Το χωριάτικο λουκάνικο είναι από τα αλλαντικά που το ελληνικό τραπέζι αγαπά πολύ. Είτε το φτιάξετε στο σπίτι είτε το αγοράσετε έτοιμο από τον χασάπη σας, αποτελεί εκλεκτό μεζέ που ταιριάζει άψογα με ούζο και κρασί. Τα αλλαντικά δημιουργήθηκαν πριν από πολλά χρόνια ως ένας απλός τρόπος συντήρησης του κρέατος. Ό,τι δεν κατανάλωνε άμεσα η οικογένεια χρησιμοποιoουταν αργότερα και τίποτα δεν πήγαινε χαμένο, μιας και το κρέας ήταν ακόμη πολυτέλεια. Σήμερα, η αλλαντοποιία αποτελεί μια μορφή τέχνης, έργα της οποίας στολίζουν συχνά πυκνά το τραπέζι μας.
Λαχταριστό σάντουιτς, μπουκιά και άρωμα Ελλάδας! Η ζεστή λαχανοσαλάτα και η μουστάρδα είναι από τα καλύτερα συνοδευτικά για τα λουκάνικα.
Υλικά
Για το σάντουιτς
4 λουκάνικα χωριάτικα
8 φέτες από προζυμένιο χωριάτικο ψωμί
4 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
2 κουτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους
3 κουτ. σούπας μέλι
Για τη ζεστή σαλάτα
100γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
300γρ. λάχανο κομμένο πολύ λεπτά
100γρ. καρότο τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
4 κουτ. σούπας μηλόξιδο
2 κουτ. σούπας ρίγανη φρέσκια ψιλοκομμένη
50γρ. καρύδια χοντροκομμένα
50γρ. σταφίδες μαύρες
½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
Tips
Μπορείτε να ψήσετε τις φέτες ψωμί στο σχαροτήγανο μόλις βγάλετε τα λουκάνικα.
Για καλύτερο ψήσιμο καλό είναι να κάνετε χαρακιές στα λουκάνικα πριν τα ψήσετε
Διαδικασία 🌭
Βήμα 1
Ζεσταίνετε πολύ καλά ένα σχαροτήγανο, βάζετε τα λουκάνικα και τα αφήνετε να ψηθούν για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ αναμιγνύετε τα 2 είδη μουστάρδας και το μέλι και τα κρατάτε στην άκρη.
Βήμα 3
Για τη ζεστή σαλάτα: Σε μια χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνετε 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, ρίχνετε μέσα τα κρεμμύδια και σοτάρετε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το λάχανο, το καρότο και συνεχίζετε το σοτάρισμα, μέχρι να μαραθούν και αυτά.
Βήμα 4
Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε, μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά. Σβήνετε με το μηλόξιδο, προσθέτετε 5-6 κουτ. σούπας νερό, ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να μαγειρευτούν, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
Βήμα 5
Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τη ρίγανη, τις σταφίδες, τα καρύδια, ανακατεύετε και κρατάτε στην άκρη, μέχρι να πέσει η θερμοκρασία.
Βήμα 6
Για τα σάντουιτς: Αλείφετε τις φέτες ψωμί με λίγο από το μίγμα μουστάρδας-μελιού που ετοιμάσατε. Βάζετε στις μισές φέτες τη ζεστή σαλάτα, από 1 λουκάνικο κομμένο στη μέση και κλείνετε με τις υπόλοιπες φέτες. Σερβίρετε αμέσως συνοδεύοντας με το υπόλοιπο μίγμα μουστάρδας-μελιού.