Μέλη σκληρού κυκλώματος διακινητών παρίσταναν τους… τουρίστες

ΕΛΛΑΔΑ

Μέλη σκληρού κυκλώματος διακινητών παρίσταναν τους… τουρίστες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Οι διακινητές με τις... βερμούδες

20.10.2022 | 14:48

Διακινητές παράτυπων μεταναστών με… βερμούδες! Μέλη, τέτοιου σκληρού κυκλώματος, τους καλοκαιρινούς μήνες, στο πλαίσιο της «προεργασίας» για τον εφοδιασμό των οδηγών με οχήματα μεταφοράς μεταναστών, έκαναν… απόβαση στις Κυκλάδες και στα νησιά του Ιονίου.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ντυμένοι ανάλογα, με βερμούδες, καπελάκια, γυαλιά και ταξιδιωτικούς… χάρτες στα χέρια, δήθεν για να θαυμάσουν τα αξιοθέατα των νησιών, νοίκιαζαν αυτοκίνητα, τα οποία, όμως, υπεξαιρούσαν και δεν ξανάβλεπαν οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων ενοικίασης. Τα έβαζαν, εντέχνως, στα πλοία, τα έφερναν στην Αθήνα και από εκεί τα παρέδιδαν στα ηγετικά μέλη των σκληρών κυκλωμάτων, για τις κρυφές μεταφορές των μεταναστών, από τον Εβρο στην ενδοχώρα. Η εγκληματική οργάνωση, που μετέφερε τους αλλοδαπούς από την Τουρκία, εξαρθρώθηκε, μετά από μεγάλη έρευνα των αστυνομικών της Ασφάλειας Πάτρας. Οργάνωσαν και υλοποίησαν συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία συνέλαβαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής εννέα άτομα (τρεις αλλοδαπούς και έξι ημεδαπούς άνδρες).

Παράλληλα, ταυτοποίησαν ακόμη τριάντα άτομα, συνεργούς και μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που ενέχονται στη διακίνηση των μεταναστών. Από το προανακριτικό έργο των αστυνομικών, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει συνολικά 51 μεταφορές αλλοδαπών, διακινώντας τουλάχιστον 228 μετανάστες, που κατέβαλαν στους διακινητές έως και 5.500 ευρώ ανά άτομο. «Ως προς τον τρόπο δράσης», εξηγεί η Αστυνομία «οι συλληφθέντες, από αρχές του έτους 2020 είχαν συστήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση και σε συνεργασία με δουλεμπόρους στην Τουρκία, διακινούσαν υπηκόους τρίτων χωρών, από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, διευκολύνοντας την είσοδο τους στη Χώρα μας και τη μετακίνηση – μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυκλάδες και Επτάνησα

Για τις μεταφορές των παράτυπων μεταναστών τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποίησαν 51 οχήματα, εκ των οποίων τα 47 εκμισθώθηκαν και υπεξαιρέθηκαν από τις περιοχές της Αχαΐας, της Αττικής, καθώς και από νησιά των Κυκλάδων και των Επτανήσων». Και ακολουθεί η εξιστόρηση του εφιάλτη τον οποίο βίωναν όσοι από τους παράτυπους μετανάστες δεν είχαν καταβάλει τα χρήματα μεταφοράς. «Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μετέφεραν τους αλλοδαπούς από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα, αρχικά στη Θεσσαλονίκη, όπου κατακρατούσαν παράνομα σε διαμερίσματα, όσους αλλοδαπούς δεν είχαν καταβάλει τα χρήματα για την διακίνηση τους.

Στη συνέχεια, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αφού τους αποσπούσαν τα χρηματικά ποσά τους άφηναν ελεύθερους ή διευκόλυναν ακόμη και την μετακίνησή τους σε Ευρωπαϊκές Χώρες. Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι κατηγορούμενοι από την παράνομες πράξεις τους ανέρχεται στο 1.200.000 ευρώ περίπου, ενώ η αξία των υπεξαιρεθέντων οχημάτων, υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ».

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, στις οικίες των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, οι αστυνομικοί, βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής:

· Τέσσερα αυτοκίνητα και 3 μοτοσικλέτες, ένα αεροβόλο πιστόλι ένας γεμιστήρας με ένα φυσίγγιο

· 1,6 γραμμάρια κοκαΐνης ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας 9 κινητά τηλέφωνα και

· 5.169 ευρώ.

Exit mobile version