Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Όλαφ Σολτς Αθήνα: Η «ατζέντα» της συνάντησης με το Μητσοτάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλαφ Σολτς Αθήνα: Η «ατζέντα» της συνάντησης με το Μητσοτάκη

Όλαφ Σολτς Αθήνα: Την Πέμπτη στις 12:00 η κοινή συνέντευξη Τύπου - Τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο, αλλά και τα «αγκάθια» που δεν θ' αγγίξουν οι δύο ηγέτες

Στην Αθήνα φτάνει απόψε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να θέσουν επί τάπητος μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα, εξοπλιστικά ζητήματα αλλά και τα ενεργειακά. Ο Όλαφ Σολτς θα ταξιδέψει στην Αθήνα μετά από την κρίσιμη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν στα Ηλύσια Πεδία, όπου θα αποπειραθούν να γεφυρώσουν το… χάσμα απόψεων που επικρατεί ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο σε μια σειρά ζητημάτων –«αγκάθια», τα οποία επηρεάζουν το τελευταίο διάστημα και την εύρυθμη λειτουργεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνάντηση του Γερμανού καγκελάριου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη -η τρίτη επίσημη επαφή των δύο ανδρών- είναι προγραμματισμένη για αύριο στις 12:00 ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου και γεύμα εργασίας.

Με βάση το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί από το Βερολίνο, ο Όλαφ Σολτς θα αναχωρήσει για το Βερολίνο το απόγευμα της Πέμπτης. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το ταξίδι στην Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στη γερμανική ατζέντα εδώ και καιρό. Άλλωστε, οι ελληνογερμανικές σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά επίπεδα, με τις δύο χώρες να έχουν ξεπεράσει τις «σκιές» του παρελθόντος. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί, όπως είναι άλλωστε και αναμενόμενο, ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που απειλεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη γεωπολιτικά περίοδο.

Ελληνοτουρκικά

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, και παρότι το Βερολίνο παραδοσιακά τηρούσε μια στάση ίσων αποστάσεων, η γερμανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά προσεκτικών μεν αλλά ξεκάθαρων δε τοποθετήσεων υπέρ της Ελλάδας αναφορικά με την εδαφική κυριαρχία της χώρας μας. Κατά πληροφορίες, αυτό ενδεχομένως να σηματοδοτεί μια αλλαγή στάσης της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία. Υπό αυτό το πρίσμα, ενδεχομένως να μην είναι τυχαία η χθεσινή λεκτική επίθεση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ απέναντι στη χώρα μας. «Στο μυαλό τους κατηγορούν την Τουρκία για επεκτατισμό. Ο πραγματικός επεκτατής είναι η ίδια η Ελλάδα, που έχει μπει στη μύτη μας από την ημέρα που ιδρύθηκε και συνεχώς προκαλεί και απειλεί την Τουρκία» σημείωσε χθες ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ερώτημα, ωστόσο, παραμένει εάν Μητσοτάκης και Σολτς θα συζητήσουν το προσφυγικό ζήτημα και τη διαχείρισή του -ένα θέμα «αγκάθι» που η Αθήνα έχει πολλάκις τονίσει ότι δεν αποτελεί μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό. Κατά πληροφορίες, οι δύο πολιτικοί θα αναφερθούν και σε επενδυτικά θέματα.

Ανταλλαγή αρμάτων μάχης

Για τη γερμανική κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη σημασία η ιδιότυπη ανταλλαγή αρμάτων μάχης -40 γερμανικά Marder για την Ελλάδα και 40 ελληνικά, σοβιετικού τύπου παλιά BMP-1 για την Ουκρανία). Υπάρχουν οι συμφωνίες «Ringtausch», που εδώ και καιρό δρομολογούνται από το Βερολίνο με την Ελλάδα και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, και στόχο τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας επί του πεδίου με άρματα μάχης. Η Γερμανία δεν θέλει να στείλει στρατιωτικό υλικό απευθείας στην Ουκρανία, ώστε να μην μετατραπεί σε «εμπόλεμο μέρος», αλλά προτιμά να βοηθά μέσω τρίτων χωρών, οι οποίες και επωφελούνται από την αναβάθμιση των εξοπλιστικών τους δυνατοτήτων.

Χαρακτηριστικό είναι πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt, που αναφέρει πως ο γερμανικός εξοπλιστικός κολοσσός KMW σχεδιάζει επιπρόσθετα συνεργασία επί ελληνικού εδάφους, στο πλαίσιο παραγωγής υπερσύγχρονων τεθωρακισμένων Leopard 2.

Ενέργεια

Το Βερολίνο ενδιαφέρεται επίσης για τις ενεργειακές προοπτικές που προσφέρει η Ελλάδα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και αποθήκευσης και μεταφοράς άλλων πηγών ενέργειας, όπως υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Την ώρα που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει φέρει τα πάνω-κάτω στο ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης και τα κράτη -μέλη της Ε.Ε. βρίσκονται αντιμέτωπα με έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα, η Γερμανία αναζητά τρόπους να διασφαλιστεί ενεργειακά. Μιλώντας στη Deutsche Welle, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είπε πως η κυβέρνηση προτείνει ελληνιές ΑΠΕ μέσω Βαλκανίων και Αυστρίας στη Γερμανία.

«Η Ελλάδα μετατρέπεται στον βασικό πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης και κατά συνέπεια και των Δυτικών Βαλκανίων. Διπλασιάζουμε επίσης τις διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες πχ με τη Βουλγαρία σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο με τον νέο αγωγό και αυξάνουμε τις υποδομές για υποδοχή πλοίων που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις