Βαλερί Πολιακόφ Διάστημα: Ο Πολιακόφ στάλθηκε στον διαστημικό σταθμό Mir που βρισκόταν σε τροχιά την 1η Αυγούστου 1994
Ο Σοβιετικός και Ρώσος κοσμοναύτης, Βαλερί Πολιακόφ πέθανε σε ηλικία 81 ετών, όπως ανακοίνωσε η κρατική ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος, Roscosmos. Το 1995, σημείωσε ρεκόρ παραμονής στο Διάστημα, στο οποίο παρέμεινε 437 ημέρες. Ο Πολιακόφ στάλθηκε στον διαστημικό σταθμό Mir που βρισκόταν σε τροχιά την 1η Αυγούστου 1994 και επέστρεψε στη Γη στα τέλη Μαρτίου 1995.
Valery Polyakov, Soviet/Russian cosmonaut, the holder of the record for the longest single stay in space (437 days on Mir Station) passed away at the age of 80. May he rest in peace! pic.twitter.com/g8ru5OTiFS
— Katya Pavlushchenko (@katlinegrey) September 19, 2022
Μια τόσο μακρά παραμονή σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας αποτελεί σοβαρή επιβάρυνση για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι αστροναύτες σε συνθήκες μικροβαρύτητας παρουσιάζουν απώλεια οστικής μάζας, μυϊκή ατροφία, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Αναδιανέμονται τα υγρά στο σώμα, το αιθουσαίο σύστημά τους δυσλειτουργεί και αναπτύσσουν μυωπία. Ο Πολιακόφ ήταν γιατρός στο επάγγελμα. Πριν ενταχθεί στο σώμα των κοσμοναυτών, εργάστηκε στο Υπουργείο Υγείας και στην υπηρεσία πρώτων βοηθειών. Στο Διάστημα διερεύνησε μεθόδους ιατρικής υποστήριξης για αποστολές μακράς διάρκειας και πραγματοποιούσε ιατρικά και βιολογικά πειράματα.
The longest single spaceflight record-holder, Valery Polyakov, has died at age 80. During his space missions, he spent an incredible 678 days and 16 hours in space in total.https://t.co/OL6s1Kzwhn#space #cosmonaut #roscosmos pic.twitter.com/YKDO8wJOVl
— Asgardia (@AsgardiaSpace) September 19, 2022
Η Roscosmos διατείνεται ότι το ερευνητικό πρόγραμμα του Πολιακόφ απέδειξε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός προσφέρεται για έρευνα σε πεδίο γήινης τροχιάς, αλλά και στο βαθύ διάστημα. Του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ήρωα της Ρωσίας για την πιο μακροχρόνια αποστολή. Για την πρώτη του αποστολή το 1989 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης και το υψηλότερο σοβιετικό βραβείο, το Βραβείο Λένιν. Στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου, ο Πολιακόφ φωτογραφίζεται με φόντο την Ακρόπολη κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 16 Οκτωβρίου του 1995, λίγους μήνες μετά την επίτευξη του μοναδικού του ρεκόρ.