«Τα σύνορα της καρδιάς μας έχουν εύρος τριών ηπείρων και επτά εποχών», είπε σε ένα ακόμη κρεσέντο μεγαλείου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμπληρώνοντας πως «ο Αριστοτέλης και ο Όμηρος και οι πόλεις τους είναι τα ίχνη της ιστορίας μας, όπως και της ανθρωπότητας». Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όπως όλα τα σημεία της Ανατολίας κάθε σημείο των Δαρδανελλίων είναι στολισμένο με τα πολύτιμα ίχνη της ιστορίας της ανθρωπότητας και της ιστορίας μας. Aνάμεσα σε αυτά είναι η πόλη του Αριστοτέλη, η Άσσος και η πόλη του Ομήρου, η Τροία. Η Τουρκία δεν είναι μόνο μια χώρα που αποτελείται από τα σύνορα που εμφανίζονται στους χάρτες.
Τα σύνορα της καρδιάς μας έχουν εύρος, όπως το περιγράφουν οι προγονοί μας ως “τρεις ήπειροι, επτά εποχές”. Oικοδομούμε την μεγάλη και ισχυρή Τουρκία για όλους τους φίλους μας που έχουν στρέψει το βλέμμα και την καρδιά τους σε εμάς, για όλα τα θύματα για όλους τους καταπιεσμένους».
Χωρίς F-16 δεν έχει «σύνορα της καρδιάς»
Στο μεταξύ, θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ έγινε η απόσυρση από το νομοσχέδιο της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) των τροπολογιών Μενέντεζ, που επέβαλαν όρους στην Τουρκία για την αγορά και την αναβάθμιση των F-16. Τα τουρκικά ΜΜΕ σχολίαζαν πως έγινε μεν ένα βήμα, αλλά υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να γίνουν, ανέφερε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης σημειώνοντας πως πρώτη φορά οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα προσέγγισης στην Τουρκία. Τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως τώρα ξεκινά η διαπραγμάτευση Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου οι όροι για τα F-16 παραμένουν.
Ο δημοσιογράφος Χουλκί Τζεβιζόγλου στο CNN ανέφερε: «Μόλις ακούσαμε την είδηση μάς δημιουργήθηκε η εντύπωση πως αποσύρθηκαν οι όροι για την πώληση των F-16 λες και πέρασε από τη Γερουσία. Όμως τώρα καταλάβαμε πως τον Ιανουάριο, σήμερα έχουμε 11 Οκτωβρίου δηλαδή σε 2,5 – 3 μήνες από τώρα αυτή η πρόταση της κυβέρνησης θα έρθει στη Γερουσία. Μα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν στις συναντήσεις του με τον Ερντογάν έλεγε “εντάξει, θα τα δώσω, θα κάνω όσα μπορώ, αλλά υπάρχει η Γερουσία”. Τώρα και πάλι υπάρχει η Γερουσία. Αυτό δεν εγκρίθηκε εκεί».
Ο πολιτικός αναλυτής Χασάν Μπασρί Γιαλτσίν σχολίασε: «Tώρα οι ΗΠΑ πέρασαν στη φάση “εντάξει θα σας τα δώσουμε τα μαχητικά”. Έκανε ένα βήμα πίσω, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αυτά τα μαχητικά πράγματι θα παραδοθούν μια μέρα στην Τουρκία. Όλα είναι για να καθυστερήσουν. Βάζουν νομικά, τεχνικά εμπόδια. Σε όλα βρίσκουν δικαιολογία».