Προσάρτηση ουκρανικών περιοχών Ρωσία: Η αντίδρασή μας θα είναι πολύ σκληρή, λέει ο Ζελένσκι

ΚΟΣΜΟΣ

Προσάρτηση ουκρανικών περιοχών Ρωσία: Η αντίδρασή μας θα είναι πολύ σκληρή, λέει ο Ζελένσκι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Προσάρτηση ουκρανικών περιοχών Ρωσία: Ασήμαντα τα «δημοψηφίσματα»

29.09.2022 | 17:00

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέδωσε νέα προειδοποίηση στη Ρωσία για μια «πολύ σκληρή» απάντηση αν η Μόσχα προσαρτήσει τις 4 ουκρανικές περιοχές. Η δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Ζελένσκι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας δεν αναφέρεται σε μια τελετή που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή στο Κρεμλίνο, κατά την οποία ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα υπογράψει συμφωνίες για την ένταξη των κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία. «Είναι ασήμαντες (οι ψηφοφορίες στα δημοψηφίσματα) και δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα αποκατασταθεί. Και η αντίδρασή μας στην αναγνώριση των αποτελεσμάτων από τη Ρωσία θα είναι πολύ σκληρή», είπε ο Ζελένσκι.

Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν ο Ζελένσκι μίλησε με τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι πριν ή μετά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τελετή της Παρασκευής. Οι αρχές στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα διεξήγαγαν δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία και ισχυρίστηκαν ότι η πλειοψηφία των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της κίνησης αυτής. Η Δύση και το Κίεβο έχουν απορρίψει τα δημοψηφίσματα και έχουν προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την προσάρτηση των εδαφών αυτών στη Ρωσία.

Ουκρανία: Συνεργάτης Ζελένσκι αποκαλύπτει το τέλος του πολέμου – «Οι πρώτοι που επιστράτευσε ο Πούτιν είναι ήδη νεκροί»

Είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο στενούς στρατιωτικούς συμβούλους του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ολεκσέι Αρεστόβιτς παραχώρησε συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα «Bild» μιλώντας για το πότε εκτιμά ότι θα τελειώσει ο πόλεμος στη χώρα του αλλά και για το τι έχει στο μυαλό του ο Ρώσος πρόεδρος. «Ο πόλεμος θα μπορούσε να διαρκέσει έως το καλοκαίρι του 2023», λέει ο 47χρονος Ουκρανός που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Ζελένσκι. Προσθέτει επίσης ότι οι πρώτοι Ρώσοι έφεδροι που επιστρατεύτηκαν είναι ήδη νεκροί.

Ο ίδιος μάλιστα εξήγησε τον συλλογισμό του σύμφωνα με τον οποίο, ο Πούτιν μπλοφάρει με τα πυρηνικά. «Αν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ολόκληρο το παγκόσμιο σύστημα, όλες οι διεθνείς συμφωνίες θα παγώσουν. Κάθε χώρα θα πει: Θέλουμε κι εμείς ένα πυρηνικό όπλο! Γιατί οι μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και άλλες, δεν μπορούν να μας προσφέρουν καμία ασφάλεια. Νομίζω ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει τους εφέδρους στις κατεχόμενες περιοχές ς, αλλά εμείς θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Η εξόντωση των στρατιωτών που επιστράτευσε δεν θα είναι δύσκολη για εμάς». Στην ερώτηση, «Πόσοι από τους 300.000 Ρώσους εφέδρους θα επιβιώσουν;», ο Ουκρανός συνεργάτης του Ζελένσκι ήταν σαφής: «Κανείς. Δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένοι, δεν έχουν φάρμακα και κραδαίνουν σκουριασμένα όπλα . Δεν έχουν καμία εκπαίδευση, είναι τρομερό. Είναι σαν ένας επαγγελματίας πυγμάχος να πολεμά έναν μαθητή».

«Εμείς Θα πολεμήσουμε»

«Ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει το 2023. Αλλά θα μπορούσε επίσης να τελειώσει απροσδόκητα αν συμβεί κάτι στη Μόσχα». «Δεν νομίζω ότι θα διαρκέσει περισσότερο από το καλοκαίρι του 2023», πρόσθεσε. Για τον σύμβουλο του Πούτιν, οι επιθέσεις στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 έχουν τον ακόλουθο στόχο: «Μία από τις επιλογές του Πούτιν είναι να διαπραγματευτεί. Θα μπορούσε λοιπόν να προσπαθήσει να παγώσει την Ευρώπη ή να απειλήσει να παγώσει την Ευρώπη. Αλλά πολλές δεξαμενές στην Ευρώπη είναι γεμάτες, από όσο ξέρω. Νομίζω ότι θα μπορούσε να ανατινάξει τον ουκρανικό αγωγό φυσικού αερίου. Πιθανότατα θέλει να δημιουργήσει ένα σύστημα όπως η Βόρεια Κορέα – ολοκληρωτική άμυνα ενάντια στον πολιτισμένο κόσμο». «Εμείς Θα πολεμήσουμε», λέει και προσθέτει: «Δεν θα σταματήσουμε. Στο μυαλό μας έχουμε ήδη νικήσει , ακόμη και τα πυρηνικά όπλα δεν μπορούν να μας σταματήσουν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Exit mobile version