Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης ΟΗΕ: Το μήνυμα στα τουρκικά μετά την ομιλία του
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης ΟΗΕ: Το μήνυμα στα τουρκικά μετά την ομιλία του

Μητσοτάκης ΟΗΕ: Καρότο και μαστίγιο από Μητσοτάκη σε Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της  77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν έστειλε μόνο αυστηρό μήνυμα προς την ηγεσία της Τουρκίας και συγκεκριμένα προς τον πρόεδρο Ερντογάν να εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική του αναθεωρητισμού και των προκλήσεων. Την ίδια ώρα επιδόθηκε σε μία επίθεση φιλίας προς τον τουρκικό λαό.

Ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στα τουρκικά στην επίσημη σελίδα «Prime Minister GR» στο Twitter αναφέρει:

«Με αυτό το μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στους Τούρκους ηγέτες αλλά και στον τουρκικό λαό: η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία. Δεν είμαστε ο εχθρός. Είμαστε γείτονες και δίνουμε μεγάλη σημασία στις μεταξύ μας φιλικές σχέσεις. Γνωρίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης έτεινε χείρα φιλίας απ’ ευθείας στον τουρκικό λαό και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Εκτιμούμε τις πολλές φιλίες μεταξύ απλών Ελλήνων και Τούρκων πολιτών».

 Αναλυτικά ανέφερε:

«Ο ελληνικός λαός και ο τουρκικός λαός έχουν μία μακρά ιστορία ειρηνικής συνύπαρξης. Οκτώ χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του 1922, οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας είχαν το θάρρος να υπογράψουν μια Συμφωνία Ειρήνης και Φιλίας. Γι’ αυτό σήμερα, από τα Ηνωμένα Έθνη, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στην τουρκική ηγεσία αλλά και απευθείας στον τουρκικό λαό με αυτό το μήνυμα: η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Εκτιμούμε τις πολλές φιλίες μεταξύ απλών Ελλήνων και Τούρκων πολιτών. Γνωρίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Οι κόκκινες γραμμές

Πάντως, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου συνιστά «κόκκινη γραμμή», επισημαίνοντας πως καμία επιθετική κίνηση από πλευράς της γείτονος δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. «Η Τουρκία επιδίδεται σε μια αναθεωρητική ρητορική. Είναι η τέταρτη ομιλία μου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και εκτιμώ ότι δυστυχώς η Τουρκία διαδραματίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η Τουρκία αρχίζει να έχει μια περίεργη εμμονή με τη χώρα μου. Απειλεί ότι θα έρθει νύχτα στη χώρα μου. Αυτή δεν είναι λογική ειρηνοποιού, αλλά λογική επιτιθέμενου. Απειλεί διαρκώς την Ελλάδα με casus belli. Πέρυσι η Τουρκία αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία σε μεγάλα νησιά όπως η Χίος και η Μυτιλήνη. Σας ρωτώ: Είναι αυτή η συμπεριφορά σύννομη και σύμφωνη μιας χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ που υποτίθεται ότι σέβεται τη Χάρτα του ΟΗΕ; Από αυτό το βήμα θέλω να καταστήσω σαφές ότι η αμφισβήτηση από την πλευρά της Τουρκίας της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί για εμένα, αλλά και όλους τους Έλληνες κόκκινη γραμμή, δεν θα την ανεχθούμε, είναι ανυπόστατη και απαράδεκτη».

Για το μεταναστευτικό

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η Τουρκία επιμένει να το εργαλειοποιεί και έκανε λόγο για «εκστρατεία fake news σε ό,τι αφορά την κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο. Εξάλλου, διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να προστατεύει τα σύνορά της, σεβόμενη πάντα το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η Ελλάδα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές στη θάλασσα επιδιώκει τη συνεργασία με τη γείτονα χώρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Είμαι πάντα ανοιχτός στο διάλογο επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου».

Η αναφορά του πρωθυπουργού στο Κυπριακό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπαρέβαλε στην εισβολή που δέχεται εδώ και μήνες η Ουκρανία από την Ρωσία, την επίθεση που δέχεται εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια η Κύπρος. Όπως είπε, «η Άγκυρα, όντας σε διεθνή απομόνωση, επιμένει σε μια λύση δύο κρατών. Η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά μια επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά».  «Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα».

Καλίν: «Χαραμάδα» για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

O εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πράγα. Όπως τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο τουρκικό NTV, ο Ιμπραήμ Καλίν προς το παρόν δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τον κ. Μητσοτάκη ωστόσο σημείωσε ότι «έρχονται διάφορα μηνύματα και τα εξετάζουμε».

Ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε συγκεκριμένα: «Ο πρόεδρος μας δεν αποκλείει κανέναν. Αν γίνει ένα βήμα ο πρόεδρος μας κάνει δύο βήματα. Έρχονται διάφορα μηνύματα. Τα εξετάζουμε. Δεν μπορώ να πω από τώρα αν θα γίνει η συνάντηση η όχι Θα δούμε τι βήματα θα γίνουν ως τότε. Εξαρτάται από τα βήματα της ελληνικής πλευράς. Προς το παρόν δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Μητσοτάκη». Στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα θα διεξαχθεί η Νέα Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ+ στην οποία έχει προσκληθεί και η Τουρκία.

Νωρίτερα, μιλώντας στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (Council on Foreign Relations) στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός απάντησε στο «Μητσοτάκης γιοκ» που είπε πρόσφατα ο Τούρκος πρόεδρος: «Ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μου μιλήσει. Το έχω ξανακούσει και καταλήξαμε να μιλάμε. Θα συνεχίσω να επιμένω ότι υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κανόνων για την επίλυση διαφορών, το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θιάλασσας. Αλλά δεν λύνει τις διαφορές με επιθετική συμπεριφορά και την επαναφορά αυτοκρατορικών φαντασιώσεων, αλλά και την εμπρηστική ρητορική» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις