Εάν στην Ευρώπη επαληθευτούν τα σενάρια για υφεσιακή πορεία στην οικονομία, δεν θα μείνει ανεπηρέαστη η ελληνική οικονομία, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ωστόσο σημείωσε ότι «η χώρα βαδίζει σωστά, έχει χτίσει ισχυρά θεμέλια στην οικονομία, το καράβι πηγαίνει σε ασφαλές λιμάνι, αλλά τα μποφόρ αυτήν την περίοδο είναι πολλά και πρέπει να κρατήσουμε το τιμόνι γερά». Σε περίπτωση ύφεσης στην Ευρώπη, ο κ. Σταϊκούρας εκτιμά ότι «θα επηρεαστεί ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης στην χώρα μας». «Με τα σημερινά δεδομένα που έχουμε, η Ελλάδα εκτιμώ ότι και στο δυσμενές σενάριο δεν θα επιστρέψει σε ύφεση για όλο το 2023. Έχουμε πει 5,3% φέτος ανάπτυξη και 2,1% του χρόνου. Μην το προσπερνάμε αυτό.»
Συνέχισε λέγοντας «έχουμε ρεκόρ εξαγωγών, ρεκόρ επενδύσεων, αύξηση ταξιδιωτικών εισπράξεων, μείωση της ανεργίας, αύξηση των καταθέσεων στα νοικοκυριά και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Έχουμε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων κατά 35% φέτος σε σχέση με πέρσι. Άρα έχουμε πολύ θετικές ειδήσεις στην οικονομία στην μεγάλη εικόνα, που όμως αφορά και νοικοκυριά. Έχουμε πράγματι τις δυσκολίες του πληθωρισμού που είναι πολύ έντονες. Ως πολιτεία παίρνουμε αυτά τα 13 δισ. μέτρα για να καλύψουμε αυτό το κενό και να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη».
Τι συζητήθηκε στο χθεσινό Eurogroup
Κατά την διάρκεια του χθεσινού Eurogroup, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα συζητήθηκε σε ό,τι αφορά στην τρέχουσα κρίση, το δημοσιονομικό πλαίσιο, πώς αυτό θα δημιουργηθεί για τους προϋπολογισμούς που καταρτίζονται και κατατίθενται για το 2023. «Αναγνωρίζεται από την μια πλευρά η θετική διάσταση της ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η μείωση της ανεργίας. Επίσης, αναγνωρίζεται ο υψηλός και επίμονος πληθωρισμός, ο οποίος διαρκεί περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις στην Ευρώπη και έχει μεγαλύτερη ένταση. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να υπάρξει βοήθεια από το σκέλος της δημοσιονομικής πολιτικής τόση όμως. Τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα και μη μόνιμα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Για το προσχέδιο του προϋπολογισμού
Όσο αφορά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε σχετικά με την κριτική ότι ήταν ένας αισιόδοξος προϋπολογισμός, πως επί τρία χρόνια το ΥΠΟΙΚ κάνει πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις. «Κάθε χρονιά οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης είναι υψηλότεροι από αυτό που εκτιμούμε. Συνεπώς αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ο ρεαλισμός των βασικών εκτιμήσεων του ΥΠΟΙΚ. Αν μου πείτε πόσο έξω πέσαμε στον πληθωρισμό θα πω ότι αντίστοιχα μεγέθη είχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ όχι μόνο για την Ελλάδα, για όλη την Ευρώπη και έπεσαν πολύ έξω σε έναν χρόνο. Άρα στους παράγοντες τους αστάθμητους που έχουν να κάνουν με εξωγενείς κρίσεις, προφανώς υπάρχει υψηλή μεταβλητότητα. Όλη η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια κρίση με μεγαλύτερη ένταση και έκταση. Στα βασικά οικονομικά μεγέθη έχουμε αποδείξει τρία χρόνια ότι είμαστε πολύ συντηρητικοί.
Για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Σε σχέση με την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως το σχήμα που έχει εφαρμοστεί από τον Ιούλιο και μετά έχει μια γενναία επιδότηση κυρίως των φυσικών προσώπων, αλλά το ποσοστό συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού είναι το 1/10. «Για παράδειγμα, στον τελευταίο μήνα επιδοτήσεων που είναι 1,2 δισ. ο κρατικός προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα συμβάλει με 100 εκατ. Θα συνεχιστεί και το 2023. Αυτό είναι το δημοσιονομικό μέγεθος. Το άλλο κομμάτι είναι η συμβολή των υπερκερδών των εταιρειών που μπαίνουν στο ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Οδηγούνται στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Ιούλιο και κάθε μήνα» δήλωσε. Ερωτηθείς αν υπάρχει ανοιχτό ενδεχόμενο για μείωση φόρων σε αγαθά, είδη διατροφής και καύσιμα, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε πως για όποια πρόσθετη επιλογή θα πρέπει να βρεθεί και το δημοσιονομικό ισοδύναμο. Επιπλέον, προσέθεσε ότι «θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι όποιο μέτρο υλοποιήσουμε θα πρέπει να καταλήγει στον καταναλωτή. Να μην χάνεται στην εφοδιαστική αλυσίδα».