Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να παρουσιαστεί το νέο «καλάθι της νοικοκυράς», μετά τη συμφωνία του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των φορέων της αγοράς. Ειδικότερα, κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ θα παρουσιάσει το δικό της «καλάθι», μέσα στο οποίο θα περιλαμβάνονται 50 διαφορετικά προϊόντα, για τα οποία θα γίνονται προσπάθειες περιορισμού των τιμών. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση, του γενικού γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλου και του διοικητή της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), κ. Χαράλαμπου Μελισσινού, είχε σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι πρόεδροι του ΣΕΛΠΕ, κ. Αντώνης Μακρής, και της ΕΣΕΕ, κ. Γιώργος Καρανίκας, από τα σούπερ μάρκετ οι κ.κ. Γιάννης Μασούτης (ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.), Αριστοτέλης Παντελιάδης (ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ), Λάμπρος Παπακοσμάς (ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.), Νίκος Λαβίδας (ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ) και από το ΙΕΛΚΑ, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, καθηγητής, κ. Γιώργος Δουκίδης και ο γενικός διευθυντής, κ. Λευτέρης Κιοσσές.
Οι 20 βασικές κατηγορίες
Σε αυτό το καλάθι, το οποίο θα προκύψει από 20 βασικές κατηγορίες και θα είναι διαφορετικό για κάθε αλυσίδα, όπως είπε ο υπουργός θα συμπεριλαμβάνονται 50 προϊόντα απαραίτητα, για τη διαβίωση ενός νοικοκυριού στο οποίο και θα δοθεί η μάχη να συγκρατηθούν οι τιμές.
Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι δεν τέθηκε στη συζήτηση το «πάγωμα» των τιμών, «καθώς, όπως σημείωσε, το πάγωμα δεν είναι στο δικό τους χέρι. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε συνάντηση με όλη τη βιομηχανία για να δούμε πως και η βιομηχανία μπορεί να συμβάλλει στη συγκράτηση των αυξήσεων των τιμών». Και συμπλήρωσε: «πιστεύω ότι όλοι έχουν καταλάβει το μέγεθος της αναγκαιότητας τα βασικά για τη διαβίωση των Ελλήνων προϊόντα να κρατηθούν στο μέγιστο δυνατό χαμηλότερο επίπεδο». Επίσης ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για «συμφωνία κυρίων. Η κάθε αλυσίδα θα κάνει τη δική της πολιτική. Δεν παραβιάζουμε το δίκαιο του ανταγωνισμού. Είναι κάτι που δεν θα κάναμε ποτέ». Μετά την καταρχήν συμφωνία των δύο πλευρών, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με εκπροσώπους της βιομηχανίας για τον περιορισμό των αυξήσεων.