Τι είναι ο πυρηνικός πόλεμος: Η προσομοίωση της “κόλασης”

ΚΟΣΜΟΣ

Τι είναι ο πυρηνικός πόλεμος: Η προσομοίωση της “κόλασης”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τι είναι ο πυρηνικός πόλεμος: Προσομοιωτής αποκάλυψε τις ολέθριες συνέπειες που θα είχε για την ανθρωπότητα ένα ρωσικό πυρηνικό χτύπημα.

22.10.2022 | 13:16

Μια προσομοίωση δείχνει πώς ένας παγκόσμιος πυρηνικός πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει στον τραγικό θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια ομάδα ερευνητών που έχουν σχέση με το πρόγραμμα επιστήμης και παγκόσμιας ασφάλειας του πανεπιστημίου του Πρίνστον δημιούργησε ένα κρίσιμο οπτικοακουστικό υλικό με τη κωδική ονομασία «Plan A». Ο Alex Glaser ένας από τους δημιουργούς του «Plan A» μίλησε στο Newsweek και τόνισε: «Από όσο μπορεί κανείς να πει, αυτή είναι η πιο σοβαρή κρίση με πιθανή πυρηνική διάσταση που περιλαμβάνει τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες/ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ακόμα κι αν ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου εξακολουθεί να θεωρείται «μικρός»».

Στο μεταξύ Ρωσία και ΗΠΑ αν και είχαν εγκαταλείψει τις μακροχρόνιες συνθήκες ελέγχου των πυρηνικών όπλων, άρχισαν να αναπτύσσουν νέα είδη πυρηνικών και διεύρυναν το φάσμα των περιστάσεων στις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα όπλα. Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά αν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα έφτανε ποτέ στο σημείο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ωστόσο η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία χτυπάει το «καμπανάκι» του κινδύνου. Το «Plan A» έγινε διαθέσιμο στο κοινό ως βίντεο στο YouTube το 2019 και ως στόχο έχει να προειδοποιήσει για τις «δυνητικά καταστροφικές» συνέπειες ενός πυρηνικού πολέμου μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Μάλιστα οι προβολές του συγκεκριμένου βίντεο αυξήθηκαν ραγδαία από τη στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σε ένα πρώτο επίπεδο, το «Plan A», φτάνει στο σημείο να προβλέψει ότι 34,1 εκατ. άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα πεθάνουν μέσα σε λίγες ώρες. Παράλληλα από την πυρηνική σύγκρουση θα τραυματιστούν 55,9 εκατ. άνθρωποι. Ωστόσο τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν μεταγενέστερους θανάτους από πυρηνικές επιπτώσεις και άλλες επιπτώσεις.

Αναλυτικά όσα τρομακτικά περιγράφει το «Plan A»:

Η συγκεκριμένη προσομοίωση ξεκινάει στο πλαίσιο μιας συμβατικής, μη πυρηνικής σύγκρουσης. Σύμφωνα με το μοντέλο η Ρωσία προχωράει σε προειδοποιητικά πυρά από μια βάση κοντά στο Καλίνινγκραντ, στη Μαύρη Θάλασσα, για να σταματήσει μια προέλαση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, προτού η άλλη πλευρά απαντήσει με ένα μόνο τακτικό αεροπορικό χτύπημα. Στη συνέχεια, η Ρωσία στέλνει 300 πυρηνικές κεφαλές, που μεταφέρονται είτε με αεροσκάφη είτε με πυραύλους μικρού βεληνεκούς, προς τις βάσεις του ΝΑΤΟ και τα στρατεύματα που προωθούνται στην Ευρώπη.

Σε μία τέτοια περίπτωση η Συμμαχία θα απαντούσε με 180 πυρηνικά αεροσκάφη. Σε αυτό το στάδιο, οι απώλειες αναμένεται να φτάσουν περίπου τα 2,6 εκατομμύρια άτομα μέσα σε διάστημα τριών ωρών και η Ευρώπη έχει ουσιαστικά καταστραφεί. Όταν η σύγκρουση μπει στην τελική της φάση οι δύο πλευρές θα βάλουν η μία στο στόχαστρο της άλλης τις 30 πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές και τα οικονομικά κέντρα αναπτύσσοντας πέντε έως δέκα πυρηνικά όπλα η κάθε μία έτσι ώστε να εμποδιστεί η ανάκαμψη της κάθε πλευράς από τον πόλεμο. Σε μία τέτοια περίπτωση μέσα σε 45 λεπτά θα πεθάνουν τουλάχιστον 85,3 εκατ. άνθρωποι.

Exit mobile version