Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Παγίδευσαν ΑΤΜ: Πώς Βούλγαροι αντέγραφαν κάρτες
ΕΛΛΑΔΑ

Παγίδευσαν ΑΤΜ: Πώς Βούλγαροι αντέγραφαν κάρτες

Παγίδευσαν ΑΤΜ: Σε βάρος των συλληφθέντων και του συνεργού τους που διαφεύγει της σύλληψης, σχηματίστηκε δικογραφία

Δύο Βούλγαροι, που είχαν ρίξει ηλεκτρονικά… δίχτυα μέσα σε Α.Τ.Μ, της Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω την στιγμή που πήγαν να αρχίσουν να σηκώνουν τα ηλεκτρονικά… παραγάδια (2) αλλοδαποί μέλη, ποντάροντας ότι με τις 665 κάρτες, που είχαν αντιγράψει μαζί με τα pin τους, θα σήκωναν το τρομακτικό ποσό των 665.000 ευρώ!

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Αυτή η τεράστια οικονομική ζημιά για τους νόμιμους κατόχους των καρτών, που είχαν πέσει θύματα του διεθνώς ονομαζόμενου skimming, δηλαδή… ξαφρίσματος, αποφεύχθηκε χάρη στην παρατηρητικότητα ενός χρήση ΑΤΜ στον Ευοσμο, ο οποίος κατάλαβε ότι είχε τοποθετηθεί μηχανισμός αντιγραφής των δεδομένων καρτών και υποκλοπής του κωδικού και ενημέρωση την Αστυνομία. Αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, έστησαν ενέδρα στο Α.Τ.Μ και την ώρα που οι δύο εκ των τριών Βουλγάρων της συμμορίας, έφθασαν για να βγάλουν την… ψαριά, επενέβησαν και τους πέρασαν χειροπέδες, ενώ αναζητούν τον τρίτο της ομάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οι δράστες, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια της έρευνας, είχαν παγιδεύσει συνολικά τρία μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την υποκλοπή στοιχείων και την κατασκευή αντιγράφων καρτών – κλώνων. Ιδού, πως περιγράφουν οι αστυνομικοί, που έφεραν την υπόθεση στο φως, το πώς, ακριβώς, δρούσαν οι υποκλοπείς των στοιχείων των καρτών. Αναφέρουν στην ενημέρωσή τους:

«Οι δράστες, με σκοπό την υποκλοπή δεδομένων τραπεζικών λογαριασμών και την κατασκευή αντιγράφων καρτών – κλώνων τοποθετούσαν έναν μηχανισμό παγίδευσης στον καρτο-υποδοχέα του ΑΤΜ, καθώς και ένα πλαστικό κάλυμμα στο οποίο είχε προσαρμοστεί κατάλληλα μικροκύκλωμα και κάμερα.

Στο πλαστικό περίβλημα

Αυτό το επικολλούσαν στο επάνω πλαστικό περίβλημα του ΑΤΜ για την καταγραφή του κωδικού PIN που πληκτρολογούσε ο κάτοχος της κάρτας κατά τη χρήση της (SKIMMING)». Στο πλαίσιο, λοιπόν, διερεύνησης, σχετικής καταγγελίας, αναφέρει ακόμη η Αστυνομία, διαπιστώθηκε από τους προαναφερθέντες αστυνομικούς, ότι οι δράστες, κατά το χρονικό διάστημα από 16 έως 18 Σεπτεμβρίου 2022 είχαν τοποθετήσεις τρεις (3) μηχανισμούς παγίδευσης σε ΑΤΜ τραπεζικών υποκαταστημάτων σε περιοχές της δυτικής και ανατολικής Θεσσαλονίκης, υποκλέπτοντας έτσι δεδομένα τουλάχιστον εξακοσίων εξήντα πέντε (665) τραπεζικών καρτών, οι οποίες και ακυρώθηκαν εγκαίρως από τα τραπεζικά υποκαταστήματα.

Συμπληρώνει η Αστυνομία,

«Με την αποτραπείσα ζημία να υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των (665.000) ευρώ, ενώ παράλληλα προστατεύθηκε μεγάλος αριθμός κατόχων χρεωστικών/πιστωτικών καρτών από τη δημιουργία καρτών – κλώνων».

Σε βάρος των συλληφθέντων και του συνεργού τους που διαφεύγει της σύλληψης, σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτη, απάτη με υπολογιστή σε βαθμό κακουργήματος, παρακώλυση λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων και παράβαση του Νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ενώ η έρευνα συνεχίζεται και για την τυχόν εμπλοκή τους σε άλλες παγιδεύσεις Α.Τ.Μ αλλά και για τον εντοπισμό του συνεργού τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις