Εκπρόσωπος του Δασικού Συνεταιρισμού Μοδίου υπέβαλε μήνυση
Συνολικά 20 τόνους καυσόξυλα έκλεψαν πρόσφατα άγνωστοι από το Κοινοτικό Δάσος Λιβαδίου, στον δήμο Θέρμης Θεσσαλονίκης. Εκπρόσωπος του Δασικού Συνεταιρισμού Μοδίου υπέβαλε μήνυση στο Τμήμα Ασφαλείας Θέρμης. Όπως είχε ανακοινώσει ο δήμος Θέρμης, κάτοικοι των κοινοτήτων Λιβαδίου και Περιστεράς μπορούν να προμηθευτούν καυσόξυλα σε χαμηλή τιμή, υποβάλλοντας αίτηση στον δήμο.
Τα καυσόξυλα «έκαναν φτερά»
Σύμφωνα μάλιστα, με το GRTimes, το βράδυ της 19ης προς 20η Σεπτεμβρίου, προσέγγισαν το σημείο του Κοινοτικού Δάσους Λειβαδίου όπου βρίσκονταν στοιβαγμένα καυσόξυλα περίπου 20 τόνων και τα αφαίρεσαν. Σημειώνεται πως την ποσότητα των καυσόξυλων συγκέντρωσαν ο δήμος Θέρμης και το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να τα διανείμουν σε δικαιούχους, αρχής γενομένης από τις 3 Οκτωβρίου, όμως τα καυσόξυλα «έκαναν φτερά».
Αυξάνεται φέτος και η τιμή στην αγορά καυσόξυλων, καθώς οι πολίτες καταφεύγουν σε άλλους τρόπους θέρμανσης, ώστε να αποφύγουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, των οποίων οι τιμές βρίσκονται στα ύψη.Η αγορά ενός κυβικού μέτρου ξύλων μπορεί να κοστίσει ως και 180 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη τιμή το 2021 κυμαινόταν περίπου από 100 έως 130 ευρώ. Ωστόσο, η μέση αύξηση κυμαίνεται σχεδόν στο 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Μετά την άνοδο στην τιμή του ρεύματος και των ορυκτών καυσίμων, σειρά φαίνεται να παίρνουν και τα καυσόξυλα, αφού η ζήτηση έχει χτυπήσει «κόκκινο» σύμφωνα με τους εμπόρους λιανικής και οι καταναλωτές συρρέουν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες πριν να αυξηθούν εκ νέου οι τιμές.
Πώς πωλούνται τα καυσόξυλα
Τα καυσόξυλα πωλούνται σε δύο κατηγορίες, χωρικό κυβικό μέτρο χύδην, δηλαδή «χύμα» και χωρικό κυβικό μέτρο στοιβακτού, δηλαδή ξύλα τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτονται τα κενά. Το κυβικό είναι η μονάδα μέτρησης που το 2013 αντικατέστησε την μέτρηση σε κιλά, αναφορικά με την εμπορεύσιμη καύσιμη ξυλεία. Η τιμή της χύμα ξυλείας διαμορφώνεται περίπου στα 125 ευρώ ανά κυβικό, ενώ το στοιβακτό αναλόγως το ξύλο μπορεί να κυμαίνεται από 140 ευρώ έως και 180 ευρώ.
Οι τιμές καθορίζονται με βάση το είδος της προς καύση ξυλείας και φυσικά τη ζήτηση. Για παράδειγμα η ελιά που θεωρείται Α’ ποιότητας καυσόξυλο και η οποία όπως ενημερωθήκαμε βρίσκεται και σε έλλειψη, θα κοστίσει σε έναν καταναλωτή, γύρω στα 140 – 150 ευρώ ανά κυβικό, ενώ πέρυσι η ίδια τιμή θα έφτανε στα 110 -115 ευρώ. Αν κάποιος δε, αγοράσει «στοιβακτό» και προτιμήσει τα φθηνότερα ξύλα όπως το πεύκο, η οξιά και η δρυς, θα τα βρει στην αγορά από 130 έως 140 ευρώ, με την φθηνότερη επιλογή να αποτελεί το πεύκο.
Αυξημένη η ζήτηση
Η κίνηση φαίνεται να είναι μεγάλη, καθώς σύμφωνα πάντα με τους εμπόρους, στις μάντρες τους συρρέουν πολλοί νέοι πελάτες αλλά ακόμα και όσοι έπαιρναν ξύλα φέτος τα προμηθεύονται νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση όμως η ποσότητα που αγοράζουν πλέον είναι ακόμα και τριπλάσια σε σχέση με την περασμένη χρονιά υπό τον φόβο της περαιτέρω αύξησης τιμής αλλά και ενδεχόμενης έλλειψης.
Ορισμένοι λιανέμποροι που επικοινωνήσαμε είναι αισιόδοξοι και θεωρούν ότι η συγκεκριμένη κατάσταση θα κρατήσει και μέσα στον χειμώνα αφού οι τιμές των ορυκτών καυσίμων δεν αναμένεται να μειωθούν ενώ άλλοι εκφράζουν ανησυχίες ότι μπορεί τους επόμενους μήνες να βρεθούν χωρίς δουλειά, αφού οι ποσότητες που προμηθεύονται οι καταναλωτές είναι ήδη πολύ μεγάλες. Η καύση ξυλείας φέτος φαίνεται πως για πολλούς θα αποτελέσει προτεραιότητα, προκειμένου να αντέξουν τις χαμηλές θερμοκρασίες, ωστόσο οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας φαίνεται πως θα περάσουν έναν αρκετά βαρύ χειμώνα, εφόσον οικονομικά δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν τις τιμές ακόμα και στα ξύλα.
Μεγάλη ζήτηση και οι ηλεκτρικές κουβέρτες
Μεγάλη ζήτηση έχει και το ηλεκτρικό υπόστρωμα, το οποίο έχει μικρή κατανάλωση 5 ευρώ σε 6 μήνες, όπως ανέφερε έμπορος στο Open. Ο κόσμος αναζητά εναλλακτικούς και οικονομικούς τρόπους θέρμανσης, προκειμένου να περάσει όσο πιο «αναίμακτα» τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται… Οι πολίτες έχουν στραφεί και στις σόμπες πετρελαίου και υγραερίου, αλλά και στις ξυλόσομπες, όπως λέει και ο έμπορος ηλεκτρικών ειδών.