Η Μαχσά Αμινί επισκεπτόταν την Τεχεράνη όταν συνελήφθη για να της δώσουν «οδηγίες για τη μαντίλα» - Καταγγελίες ότι ξυλοκοπήθηκε
Μια Ιρανή 22 ετών πέθανε αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη, που είναι αρμόδια μεταξύ άλλων να υποχρεώνει τις γυναίκες να φορούν τη μαντίλα. Η Μαχσά Αμινί επισκεπτόταν την ιρανική πρωτεύουσα μαζί με την οικογένειά της όταν την συνέλαβε, την Τρίτη, η αστυνομία επειδή δεν κάλυπτε τα μαλλιά της με το χιτζάμπ. Το BBC προσθέτει ότι η Αμίνι ξυλοκοπήθηκε μέσα σε φορτηγάκι της Αστυνομίας όταν την συνέλαβαν, καταγγελία που αρνούνται οι Αρχές. Ο αδελφός της είπε στον ιστότοπο IranWire ότι, ενώ την περίμενε έξω από το αστυνομικό τμήμα, είδε ένα ασθενοφόρο να φεύγει, μεταφέροντας την αδελφή του στο νοσοκομείο. Τον ενημέρωσαν ότι υπέστη καρδιακή ανακοπή και εγκεφαλικό και ότι ήταν σε κώμα. Τελικά, την Παρασκευή η Αμινί έφυγε από τη ζωή.
Do you really want to know how Iranian morality police killed Mahsa Amini 22 year old woman? Watch this video and do not allow anyone to normalize compulsory hijab and morality police.
The Handmaid's Tale by @MargaretAtwood is not a fiction for us Iranian women. It’s a reality. pic.twitter.com/qRcY0KsnDk
— Masih Alinejad 🏳️ (@AlinejadMasih) September 16, 2022
Αντιμετώπισε αιφνιδίως καρδιολογικό πρόβλημα;
«Δεν είχαν περάσει ούτε δύο ώρες από τη σύλληψή της μέχρι τη μεταφορά της στο νοσοκομείο», είχε δηλώσει πριν πεθάνει η αδελφή του ενώ πρόσθεσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Η αστυνομία της Τεχεράνης στην ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε ότι η Αμινί συνελήφθη μαζί με άλλες γυναίκες για να τους δώσουν «οδηγίες» για τον ενδυματολογικό κώδικα. «Αντιμετώπισε αιφνιδίως καρδιολογικό πρόβλημα και μεταφέρθηκε αμέσως σε νοσοκομείο, με τη συνεργασία της αστυνομίας και της υπηρεσίας επειγόντων περιστατικών», προστίθεται. Η οικογένειά της λέει πάντως ότι η 22χρονη δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας που να δικαιολογεί το «αιφνίδιο καρδιολογικό πρόβλημα».
1979: people of Iran voted for referendum to become Islamîc Republic.
2022: Morality Police of Iran beat 22 years old Mahsa Amini to dèath because she refused to wear #Hijab.
Indians supporting Hijab in the name of religion by calling it a choice must put their head in shame. pic.twitter.com/4vEeDtCF88
— Shashank Shekhar Jha (@shashank_ssj) September 16, 2022
“Ενα παράδειγμα σκόπιμου εγκλήματος”
Ο “1500tasvir”, ένας λογαριασμός σε δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης που καταγράφει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ιρανική αστυνομία, ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία που δείχνει τη νεαρή γυναίκα, διασωληνωμένη, στο νοσοκομείο.
«Η κατάσταση της Μαχσά Αμινί είναι ένα παράδειγμα σκόπιμου εγκλήματος. Η συστηματική καταπίεση των γυναικών στο Ιράν, υπό το πρόσχημα της εφαρμογής του νόμου για τη μαντίλα, είναι έγκλημα», κατήγγειλε ο ακτιβιστής για την ελευθερία της έκφρασης Χοσεΐν Ροναγί. Πριν ανακοινωθεί ο θάνατός της, η ιρανική προεδρία ανέφερε ότι ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσί ανέθεσε στο υπουργείο Εσωτερικών να ερευνήσει την υπόθεση. Ο μεταρρυθμιστής πολιτικός Μαχμούντ Σαντεγί, πρώην βουλευτής, κάλεσε τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, να καταγγείλει τον θάνατο της Αμινί. «Τι λέει ο ανώτατος ηγέτης, που δικαίως κατήγγειλε την αμερικανική αστυνομία για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, για τη μεταχείριση της Μαχσά Αμινί από την ιρανική αστυνομία;» έγραψε στο Twitter.
22-year-old #MahsaAmini is in a coma in the hospital after being arrested by morality police for wearing an inappropriate hijab.
This is the brutality of Islamic Republic! #مهسا_امینی pic.twitter.com/yp4T66Dl9r— Sanaz Bagheri (@sanazcartoon) September 15, 2022
Το 2020 ο Χαμενεΐ είχε δηλώσει ότι ο θάνατος του Φλόιντ κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από αστυνομικούς αποκάλυψε «την αληθινή φύση» της αμερικανικής ηγεσίας. Μετά την Ισλαμική Επανάσταση, το 1979, οι γυναίκες, Ιρανές και ξένες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, είναι υποχρεωμένες να κυκλοφορούν με καλυμμένο το κεφάλι και το σώμα. Ο ζήλος των αρχών για την εφαρμογή του νόμου χαλάρωσε επί προεδρίας του μετριοπαθούς Χασάν Ροχανί και πολλές Ιρανές, στις μεγάλες πόλεις, αφήνουν να φαίνονται τα μαλλιά τους. Τους τελευταίους μήνες, αφότου ανέλαβε την προεδρία ο υπερσυντηρητικός Εμπραχίμ Ραϊσί, έχουν πολλαπλασιαστεί οι επεμβάσεις της αστυνομίας για την εφαρμογή του νόμου.