Μουσακάς χωρίς τηγάνι: Πώς θα φτιάξετε τον μουσακά χωρίς τηγάνι
Η απόλυτη συνταγή για το φαγητό του καλοκαιριού. Με τις μελιτζάνες να είναι στην καλύτερη εποχή τους φτιάχνουμε ένα αγαπημένο φαγητό, τον μουσακά που τον έχουμε συνδέσει απόλυτα με το καλοκαίρι. Η προέλευση του μουσακά, στην Ελλάδα, τοποθετείται τον 20ο αιώνα όταν το 1910 κυκλοφόρησε στο βιβλίο με τις συνταγές του αρχιμάγειρα Νικόλαου Τσελεμεντέ. Περνώντας τα χρόνια και υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ο κλασσικός μουσακάς με τις τηγανιτές μελιτζάνες και πατάτες, έχει δώσει τη θέση του στα ψητά λαχανικά. Η συγκεκριμένη εκδοχή με τα λαχανικά να μπαίνουν στο φούρνο δεν είναι μόνο υγιεινή, αλλά γίνεται ευκολότερα χωρίς να χρειαζόμαστε πολύ χρόνο στην κουζίνα.
Πώς θα φτιάξετε τον μουσακά χωρίς τηγάνι
Υλικά
4 τσακώνικες μελιτζάνες
4 πατάτες
650γρ μοσχαρίσιο κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
700γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες
1ξύλο κανέλας
μισό ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
100γρ.κεφαλογραβιέρα
μοσχοκάρυδο
αλάτι/ πιπέρι
ελαιόλαδο
μπεσαμέλ στιγμής (1φακελάκι)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Κάνουμε ακριβώς το ίδιο και με τις πατάτες. Έπειτα τα βάζουμε ξεχωριστά στο φούρνο ρίχνουμε αλάτι και ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε τον κιμά για να τσιγαριστεί.
Σβήνουμε με κόκκινο κρασί.
Στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, μοσχοκάρυδο και το ξύλο κανέλας.
Μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να έχουν απορροφηθεί τα υγρά.