Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαίρει διαχρονικά της αποδοχής και εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, που τον επιλέγει ως τον καταλληλότερο πρωθυπουργό από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του
Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος
Με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός απέρριψε στην ομιλία στην ΔΕΘ κάθε σκέψη για πρόωρες εκλογές , όπως και κάθε συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Και ήταν προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε για μια ακόμη φορά να «κλείσει» αυτά τα ζητήματα για να προχωρήσει παρακάτω. Και ποιο είναι το παρακάτω; Ποιο είναι το επόμενο στάδιο; Το παρακάτω δεν είναι άλλο από τα διλήμματα που θα βάζει ο πρωθυπουργός στον ελληνικό λαό από τώρα μέχρι και την διεξαγωγή των εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει να κινηθεί απολύτως θεσμικά μέχρι την λήξη της τετραετίας και αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι δεν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές νωρίτερα, αλλά και ότι δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει τους «κανόνες του παιχνιδιού» στο παρά πέντε της αναμέτρησης.
Και όχι μόνο αυτό, υπάρχει και μια ακόμη πολιτική επιλογή, μια γεύση της οποίας ακούσαμε όλοι στην ομιλία του στην ΔΕΘ, αλλά και στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε: Η ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πορευτεί προς τις εκλογές με ανοιχτά χαρτιά απέναντι στον ελληνικό λαό αναφορικά με τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό. Το κεντρικό δίλημμα που θέτει, λοιπόν, στους πολίτες ο πρωθυπουργός είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Και είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός αποτελεί το ισχυρότερο χαρτί της ΝΔ και γι’ αυτό επιθυμεί ο ελληνικός λαός να συγκρίνει τους δύο από την πρωθυπουργική τους θητεία. Άλλωστε, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, στις εκλογές δεν ψηφίζουμε μόνο κόμμα, αλλά και πρωθυπουργό, κλείνοντας έτσι και την συζήτηση για το αν μπορεί να υπάρξει άλλος πρωθυπουργός από τον αρχηγό του πρώτου κόμματος.
Ξεκάθαρος νικητής
Όμως η σύγκριση των δύο θεωρούν στην ΝΔ ότι έχει ξεκάθαρο νικητή και αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και αυτό γιατί αρκεί κανείς να δει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στα διεθνή φόρα, αλλά και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων για να καταλάβει ότι και η χώρα έχει ισχυροποιηθεί στο εξωτερικό και ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει αναπτύξει μια σειρά σχέσεων που ενδυναμώνουν την Ελλάδα εντός των συμμαχιών της. Επιπλέον, η σύγκριση στο εσωτερικό επίπεδο πάλι έχει τον ίδιο νικητή, σύμφωνα πάντα με την «γαλάζια» ρητορική, αφού δημοσκοπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαίρει διαχρονικά της αποδοχής και εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, που τον επιλέγει ως τον καταλληλότερο πρωθυπουργό από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του.
Τα άλλα κόμματα
Αφήνοντας την σύγκριση των δύο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε και την θέση της ΝΔ απέναντι και στα υπόλοιπα κόμματα και τα πιθανά σενάρια συγκυβέρνησης που διακινούν κάποιοι. Ξεκαθάρισε, λοιπόν, ότι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου παρά το γεγονός ότι δήλωσε ότι «δεν είναι υποχρεωτικό η επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις δεύτερες εκλογές να είναι μονοκομματική». Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, επέμεινε στον βασικό στόχο της ΝΔ, που δεν είναι άλλος από την αυτοδυναμία, που όπως θεωρούν στην ΝΔ είναι και ο μοναδικός τρόπος για να υπάρξει σταθερότητα στην χώρα και ισχυρή κυβέρνηση.
Τερατογένεση
Στην ρητορική που θα αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην φράση «τερατογένεση», όπως αποκάλεσε μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ -ΚΚΕ – ΜεΡΑ25 και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως ο κ. Ανδρουλάκης χρησιμοποιεί την υπόθεση των παρακολουθήσεων για να προσχωρήσει σε αυτό τον «απίθανο» κυβερνητικό συνασπισμό. Και μάλιστα τόνισε ότι η συνέχιση αυτής της ρητορικής από τον κ. Ανδρουλάκη γίνεται για να ολοκληρωθεί η ρήξη με την ΝΔ, που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επιθυμούσε εξ αρχής.
Τους επόμενους μήνες θα δούμε αυτά ακριβώς τα διλήμματα που έθεσε ο πρωθυπουργός να γίνονται πιο έντονα και να ενισχύονται από τα «γαλάζια» στελέχη, με μια σημαντική ωστόσο επισήμανση: ανοίγματα στους κεντρώους ψηφοφόρους και σε όλους τους πολίτες που συμφωνούν με τις κυβερνητικές επιλογές θα γίνουν. Οι πολιτικές απορρίπτονται, όχι οι πολίτες, και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να κερδίσει ένα κόμμα μια εκλογική αναμέτρηση.