή τον ήχο που κάνει όταν χτυπάει τα πλήκτρα στον υπολογιστή; Πάντως δεν είστε οι μόνοι (αν το νομίζατε). Γιατί λοιπόν κάποιοι είναι τόσο ευαίσθητοι απέναντι σε ήχους που δεν ενοχλούν άλλους; Η απάντηση κρύβεται στη εγκεφαλική διαταραχή που ονομάζεται μισοφωνία και η οποία τους προκαλεί εκρήξεις θυμού, άγχος και, μερικές φορές, κρίσεις πανικού. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αιτία που κάνει ορισμένους ανθρώπους να αισθάνονται δυσφορία όταν ακούν διάφορους, μικρούς θορύβους, όπως το μασούλημα της τροφής, είναι η μισοφωνία, η οποία επηρεάζει έως και το 20% των ανθρώπων.
Μισοφωνία: O λόγος για τον οποίο συγκεκριμένοι ήχοι σού προκαλούν εκνευρισμό
Η συνηθισμένη απάντηση σε όποιον παραπονιέται για τον ήχο που κάνει ο διπλανός του όταν μασάει μια τσίχλα, είναι «μην είσαι τόσο ιδιότροπος/υπερβολικός». Ωστόσο, έρευνες τα τελευταία χρόνια, δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά ιδιότροποι είναι όσοι παραπονιούνται για ορισμένους ήχους. Αντιθέτως, είναι πολύ πιθανό να πάσχουν από μία νευρολογική διαταραχή, η οποία ονομάζεται «μισοφωνία» (misophonia). Για πολλούς ανθρώπους, ο ήχος που κάνει κάποιος όταν πίνει καφέ ή όταν αναπνέει βαριά μπορεί να είναι απίστευτα ενοχλητικός.
Σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνών, ορισμένοι ήχοι – ειδικά της βρώσης, της πόσης και της αναπνοής – μπορούν να ενισχύσουν τη δραστηριότητα σε μέρη του εγκεφάλου που ασχολούνται με τα συναισθήματα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια ισχυρή συναισθηματική αντίδραση, που οδηγεί σε θυμό ή άγχος. Η μισοφωνία μπορεί να εμφανισθεί και σε μικρά παιδιά, σε σημείο που να ενοχλούνται τόσο πολύ από τους ήχους που κάνουν οι άλλοι όταν τρώνε, ώστε μπορούν να φάνε μόνο όταν είναι μόνα τους. Η επιστημονική κοινότητα τονίζει ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά για να κατανοήσει τι προκαλεί τη μισοφωνία και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.