Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φρεγάτα Κίμων – Πολεμικό Ναυτικό: Η σχέση του Αθηναίου Στρατηγού με την Κύπρο
ΕΛΛΑΔΑ

Φρεγάτα Κίμων – Πολεμικό Ναυτικό: Η σχέση του Αθηναίου Στρατηγού με την Κύπρο

Φρεγάτα Κίμων - Πολεμικό Ναυτικό: Το όνομα της πρώτης φρεγάτας αναφέρεται στον Αθηναίο Στρατηγό Κίμωνα

Με απόφασή της η συνεδρίαση η Ολομέλεια του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, ονοματοδότησε τις υπερσύγχρονες, γαλλικής κατασκευής Φρεγάτες FDI ΗΝ που θα ενισχύσουν το πολεμικό ναυτικό της Ελλάδας. Μία εκ των φρεγατών έλαβε το όνομα “Κίμων”, ενώ οι άλλες δύο ονομάστηκαν “Νέαρχος” και “Φορμίων”.

Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε η Ονοματοδοσία των τριών Φρεγατών FDI ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού που κατασκευάζονται στο Λοριάν της Γαλλίας, ως ακολούθως:

FDI HN Νο1 : Φ/Γ ΚΙΜΩΝ

FDI HN Νο2 : Φ/Γ ΝΕΑΡΧΟΣ

FDI HN Νο3 : Φ/Γ ΦΟΡΜΙΩΝ

κιμων
Ο Κίμωνας και η σχέση του με την Κύπρο

Το όνομα της πρώτης φρεγάτας, αναφέρεται στον Αθηναίο Στρατηγό Κίμωνα που το 450-449 π.Χ, έφτασε με 200 συμμαχικές τριήρεις στην Κύπρο προκειμένου να την απελευθερώσει από τους Πέρσες, που ήταν τότε ο εξ Ανατολών εχθρός. Ο Κίμωνας ήταν γιος του Στρατηγού Μιλτιάδη που επίσης πολέμησε και κέρδισε του Πέρσες στον Μαραθώνα το 490 π.Χ. Το 450 π.Χ. ο Κίμων έπλευσε στην Κύπρο για να εκδιώξει τους Πέρσες και να αποκαταστήσει την Αθηναϊκή κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο.

Στην Κύπρο πολιόρκησε το Μάριον και το Κίτιον. Εικάζεται πως το Μάριον κυριεύτηκε, όμως η πολιορκία του Κιτίου τραβούσε σε μάκρος, και επιπλέον οι αμυνόμενοι είχαν στις επάλξεις τους τοξότες, που προκαλούσαν φθορά στους πολιορκητές. Οι πολιορκητές υπέφεραν και από έλλειψη εφοδίων. Στο Κίτιον ο Κίμων άφησε την τελευταία του πνοή, είτε από τραύμα είτε από αρρώστια, είτε από πείνα.

Πριν πεθάνει έδωσε εντολή να λυθεί η πολιορκία και να επιστρέψουν στην Αθήνα, χωρίς να γνωστοποιήσουν το θάνατό του: επί 30 ημέρες όλοι νόμιζαν ότι στρατηγούσε ο Κίμων. Κατά την επιστροφή, έγινε ναυμαχία και πεζομαχία στη Σαλαμίνα της Κύπρου, όπου οι Αθηναίοι νίκησαν (μεταθανάτια αμοιβή του Κίμωνα – από τη νίκη αυτή έμεινε η φράση “και νεκρός ενίκα”). Η σορός του επιστράφηκε στη πόλη των Αθηνών και τάφηκε με μεγάλες τιμές στις Μελίτιδες Πύλες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις