Tην αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Κυρανάκη, όσον αφορά την πολιτική της στα ΑΕΙ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να μπει τέλος «στην άθλια εικόνα παρακμής σε φοιτητικές εστίες και πανεπιστήμια», όπως είπε, με αφορμή τα γεγονότα στην Πολυτεχνειούπολη. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επέπληξε τον βουλευτή της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων» και προσθέτοντας πως «η εύκολη κριτική σε όσους έχουν την ευθύνη στο πεδίο, εν προκειμένω στην υπουργό Παιδείας και τον υπουργό προστασίας του Πολίτη , δεν είναι μία συμπεριφορά που ταιριάζει, αρμόζει σε βουλευτές της παράταξης μας». «Η κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι έχει σχέδιο και ότι πετυχαίνει σημαντικά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Γιάννης Οικονόμου, στηρίζοντας τους υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη και «αδειάζοντας» ουσιαστικά τον νέο βουλευτή της ΝΔ.
Κυρανάκης: Δεν μας φταίει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ για τα πανεπιστήμια
Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, είχε επισημάνει, σε ανάρτησή του, πως ότι επί 3,5 χρόνια δεν είχε προχωρήσει το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, εγκαλώντας το υπουργείο Παιδείας και εκτιμώντας ότι το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στην αστυνόμευση. «Δεν μας φταίει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ για την άθλια εικόνα παρακμής σε φοιτητικές εστίες και Πανεπιστήμια» είχε υπογραμμίσει μεταξύ άλλων.
Συγκεκριμένα είχε πει:
«Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν μας φταίει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ για την άθλια εικόνα παρακμής σε φοιτητικές εστίες και Πανεπιστήμια. Αυτοί κυβέρνησαν, απέτυχαν, και ένας από τους λόγους που ο κόσμος τους έστειλε σπίτι τους είναι και τα πανεπιστήμια, δίνοντας στη Νέα Δημοκρατία ισχυρή, αυτοδύναμη, ξεκάθαρη εντολή να βάλει τάξη». «Είμαστε 3,5 χρόνια κυβέρνηση και συζητάμε ακόμα τα ίδια πράγματα. Οι βουλευτές ψηφίζουμε νόμους για τα Πανεπιστήμια ξανά και ξανά, οι οποίοι δεν εφαρμόζονται στην πράξη. Οι περιθωριακές απόψεις της αριστεράς για τα πανεπιστήμια δεν έχουν καμία αποδοχή στην κοινωνία και άρα δεν αποτελούν δικαιολογία για να μην έχει η Ελλάδα τα σύγχρονα Πανεπιστήμια για τα οποία πληρώνουν πολλά δισεκατομμύρια οι φορολογούμενοι”, πρόσθεσε και διερωτήθηκε: “Θα εφαρμόσει επιτέλους το Υπουργείο Παιδείας και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα τους βασικούς κανόνες που έχει ψηφίσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο;»
‘Δεν είναι μόνο τα Πανεπιστήμια’
«Χώροι βανδαλισμένοι, γεμάτοι βρωμιά και σήψη, συνεχιζόμενη βία, ανεξέλεγκτη είσοδος, καταλήψεις, ναρκωτικά. Ναι, η Ελληνική Αστυνομία κάνει ότι μπορεί και επιτέλους επεμβαίνει αλλά δεν μπορεί αυτό να είναι μονίμως η λύση. Αλλού είναι το πρόβλημα. Δεν υπάρχει σεβασμός στη χώρα μας για τίποτα δημόσιο και δωρεάν. Η εικόνα εγκατάλειψης είναι μια επιδημία που έχει επεκταθεί εδώ και δεκαετίες στα περισσότερα δημόσια κτίρια της Ελλάδας. Δεν είναι μόνο τα Πανεπιστήμια, είναι και τα δημόσια νοσοκομεία, τα δημόσια σχολεία, τα Υπουργεία, οι Οργανισμοί, τα Αστυνομικά Τμήματα, οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί, τα Δικαστήρια και πολλά ακόμη». «Απορώ πραγματικά, οι νέες σύγχρονες εστίες που σωστά ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ότι θα δημιουργήσουμε, έτσι θα είναι μετά από λίγους μήνες; Αν δεν εφαρμοστούν οι νόμοι, ναι έτσι θα είναι».
Ο βουλευτής της ΝΔ εκτίμησε ότι αυτό συμβαίνει «γιατί δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση του τι πληρώνουμε ως φορολογούμενοι με την παρεχόμενη υπηρεσία. Η ψευδαίσθηση του ‘δωρεάν’ δημιουργεί μηδενικό σεβασμό και λογοδοσία. Όμως καθόλου δωρεάν δεν είναι ούτε η Παιδεία, ούτε η Υγεία ούτε όλα τα υπόλοιπα. Κάποιοι πληρώνουν για να είναι ‘δωρεάν’ για άλλους που δεν τα σέβονται.»
Και κατέληξε: «Όπως λοιπόν η κυβέρνηση έχει δείξει συνέπεια σε άλλους τομείς, όπως η Ψηφιοποίηση, η Φορολογία, η Άμυνα, οι Επενδύσεις, έτσι πρέπει να δείξει και στην Παιδεία. Έχουμε ηθική υποχρέωση ως Νέα Δημοκρατία να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στη μεσαία τάξη αλλά και των πιο αδύναμων που δεν έχουν τα χρήματα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία ή καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού.