Για όσα συγκλονιστικά σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη στα Κύθηρα όταν ένα ιστιοφόρο με 95 παράνομους μετανάστες έπεσε στα βράχια κοντά στο λιμάνι Διακοφτίου, με τουλάχιστον δύο σορούς να έχουν εντοπιστεί, μίλησε ο δήμαρχος του νησιού ο οποίος περιέγραψε όσα είδε λέγοντας «μπροστά μου πνίγηκαν 5 άτομα». Την ίδια ώρα τους 17 έφτασαν οι νεκροί από το ναυάγιο στη Λέσβο με τους 16 να είναι γυναίκες και ένα αγόρι κάτω των 20 ετών να είναι το 17ο θύμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού λίγο μετά τις 11:15 το πρωί της Πέμπτης στα Κύθηρα έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί 80 αλλοδαποί εκ των οποίων 62 ενήλικες (55 άνδρες και 7 γυναίκες) και 18 ανήλικοι, ενώ 11 από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων, για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο.
Όπως εξήγησε, μάλιστα, ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, «αν τους έβγαζε 50 μέτρα αριστερότερα ή δεξιότερα θα έβγαιναν σε αμμώδη παραλία και θα είχαν σωθει όλοι. Εκεί που προσέκρουσε είναι καταβόθρα με κάθετα βράχια 15-20 μέτρων. Οι άνθρωποι βγήκαν σε ένα υποτυπώδες πλάτωμα και εκεί η θάλασσα τους χτυπούσε σαν χταπόδια. Είδα πέντε άτομα να τους παίρνει η θάλασσα και μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα να πνίγονται».
Τι είπε κάτοικος
Την ίδια εικόνα μετέφερε στο ΟΡΕΝ και ο κάτοικος των Κυθήρων Γιώργος Πρωτοψάλτης ο οποίος είπε ότι το ναυάγιο με το ιστιοφόρο σημειώθηκε στο πιο δύσκολο κομμάτι κοντά στο λιμάνι των Κυθήρων, ένα όρμο με απότομους βράχους. «Είδαμε ανθρώπους να πνίγονται μπροστά μας. Να προσπαθούν να κρατηθούν σε μια μικρή γλύστρα που υπάρχει εκεί και να τους παρασύρουν τα κύματα» είπε ο κ. Πρωτοψάλτης. Σύμφωνα με τον ίδιο «από τις γυναίκες δεν θα γλίτωνε καμία αν δεν γινόταν μια πατέντα με σάκο οικοδομής και γερανό για να τις σώσουν».
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, μάλιστα, ο διοικητής της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας κατέβηκε με κίνδυνο της ζωής του στο σημείο που ήταν εγκλωβισμένοι μετανάστες για να συντονίσει και να βοηθήσει. Κατά τον αυτόπτη μάρτυρα ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονταν νεαρές γυναίκες, νεαροί άνδρες και 2-3 παιδιά. Μετά τη διπλή τραγωδία σε Κύθηρα και Λέσβο ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, με ανάρτησή του στο Twitter απηύθυνε «επείγουσα έκκληση» στην Τουρκία να λάβει μέτρα «για να σταματήσει παράνομες αποπλεύσεις εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών». «Έχουμε ήδη χάσει αρκετούς ανθρώπους σήμερα στο Αιγαίο, οι άνθρωποι πνίγονται σε επικίνδυνα σκάφη. Η Ευρώπη πρέπει να δράσει» κατέληξε ο Νότης Μηταράκης.
Οι διασωθείσες έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
«Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης. Την ίδια ώρα, τους 17 έφτασαν οι νεκροί στο ναυάγιο στη Λέσβο που σημειώθηκε σχεδόν την ίδια ώρα με αυτό στα Κύθηρα. Όπως έγινε γνωστό, μάλιστα, τα 16 από τα θύματα του ναυαγίου στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στην ανατολική Λέσβο ήταν νέες γυναίκες αφρικανικής καταγωγής ενώ το 17ο θύμα είναι ένα αγόρια ηλικίας κάτω των 20 ετών.
Η λέμβος βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (6/10) στη θαλάσσια περιοχή «Προβοσκίδα» ανατολικά του νησιού ενώ 10 είναι οι γυναίκες που διασώθηκαν με ορισμένες εξ αυτών να εντοπίζονται σε βραχώδεις περιοχές. Οι διασωθείσες έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Συνολικά στη λέμβο στη Λέσβο επέβαιναν, κατά τη δήλωση των επιβαινόντων σε αυτή, περίπου 40 άτομα. Το πρωί της Πέμπτης και ενώ οι σοροί των νεκρών γυναικών μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν στην περιοχή αναζητώντας τουλάχιστον ακόμα 15 αγνοούμενους.
Η βάρκα με τους μετανάστες όπως εκτιμάται αναχώρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες καθώς στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ.
Ναυάγιο με μετανάστες στα Κύθηρα
Την ίδια ώρα συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε το Associated Press από τα Κύθηρα και συγκεκριμένα κοντά στο λιμάνι Διακοφτίου στο σημείο, δηλαδή, που βούλιαξε ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν, κατά την ενημέρωση που έλαβε το Λιμενικό, περίπου 95 άτομα. Η επιχείρηση διεξάγεται υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη. Χαρακτηριστικά, λένε ότι γίνεται «ένας τιτάνιος αγώνας να σωθούν όσο περισσότεροι γίνεται».
Κατά πληροφορίες, έχουν διασωθεί 80 άνθρωποι. Οι μετανάστες, όπως ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες, ήταν όλοι στη θάλασσα και στην απόκρημνη περιοχή πνέουν άνεμοι 7-8 μποφόρ και οι ριπές φθάνουν τα 9-10 μποφόρ. Όπως έγινε γνωστό, οι 95 μετανάστες επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος. Το σκάφος ειδοποίησε το βράδυ της Τετάρτης ότι βρίσκεται σε κίνδυνο και μετά από 20 λεπτά προσέκρουσε σε βράχια και διαλύθηκε.
Κάτοικος της περιοχής που μίλησε στο ΑΡ περιέγραψε τα όσα συνέβησαν: «Μπορούσαμε να ακούσουμε το ιστιοφόρο να συντρίβεται στα βράχια και είδαμε ανθρώπους να σκαρφαλώνουν βράχια για να σωθούν. Ήταν ένα απίστευτο θέαμα. Όλοι κατεβήκαμε στο Λιμάνι για να βοηθήσουμε». Ήδη στα Κύθηρα έχουν ανοίξει οι πύλες ενός σχολείου προκειμένου μέσα σε αυτό να φιλοξενηθούν οι διασωθέντες μετανάστες ενώ στην περιοχή του ναυαγίου αναμένονται δύτες προκειμένου να συνδράμουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.