Από την Ευτυχία Παπούλια
Κοινωνιολόγος
«Έχουμε εξορίσει την ομορφιά. Οι Έλληνες είχαν πάρει τα όπλα γι’ αυτήν»
Αλμπέρ Καμύ, Γάλλος συγγραφέας
Αν δεν μπορείς κάτι να το αλλάξεις… ανάδειξέ το! Μην προσπαθείς να το συγκαλύψεις. Αυτό λέει ένας βασικός κανόνας της αισθητικής γενικότερα κι όχι μόνο της ανθρώπινης εμφάνισης. Αν αυτή την αρχή την αγνοούμε ή την προσπερνάμε, τότε στις περισσότερες περιπτώσεις το αποτέλεσμα κάθε τέτοιας προσπάθειας θα είναι ακόμη πιο αντιαισθητικό. Η περίπτωση της 18χρονης Τζούλιας απ’ την Ουκρανία που έχει αποχρωματισμό φρυδιού και βλεφαρίδας απ’ το ένα της μάτι εξ αιτίας της λεύκης, έχει ταυτόχρονα όλα τα άλλα στοιχεία για να γίνει super model, όπως είπαν οι κριτές του reality -αποκλειστικά- που αποσπά και φέτος το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Αλλά και η περίπτωση μιας Ελληνίδας απ’ τον τηλεοπτικό χώρο που βρήκε το θάρρος να εκθέσει σημείο του σώματός της με λεύκη, απαλλάσσοντας την και αυτή οριστικά απ’ την βασανιστική προσπάθεια να συγκαλύπτει το πρόβλημα με επικίνδυνες και αναποτελεσματικές προσπάθειες, επιβεβαιώνει την αξία αυτού του κανόνα.
Κάθε αλλαγή που επιφέρει ο χρόνος στην εμφάνισή μας συντελείται ομοιόμορφα σε όλα τα σημεία του προσώπου και του σώματός μας, έτσι που να μην διαταράσσεται η αρμονία ανάμεσά τους, όπως η φύση την όρισε. Όσο κι αν μας αρέσει μια γαλλική… μυτούλα, δεν ταιριάζει π.χ. στο δικό μας δωρικό πρόσωπο και το μόνο που κατορθώνουμε είναι να διαταράσσουμε την αρμονία του προσώπου μας, όπως η φύση την όρισε για το δικό μας πρόσωπο.
Παρεμβάσεις…
Ένα άλλο παράδειγμα αυτής της δυσαρμονίας είναι η υπερβολική παρέμβαση στις αλλαγές κι όχι φθορές όπως μοιρολατρικά τις αποκαλούμε, που επιφέρει ο χρόνος στο δέρμα του προσώπου μας. Οι αλλαγές αυτές συντελούνται ομοιόμορφα και έτσι δεν διαταράσσεται η αρμονία. Ένα «πειραγμένο» πρόσωπο, όσο νεανικό κι αν δείχνει, βρίσκεται πάντα σε δυσαρμονία με ένα βλέμμα που έχει χάσει την φωτεινότητά του και που γ’’ αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, παρά μόνο να το… καλύπτουμε με μαύρο γυαλί ακόμα και βραδινές ώρες! Γιατί όπως έλεγε και μια Γαλλίδα συγγραφέας, η Γεωργία Σάνδη, η αληθινή ομορφιά των ματιών βρίσκεται στο βλέμμα. Και η αληθινή ομορφιά του σώματός μας βρίσκεται στην κίνησή του. Δυσαρμονία προκαλεί στο σώμα της μια γυναίκα που φοράει υπερβολικά ψηλοτάκουνα παπούτσια προκειμένου να προσθέσει ύψος, θύμα κι αυτή της ψευδαίσθησης πως οι ψηλές γυναίκες είναι πιο όμορφες απ’ τις υπόλοιπες.
Η ομορφιά δεν είναι ένα δώρο που η φύση χάρισε επιλεκτικά στις «καλλίγραμμες» γυναίκες, όπως τα στερεότυπα την επέβαλλαν. Δεν υπάρχουν άσχημες γυναίκες, έλεγε η Helena Rubinstein. Υπάρχουν μόνο γυναίκες που αδιαφορούν για την εμφάνισή τους. Το σώμα γερνάει και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα… αλλά καθώς φθίνει, η ψυχή μεγαλώνει, όπως είπε πριν λίγες μέρες σε μια συνέντευξή της η Μόνικα Μπελούτσι, η πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου όπως δικαίως την αποκαλούν οι Γάλλοι, η οποία ανάμεσα στ’ άλλα απομυθοποίησε την ομορφιά της νεότητας με την οποία δεν έχει εμμονές. Μάλιστα την αποκάλεσε «Ομορφιά του Διαβόλου», παραπλανητική κι επικίνδυνη πολλές φορές με δραματικές εξελίξεις. Μια ομορφιά που παγιδεύει, που εξαπατά με την αστάθειά της και την επιπολαιότητά της κυρίως άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας με μοιραίες συνέπειες.
Η πραγματική ομορφιά
Μπορούμε όμως να κάνουμε πολλά γι’ αυτό το σώμα που γερνάει. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στη φύση, στον εαυτό μας, στον περίγυρό μας, να το σεβαστούμε και να το διατηρήσουμε στην καλύτερη φυσική του κατάσταση. Η πιο συνηθισμένη ασέβεια και περιφρόνηση απέναντι στο σώμα μας είναι να το «φορτώνουμε» με περιττά κιλά. Κι όταν πια χάσουμε τον έλεγχο, τότε απλά στωικά αποδεχόμαστε το παραμορφωμένο σώμα μας και απαιτούμε κι απ’ τους άλλους να μας αποδεχτούν. Διαφορετικά θα στιγματιστούμε ως ρατσιστές! Μια στάση που τους αφήνει απροστάτευτους απ’ τους κινδύνους που προξενεί στον εαυτό τους η απερίσκεπτη συσσώρευση περιττού βάρους αλλά και τα πρακτικά και ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να δημιουργούν στο στενό οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον.
Η κακή διατροφή, το αλκοόλ, το κάπνισμα δεν είναι παρά εθισμός που για να αντιμετωπιστεί πρέπει να υποκατασταθεί από έναν άλλο εθισμό σε καλές συνήθειες. Το αλκοόλ με φυσικούς χυμούς, το κάπνισμα με σωματική άσκηση και συναναστροφές με μη καπνιστές. Έτσι δημιουργείται μια αντίρροπη τάση στον εθισμό, μια άλλη αντίληψη τρόπου ζωής.
Ένας καλός εθισμός
Παρ’ όλο που η έννοια εθισμός έχει ταυτιστεί με καταστροφικές συνήθειες μπορεί κάποιος… να εθιστεί σε καλές συνήθειες, όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στην συμπεριφορά. Ακόμη και το πιο ωραίο πρόσωπο μπορεί να χάνει την ομορφιά του όταν αρχίζει να μιλάει ή να κάνει γκριμάτσες. Γιατί η πραγματική ομορφιά είναι συνισταμένη της εμφάνισής μας όπως μας την παρέδωσε η φύση και της εσωτερικής μας ομορφιάς όπως την διαμορφώνουμε εμείς οι ίδιοι, εξαγνίζοντάς την από συναισθήματα που δηλητηριάζουν την ψυχή που στο τέλος αντανακλούν στο πρόσωπό μας και το παραμορφώνουν. Κι αυτή είναι η υπεραξία της ομορφιάς, της ωριμότητας, απέναντι στην ομορφιά της νεότητας ή… του Διαβόλου.