Άδωνις – Μανωλίδου στο Κέμπριτζ: Είδαν θέατρο στα αρχαία ελληνικά!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις – Μανωλίδου στο Κέμπριτζ: Είδαν θέατρο στα αρχαία ελληνικά!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Άδωνις - Μανωλίδου στο Κέμπριτζ: Η ανάρτησή του

22.10.2022 | 20:10

Στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ βρέθηκαν ο Άδωνις Γεωργιάδης και η σύζυγός του Ευγενία Μανωλίδου, για να γνωρίσουν από κοντά ορισμένους καθηγητές και για να παρακολουθήσουν μια παράσταση στα αρχαία ελληνικά. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρει ότι ο σκοπός του ταξιδιού του μαζί με τη σύζυγό του, Ευγενία Μανωλίδου, στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ ήταν «να γνωρίσουμε από κοντά ορισμένους καθηγητές που κρατούν ακόμη αναμμένη την φλόγα των Κλασικών Σπουδών στο ΗΒ αλλά και Διεθνώς». Ο Άδωνις Γεωργιάδης, για να προλάβει τα «συνήθη φθηνά σχόλια», όπως λέει, τονίζει ότι για το ταξίδι δεν πλήρωσε το Κράτος.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, στη συνέχεια, αναφέρεται στην παράσταση που παρακολούθησε στο θέατρο, η οποία ήταν στα αρχαία ελληνικά, λέγοντας: «Βλέπετε το Cambridge έχει ως παράδοση του, που κρατά πάνω από έναν αιώνα, κάθε τρία χρόνια, οι φοιτητές των Classics να ανεβάζουν μία Τραγωδία και ένα Σατυρικό Δράμα στα Αρχαία Ελληνικά. Φέτος ανέβασαν τους «Πέρσες» του Αισχύλου και τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδου».

«Σ’ εμάς θα τα κορόιδευαν ως γραφικά ή ως εθνικιστικά»

«Το θέατρο κατάμεστο, με δυσκολία βρήκαμε εισιτήρια. Ο Ελληνικός Πολιτισμός και οι Αξίες του ακόμη και σήμερα στον 21ο αιώνα παραμένει ζωντανός. Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις προφανώς μεγάλες, αλλά η Δύναμη αυτών των Ιδεών είναι τέτοια που θα υπάρχουν, όσο υπάρχει ο Άνθρωπος», γράφει ο υπουργός και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι μια τέτοια παράσταση «θα ήταν ακόμη αδύνατον να την παρακολουθήσει κάποιος στην Ελλάδα από τους δικούς μας φοιτητές» επειδή «Σ’ εμάς θα τα κορόιδευαν ως γραφικά ή ως εθνικιστικά».

Τέλος, αναφέρεται στο πόσο καθαρό ήταν το πανεπιστήμιο, το οποίο μάλιστα είναι από τα αρχαιότερα παγκοσμίως, σύμφωνα με όσα γράφει ο υπουργός: «Ούτε μία αφίσα, ούτε ένα πανό, τίποτε. Πόσο παράταιρα μοιάζουν τα δικά μας, παραδομένα στην ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς και της αισθητικής της…», γράφει ο Άδωνις Γεωργιάδης και συνεχίζει τονίζοντας ότι «Κάνουμε ευτυχώς μεγάλα βήματα προόδου τα τελευταία 3 χρόνια» καθώς «μεγάλα ξένα Πανεπιστήμια ξεκινούν συνεργασία με τα δικά μας, ξενόγλωσσα τμήματα ξεκίνησαν, αρχίζουμε σιγά σιγά να βάζουμε μία Τάξη, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο». «Θα τα καταφέρουμε διότι μας αξίζει και αξίζει στα παιδιά μας», καταλήγει ο υπουργός.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη:

Βρεθήκαμε με την @ManolidouE χθες στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (παρακαλώ όχι τα συνήθη φτηνά σχόλια πώς πήγα, αν πλήρωσε το Κράτος κλπ. Όχι! Πήγαμε ιδιωτικά πληρώσαμε εμείς). Ο σκοπός του ταξιδιού ήταν να γνωρίσουμε από κοντά ορισμένους καθηγητές που κρατούν ακόμη αναμμένη την φλόγα των Κλασικών Σπουδών στο ΗΒ αλλά και Διεθνώς. Μας τίμησαν με αυτή την πρόσκληση και το βράδυ μας φιλοξένησαν μέσα σε αυτό το υπέροχο Πανεπιστήμιο.

Το πιο εκπληκτικό όμως είναι ότι μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε την θεατρική τους παράσταση στα Αρχαία Ελληνικά. Βλέπετε το Cambridge έχει ως παράδοση του, που κρατά πάνω από έναν αιώνα, κάθε τρία χρόνια, οι φοιτητές των Classics να ανεβάζουν μία Τραγωδία και ένα Σατυρικό Δράμα στα Αρχαία Ελληνικά. Φέτος ανέβασαν τους «Πέρσες» του Αισχύλου και τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδου.

Το θέατρο κατάμεστο, με δυσκολία βρήκαμε εισιτήρια. Ο Ελληνικός Πολιτισμός και οι Αξίες του ακόμη και σήμερα στον 21ο αιώνα παραμένει ζωντανός. Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις προφανώς μεγάλες, αλλά η Δύναμη αυτών των Ιδεών είναι τέτοια που θα υπάρχουν, όσο υπάρχει ο Άνθρωπος. Δεν μπορώ να μην πω όμως την λύπη μου που μία τέτοια παράσταση θα ήταν ακόμη αδύνατον να την παρακολουθήσει κάποιος στην Ελλάδα από τους δικούς μας φοιτητές.

Σ’ εμάς θα τα κορόιδευαν ως γραφικά ή ως εθνικιστικά. Όμως στο Cambridge φαίνονται απολύτως φυσιολογικά και απαραίτητα Το δε Πανεπιστήμιο (ένα από τα αρχαιότερα του πλανήτου) πεντακάθαρο, ούτε μία αφίσα, ούτε ένα πανό, τίποτε. Πόσο παράταιρα μοιάζουν τα δικά μας, παραδομένα στην ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς και της αισθητικής της… Κάνουμε ευτυχώς μεγάλα βήματα προόδου τα τελευταία 3 χρόνια.

Μεγάλα ξένα Πανεπιστήμια ξεκινούν συνεργασία με τα δικά μας, ξενόγλωσσα τμήματα ξεκίνησαν, αρχίζουμε σιγά σιγά να βάζουμε μία Τάξη, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο. Θα τα καταφέρουμε διότι μας αξίζει και αξίζει στα παιδιά μας.

Exit mobile version