Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μας απειλεί με Ουκρανία ο Τσαβούσογλου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μας απειλεί με Ουκρανία ο Τσαβούσογλου

Η απειλή «θα έρθουμε ένα βράδυ ισχύει για όλους» είπε ο Τσαβούσογλου

Ο Τσαβούσογλου τα έβαλε με την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, αλλά και τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απείλησε ξεκάθαρα τη χώρα μας πως αν δεν αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά της θα γίνει… Ουκρανία. Έδωσε συνέντευξη στο TVNET και επανέλαβε τις απειλές πολέμου κατά της Ελλάδας.

Του Γιώργου Αυτιά

Είπε «καλημέρα» στα ελληνικά (!) για… ξυπνήσει, όπως είπε, η χώρα μας! «Λέμε στην Ελλάδα ότι αν θεωρείς ότι πίσω σου είναι οι ΗΠΑ και τη Ε.Ε., σου λέμε “καλημέρα” (σ.σ. στα ελληνικά) για να ξυπνήσεις». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών «θύμισε» ότι «ρίξαμε τους Έλληνες στη θάλασσα πριν από 100 χρόνια», κατηγόρησε την Ελλάδα ότι θέλει πόλεμο (!) και πως οι δυνάμεις που τώρα τη στηρίζουν, ΗΠΑ και Ε.Ε. δηλαδή, θα την αφήσουν μόνη της. Και εκεί αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ουκρανίας, απειλώντας ουσιαστικά ότι η Ελλάδα θα γίνει… Ουκρανία και θα δεχτεί επίθεση!

Η απειλή «θα έρθουμε ένα βράδυ ισχύει για όλους» είπε ο Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι η χώρα μας παραβιάζει τις συνθήκες των Παρισίων και της Λωζάνης και πως στρατιωτικοποιώντας τα νησιά της «θέλει σύγκρουση και αυτό πρέπει να απαντηθεί από την πλευρά μας». Οι δηλώσεις συνεχίστηκαν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για διώξεις της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και καταπίεση των μουσουλμάνων. Τα… άκουσε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης. Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν κρατούν τις ισορροπίες και «ο (Αμερικανός) πρέσβης στην Αθήνα να ξέρει ότι δεν έχουν όφελος αυτά που κάνει ούτε στην Αθήνα, ούτε στις ΗΠΑ».

Οι Τούρκοι θερίζουν ψεύδη, η Ελλάδα θωρακίζεται

Νέα πρόκληση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δήλωσε πως «η προειδοποίησή μας ότι θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ έγινε ο εφιάλτης των εχθρών μας. Η Αθήνα είναι εκείνη που προκαλεί και αρνείται τον διμερή διάλογο. Η Ελλάδα δεν είναι ίση με την Τουρκία σε κανένα επίπεδο. Αξιολογήσαμε τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Επιβεβαιώσαμε τη θέση μας σχετικά με τις εχθρικές συμπεριφορές που επιδεικνύονται κατά της χώρας μας, ιδιαιτέρως με μοχλό την Ελλάδα. Η φράση μας “θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ” έχει γίνει ο εφιάλτης των τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά και όλων όσων έχουν εχθρότητα εναντίον της χώρας μας και τις υποχρεώσεις αυτής της πρότασής μας τις εκτελούμε κατά γράμμα» .

Τα μέσα της Τουρκίας τονίζουν ότι «ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία εξοπλίζουν την Ελλάδα. Η Ελλάδα κάνει αγώνα δρόμου για τα εξοπλιστικά με στόχο την Τουρκία». Δημοσιεύματα επίσης χαρακτηρίζουν συγκεκριμένα ελληνικά νησιά ως «επικίνδυνα» για την Άγκυρα. Το Haber ανέφερε: «Μετά τις ΗΠΑ και την Γαλλία τώρα και η Γερμανία εξοπλίζει την Ελλάδα. Ο στρατός της Γερμανίας θα παραχωρήσει στην Ελλάδα 40 τεθωρακισμένα οχήματα. Η Ελλάδα έχει μπει σε αγώνα δρόμου για να εξοπλιστεί εναντίον της Τουρκίας και οι χώρες του ΝΑΤΟ συσσωρεύουν τις δυνάμεις τους εκεί.

Τα τεθωρακισμένα οχήματα που παραχώρησαν οι ΗΠΑ εγκαταστάθηκαν στα νησιά του Αιγαίου που αμφισβητείται το καθεστώς τους. Στην Αλεξανδρούπολη που βρίσκεται σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την Τουρκία χτίστηκε βάση των ΗΠΑ. Η Γαλλία πούλησε μαχητικά Rafale και τώρα ήρθε η σειρά της Γερμανίας». Η τουρκική εφημερίδα SOZCU βάζει στο στόχαστρο την Αλεξανδρούπολη, τη Λέσβο και τη Σάμο λέγοντας ότι είναι επικίνδυνα σημεία για την Τουρκία, επειδή εκεί υπάρχουν προηγμένα οπλικά συστήματα που συνιστούν απειλή.

Παναγιωτόπουλος: «Εγγύηση οι Ένοπλες Δυνάμεις μας»

Ο υπουργός Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος τονίζει ότι η Ελλάδα κινείται σε δύο άξονες, με τον ένα να σχετίζεται με την αμυντική διπλωματία και την σύναψη και ανάπτυξη συμμαχιών και στρατηγικών συνεργασιών με χώρες που συμμερίζονται με την Ελλάδα τις ίδιες αντιλήψεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων και την κάλυψη κενών που παρουσιάστηκαν ή μεγάλωσαν λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των τελευταίων ετών. «Όπως έχω πει και στον Τούρκο ομόλογό μου, δε θεωρώ ότι είναι επιθετική στάση ή δυνητικά απειλητική της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία το ότι αποφασίζει σιγά σιγά να αντικαταστήσει φρεγάτες, πολεμικά πλοία, τα οποία έχουν ηλικία σαράντα ή πενήντα χρονών. Είναι το φυσικό και το επιβαλλόμενο, αν θέλετε, υπό τις περιστάσεις, να πάμε σε μια σταδιακή αντικατάσταση αυτών των πλοίων, τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες φθορές από τον χρόνο, όπως άλλωστε είναι φυσιολογικό. Εμείς διατηρούμε την εγρήγορση στην οποία βρισκόμαστε εδώ και 2,3 χρόνια, ήδη, επομένως δεν αλλάζουμε κατά πολύ αυτά που κάναμε, τους σχεδιασμούς που πάντα υπάρχουν και φυσικά προχωράμε με όσο ταχείς ρυθμούς γίνεται στην προσπάθειά μας να αναβαθμίσουμε εξοπλιστικά τις ένοπλες δυνάμεις μας.

Ενδεχομένως να έχουμε μια ένταση σε επίπεδο ρητορικής. Θέλω να πιστεύω, θέλω να ελπίζω, επειδή είμαι και φύσει αισιόδοξος τύπος ότι θα βρεθούν ή θα αποκατασταθούν τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των ηγεσιών, είτε σε επίπεδο ηγετών, είτε σε επίπεδο π. χ. υπουργών Εξωτερικών, ή επίπεδο υπουργών Εθνικής Άμυνας, ακόμη και στρατιωτικής ηγεσίας. Θεωρώ ότι είναι βασικό να αποκατασταθούν και εκτιμώ ότι τελικά θα αποκατασταθούν αυτά τα κανάλια επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απευθύνει πρόσκληση για συνέχιση του διαλόγου στις πολλές διαφορές που αναμφισβήτητα έχουμε κι από εκεί και πέρα νομίζω ότι αυτή η πρόσκληση θα τύχει μιας κάποιας ανταπόκρισης.

Από την άλλη μεριά -για να είμαστε και ρεαλιστές- δεν περιμένω να σταματήσουν αυτές οι φραστικές ακρότητες, η φιλοπόλεμη επιθετική ρητορική, ιδίως από πλευράς του Τούρκου προέδρου». Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε εξωφρενικό και αστείο το αφήγημα της αποστρατιωτικοποίησης, επειδή δήθεν η Ελλάδα ή τα ελληνικά νησιά απειλούν στρατιωτικά την Τουρκία, σημειώνοντας ότι έπειτα από τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ και άλλες χώρες), «όλοι οι ισχυροί παίκτες, διεθνώς, ασκούν πίεση στον Τούρκο πρόεδρο να αλλάξει τρόπους, να αλλάξει συμπεριφορές και να κάνει αυτό που εμείς θεωρούμε ως φυσιολογικό και επόμενο στις διεθνείς σχέσεις: Να υιοθετήσει μια διεθνή τάξη που να βασίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες και όχι στο Δίκαιο του ισχυρού ή στο Δίκαιο αυτού που έχει την ισχύ των όπλων με το μέρος του. Δια πάν ενδεχόμενο, όμως, καλού κακού, ετοιμαζόμαστε και εμείς όσον αφορά την αναβάθμιση των εξοπλιστικών δυνατοτήτων της χώρας. Είναι καλό να έχεις το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος σου, όμως ακόμη καλύτερο είναι να έχεις και σύγχρονα οπλικά συστήματα και μεγάλη αποτρεπτική ισχύ δια των ενόπλων σου δυνάμεων. Κι αυτό το μονοπάτι επιλέγω».

Δήλωσε ακόμη ότι η άρση του εμπάργκο όπλων από την ΗΠΑ προς την Κύπρο, εκτός από καίριας σημασίας μπορεί να ανοίξει τον δρόμο, όχι μόνο για αγορά οπλικών συστημάτων, αλλά για δημιουργία υποδομών, όπως για παράδειγμα μια ναυτικής βάσης. «Πάντα το αμυντικό δόγμα προέβλεπε και κάλυψη των αμυντικών αναγκών της Κύπρου. Δεν το έχουμε αλλάξει αυτό. Η Ελλάδα ασφαλώς διαθέτει τις αμυντικές της δυνατότητες ή αν θέλετε και τα οπλικά της συστήματα και για την άμυνα της Κύπρου και αυτό θα έλεγα είναι δεδομένο. Δεν είναι δική μου υπόθεση ή δική μου δουλειά, ήταν πάντα το δόγμα. Η Ελλάδα είναι δίπλα στην Κύπρο, η Κύπρος είναι δίπλα στην Ελλάδα, είμαστε αδέρφια και μαζί παλεύουμε για να σταθούμε σε μια νέα, πολύ σύνθετη γεωπολιτικά εποχή», κατέληξε, τονίζοντας και με την Εθνική Φρουρά και με το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, οι Κύπριοι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς.

Οικονόμου: «Η Ελλάδα επιδιώκει την ειρήνη»

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι «Η Ελλάδα επιδιώκει την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά δεν θα αφήσει κανένα λόγο και καμία πράξη αναπάντητη», συμπληρώνοντας ότι «αυτό που είδαμε στην Πράγα και συνειδητοποιήσαμε για μία ακόμη φορά είναι ότι η Κυβέρνηση προφανώς και δεν παρασύρεται από τις προκλήσεις και τη ρητορική τακτική και στρατηγική της Τουρκίας».

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στην επιλογή όξυνσης της γείτονος χώρας, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και μέσω της εργαλειοποίησης της μεταναστευτικής κρίσης, δηλώνοντας ότι: «Στον Έβρο, έχουμε τα περιστατικά που είναι αυξανόμενα το τελευταίο διάστημα. Εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό, το προσφυγικό και έχουμε τα τραγικά συμβάντα με τους θανάτους την περασμένη εβδομάδα. Οι ανακοινώσεις και οι δεσμεύσεις μας ότι ο φράχτης θα επεκταθεί σε όλο το μήκος του Έβρου ποταμού ισχύουν εντός του χρονοδιαγράμματος και προχωρούν οι ενέργειες. Η προσοχή μας είναι εστιασμένη σε όλα τα σημεία που μπορεί να εκδηλωθεί η τουρκική προκλητικότητα είτε με τη μορφή υβριδικών απειλών, είτε με οτιδήποτε άλλο.

Αν σήμερα η χώρα μπορεί να μην πανικοβάλλεται και να μην τρομοκρατείται, είναι διότι διπλωματικά, κοινωνικά, οικονομικά και στρατιωτικά είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από τους απέναντι που μας προκαλούν». Τέλος, τόνισε ότι «Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα. Η Ελλάδα από τη μια είναι μια χώρα που επιδιώκει την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ησυχία. Δεν έχουμε τίποτα με τον τουρκικό λαό. «Από την άλλη, όμως, οφείλουμε να είμαστε απολύτως έτοιμοι, να ανταποκριθούμε απέναντι στην οποιαδήποτε πρόκληση».

Μηταράκης: «Στο κενό οι προσπάθειες της Τουρκίας»

Η προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό ζήτημα και η άρνησή της να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 μας προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό, όπως άλλωστε μας προκαλεί η εμπρηστική και αναθεωρητική ρητορική της, ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας Νότης Μηταράκης. Έχει έρθει η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση συλλογικά και συντονισμένα να απαιτήσει από την Τουρκία να ελέγξει τα σύνορά της, να αποτρέψει τις παράνομες αναχωρήσεις από το έδαφός της και να λάβει μέτρα κατά των παράνομων διακινητών, ως οφείλει. Παράλληλα, πρέπει να επανεκκινήσει η διαδικασία επιστροφών στην Τουρκία βάσει της Κοινής Δήλωσης.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην προστασία των συνόρων της, ως αυτό επιβάλλεται από το διεθνές δίκαιο. Η κοινή θέση των μεσογειακών χωρών είναι σαφής: η επιτυχής κατάληξη της διαπραγμάτευσης εξαρτάται από την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της ευθύνης διαχείρισης που έχουν επωμιστεί τα κράτη πρώτης υποδοχής και της αναγκαίας αλληλεγγύης που οφείλουν να επιδείξουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ένα σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης είναι λειτουργικό μόνο εφόσον διασφαλίζει τη δίκαιη και άμεση κατανομή του βάρους διαχείρισης των προσφυγικών ροών».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις