Αναδρομικά συνταξιούχων 2022: Η κυβέρνηση φαίνεται πως μελετά λύσεις για πληρωμές εξπρές των αναδρομικών
Η κυβέρνηση φαίνεται πως μελετά λύσεις για πληρωμές εξπρές των αναδρομικών σε όσους συνταξιούχους έχουν καταθέσει αγωγές για τις επιστροφές 11 μηνών από τις μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές στις επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα. Τα ποσά που κερδίζουν οι συνταξιούχοι ξεπερνούν και τις 3.000 ευρώ που είναι το όριο πάνω από το οποίο μπορεί να γίνει έφεση από τον ΕΦΚΑ, πλην όμως ακόμη και για αυτά τα αναδρομικά οι εφέσεις έχουν ατονήσει. Για τα αναδρομικά ως 3.000 ευρώ δεν ακολουθείται η διαδικασία εφέσεων ,αλλά για να αποδοθούν τα ποσά θα πρέπει να καταγράφονται με ακρίβεια στα δικόγραφα.
Ο ΕΦΚΑ κατόπιν γνωμοδοτήσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους πληρώνει αναδρομικά με πρωτόδικες αποφάσεις σε συνταξιούχους που έχουν πλήρη φάκελο με τα ακριβή ποσά των επιστροφών για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016. Όταν τα στοιχεία δεν είναι ακριβή, τότε το δικαστήριο δικαιώνει μεν τους συνταξιούχους αλλά ορίζει νέα προθεσμία για την έκδοση της τελικής απόφασης καλώντας τον ΕΦΚΑ να προσκομίσει τα ακριβή ποσά για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Ωστόσο οι αποφάσεις αργούν για πολλούς μήνες γιατί αργεί η εκδίκαση των αγωγών. Επισήμως η κυβέρνηση λέει ότι όσοι δικαιώνονται θα πληρωθούν, γνωρίζοντας ωστόσο ότι οι καθυστερήσεις στην απόδοση των αναδρομικών δεν ωφελούν κανέναν. Για το λόγο αυτόν δεν έχει φύγει και από το τραπέζι η αναζήτηση Η κυβέρνηση φαίνεται πως μελετά λύσεις για πληρωμές εξπρές των αναδρομικών σε όσους συνταξιούχους έχουν καταθέσει αγωγές για τις επιστροφές 11 μηνών από τις μειώσεις που κρίθηκαν.
Τι ισχύει για συνταξιούχους με εκκρεμείς δίκες
Μετά και την απόφαση που έβγαλε το καλοκαίρι το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώνοντας οριστικά τους συνταξιούχους για αναδρομικά 11μήνου σε επικουρικές συντάξεις και Δώρα, κάποιοι δικαστές Πρωτοδικείων είχαν προτείνει σε κυβερνητικούς παράγοντες το ενδεχόμενο μιας νομοθετικής ρύθμισης που θα επέλυε το ζήτημα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους που έχουν εκκρεμείς δίκες. Η πρόταση, αν και δεν απορρίφθηκε, εντούτοις δεν προχώρησε γιατί θα έπρεπε να διασφαλιστεί ότι όλες οι εκκρεμείς δίκες έχουν πλήρεις φακέλους, καθώς στην πράξη έχει παρατηρηθεί ότι ένα ποσοστό των αγωγών κρίνονται αβάσιμες για τυπικούς λόγους. Οι δικαιούχοι των επιστροφών με αγωγές ανέρχονται σε 350.000 με 400.000 συνταξιούχους κυρίως από Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, σε σύνολο 1.100.000 συνταξιούχων που είχαν περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις και οι περισσότεροι εξ αυτών δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια.
Οι συνταξιούχοι με εκκρεμείς δίκες έχουν συμπεριλάβει στις αγωγές τους τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων, που τα πληρώθηκαν όμως με νόμο της κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2020, αλλά και τα αναδρομικά για τις επικουρικές και τα Δώρα. Τα δικαστήρια αφαιρούν από τις αποφάσεις τους τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και επιδικάζουν τις επιστροφές 11μήνου για τις επικουρικές και τα Δώρα. Αν όμως δεν είναι σωστά υπολογισμένα, τότε επαναλαμβάνεται (μετά από δύο ή τρεις μήνες) η δίκη και βγαίνει η οριστική απόφαση με τα τελικά ποσά.
Αναλυτικά τα ποσά:
Ανά Ταμείο και ανάλογα με το ποσό σύνταξης που έχουν σήμερα οι συνταξιούχοι, τα αναδρομικά 11μήνου από τις μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093 ανέρχονται στα εξής ποσά:
- Συνταξιούχοι ΙΚΑ με επικουρική 285 ευρώ έχουν λαμβάνειν αναδρομικά 2.006 ευρώ, ενώ με επικουρική στα 169 ευρώ τα αναδρομικά είναι 648 ευρώ.
- Συνταξιούχοι ΔΕΚΟ-τραπεζών με επικουρική 447 ευρώ πριν τον υπολογισμό του φόρου έχουν λαμβάνειν αναδρομικά 3.995 ευρώ, ενώ με επικουρική στα 224 ευρώ τα αναδρομικά είναι 1.575 ευρώ.
- Συνταξιούχοι του επικουρικού των εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΥΕΚ) με σύνταξη 341 ευρώ πριν τον υπολογισμό του φόρου έχουν λαμβάνειν αναδρομικά 2.399 ευρώ, ενώ με επικουρική στα 172 ευρώ τα αναδρομικά είναι 1.317 ευρώ.
- Συνταξιούχοι του ΝΑΤ με επικουρική 450 ευρώ πριν τον υπολογισμό του φόρου έχουν λαμβάνειν αναδρομικά με 1.990 ευρώ, ενώ με επικουρική στα 241 ευρώ τα αναδρομικά είναι 870 ευρώ. Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ έχουν λιγότερα αναδρομικά γιατί τους επιβλήθηκε μόνον η περικοπή του Νόμου 4093 και όχι του Νόμου 4051.