Με θέμα «Καινοτόμες τεχνολογίες διάγνωσης στις βιοεπιστήμες» συνεδρίασε η Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής. Ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε ότι στόχος των οικοσυστημάτων καινοτομίας είναι να συνδέσουν και να φέρουν σε συνεχή επικοινωνία όλους τους εμπλεκόμενους, όπως νεοφυείς και εδραιωμένες επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, δημόσιους φορείς, καθώς και άτομα που διαθέτουν τεχνογνωσία, επιχειρηματικές δεξιότητες και ταλέντο.
Επεσήμανε ότι όταν η ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας αφορά την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία παραγόντων του ίδιου κλάδου, τότε παρέχεται πιο στοχευμένη υποστήριξη, επιτυγχάνοντας αποτελεσματικότερη ενδυνάμωση και εξέλιξη του οικοσυστήματος. Ανέλυσε, δε, ως παράδειγμα την περίπτωση του διεθνώς επιτυχημένου κόμβου καινοτομίας στον τομέα της υγείας «8400 Health Network» του Ισραήλ.
Όπως σημείωσε, οι εργασίες της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας θα εστιάσουν, κατά τη νέα περίοδο, στην παραγωγή ρεαλιστικών προτάσεων για την ανάπτυξη της τεχνολογικής καινοτομίας σε συγκεκριμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ξεκινώντας από τον κλάδο των βιοεπιστημών, όπου δραστηριοποιούνται οι περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις στη χώρα μας, προσελκύοντας και το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων σε σύγκριση με τις ελληνικές startup εταιρείες των υπόλοιπων κλάδων.
Κλείνοντας την ομιλία του, υποστήριξε ότι έχουμε εξαιρετικές πανεπιστημιακές σχολές, υψηλού επιπέδου φοιτητές και ερευνητές στον χώρο των βιοεπιστημών, δραστήρια βιομηχανία και νεοφυείς επιχειρήσεις, που δημιουργούν βάσιμες ελπίδες ότι η μετάφραση της ελληνικής επιστήμης σε καινοτόμα προϊόντα πρόγνωσης, διάγνωσης και θεραπείας, με σημαντικό θετικό διεθνές αντίκτυπο στην κοινωνία και στην οικονομία, είναι ένας επιτεύξιμος στόχος.
Ακολούθως, τον λόγο πήραν οι προσκεκλημένοι ομιλητές
Ο κ. Σπ. Κίντζιος, Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Συνιδρυτής CeBTeC, ο οποίος τόνισε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ένας χώρος ιδιαίτερης ενεργοποίησης στις βιοεπιστήμες, ωστόσο χρειάζονται περισσότεροι χρηματοδοτικοί φορείς πρόθυμοι να επενδύσουν στην μεταφορά των βιοτεχνολογικών ερευνητικών αποτελεσμάτων στην αγορά, καθώς και περισσότεροι εξειδικευμένοι σύμβουλοι στον τομέα των βιοτεχνολογικών πατεντών και διεθνών πιστοποιήσεων. Στη συνέχεια, η κ. Ιωάννα Κούκλη, Πρόεδρος του Hellenic BioCluster αναφέρθηκε στην έλλειψη τεχνικών υποδομών για την μεταφραστική έρευνα (δηλαδή την αξιοποίηση της έρευνας με σκοπό την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων) καθώς και στην ανάγκη μεγαλύτερης εξωστρέφειας όπως η συμμετοχή σε διεθνείς καινοτομικούς συνεργατικούς σχηματισμούς (clusters) και η διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, ώστε να διαμορφώσει η χώρα μας ένα brand name στη βιοτεχνολογική καινοτομία.
Ακολούθως, ο κ. Σ. Κατσαρός, Συνιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης BIOPIX-T, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει άμεση και εύκολη πρόσβαση σε διαγνωστικές δομές. Γι’αυτό και πρότεινε τα ιδιωτικά φαρμακεία και τα αγροτικά ιατρεία να παρέχουν πρόσθετες διαγνωστικές υπηρεσίες, αναφέροντας τη διεξαγωγή των rapid test ως παράδειγμα του θετικού ρόλου των φαρμακείων στην πρωτοβάθμια διάγνωση. Ανέφερε, επίσης, ότι όταν η εγχώρια αγορά πολλαπλασιάσει τα σημεία διάγνωσης, τότε θα δοθεί η ευκαιρία στις νεοφυείς επιχειρήσεις να αναπτύξουν περισσότερα προϊόντα και να αναπτυχθούν. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Κατσαρός σημείωσε ότι η παγκόσμια αγορά στους τομείς της διάγνωσης και του φαρμάκου αναμένεται να εκτιναχθεί τα επόμενα χρόνια και είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να πρωτοστατήσει, υποστηρίζοντας τη βιοτεχνολογική καινοτομία.