Τζόρτζια Μελόνι - ΕΕ: Οι τρεις όροι που έβαλε ο Ντράγκι και αποδέχθηκε η Μελόνι
Ρόλο εγγυητή φέρεται να ανέλαβε ο Μάριο Ντράγκι για τις σχέσεις της Τζόρτζια Μελόνι με τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για συμβιβασμό μεταξύ του απερχόμενου πρωθυπουργού και της διαδόχου του, που λίγες ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες έκανε την «κωλοτούμπα» «βάζοντας στο αρχείο τα πολιτικά χάδια στον Ούγγρο πρωθυπουργό Όρμπαν και την υπόσχεση να σπάσει τα νεύρα του γαλλογερμανικού άξονα». Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές στο Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες η κεντροαριστερή ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ντράγκι επικοινώνησε με τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Όλαφ Σολτς και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να δώσει εγγυήσεις για τη Μελόνι και να τους διαβεβαιώσει για τους τρεις πυλώνες, πάνω στους οποίους θα κινηθεί η νέα ιταλική κυβέρνηση
Οι τρεις όροι που έβαλε ο Ντράγκι και αποδέχθηκε η Μελόνι
Πρόκειται για τους τρεις όρους που έβαλε ο Ντάγκι και η Μελόνι αναγκάστηκε να αποδεχθεί:
Πρώτον, η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη δέσμευση – και στρατιωτική- προς την Ουκρανία και να να σπάσει το μέτωπο των κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Δεύτερον, θα παραμείνει σταθερά και αδιαμφισβήτητα προσηλωμένη στο ΝΑΤΟ, χωρίς «ναι μεν αλλά» και αστερίσκους.
Τρίτον, να μην εγκρίνει νέες αλλαγές στον προϋπολογισμό, ώστε να διατηρηθεί υπό έλεγχο το κρατικό χρέος της Ιταλίας.
Ο διάλογος του απερχόμενου πρωθυπουργού με την επικεφαλής των ακροδεξιών «Αδελφών της Ιταλίας» έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, σύμφωνα με τη Repubblica και το τελευταίο τριήμερο Ντράγκι και Μελόνι είχαν τουλάχιστον δύο τηλεφωνικές επαφές, ενώ φέρονται να συναντήθηκαν και κατ’ ιδίαν , αν και αυτό δεν επιβεβαιώνεται από επίσημες πηγές. Το δημοσίευμα επιμένει ότι «η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη. Και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού, αλλά καρπός μιας ζωτικής πολιτικής ανάγκης από την οποία εξαρτάται το μέλλον της νέας πρωθυπουργού: Να αφήσει κατά μέρος τη ριζοσπαστική πλατφόρμα που χρησιμοποίησε προεκλογικά και να στραφεί προς τους παραδοσιακούς εταίρους της Ρώμης».
Αναφέρει ότι πρόκειται για μια επιλογή του Ντράγκι, με στόχο πρωτίστως την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος ευνοώντας την ευρωπαϊκή και ατλαντική θέση της Ιταλίας καθώς θεωρεί καθήκον του να διασφαλίσει στο όνομα μιας ομαλής μετάβασης τη συνέχεια στη χώρα. Αλλά το δημοσίευμα προσθέτει ότι: «δεν πρέπει να υποτιμήσουμε ένα άλλο γεγονός, πολύ πιο ρεαλιστικό, που συνδέεται με το μέλλον του πρωθυπουργού. Η πιθανότερη εκδοχή τον φέρνει στη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο διορισμός του οποίου βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη για τον Ιούνιο του 2023. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα το καλωσόριζε και η Ουάσιγκτον, και βεβαίως θα άνοιγε μια περαιτέρω ομπρέλα προστασίας στη Μελόνι, προσφέροντάς της και μια διεθνή κάλυψη».
Διαψεύδει ο Ντράγκι
Πριν από λίγο πάντως, η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης διέψευσε το περιεχόμενο του άρθρου και υπογράμμισε τα εξής σε ανακοίνωσή της: «Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν συμφώνησε και δεν δεσμεύθηκε να εγγυηθεί οτιδήποτε. Ο πρωθυπουργός έχει επαφές ανά τακτά διαστήματα με τους διεθνείς συνομιλητές με αντικείμενο τα κύρια θέματα κοινού ενδιαφέροντος και δεσμεύεται να εγγυηθεί μια ήρεμη μεταβίβαση της κυβερνητικής εξουσίας στο πλαίσιο των ορθών θεσμικών σχέσεων».