Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ομιλία Πούτιν: Η κυριαρχία της Δύσης «φτάνει στο τέλος»
ΚΟΣΜΟΣ

Ομιλία Πούτιν: Η κυριαρχία της Δύσης «φτάνει στο τέλος»

Ομιλία Πούτιν: Παίζουν ένα επικίνδυνο, βρώμικο και θανατηφόρο παιχνίδι

Μια εφ’ όλης της ύλης ομιλία -διαρκείας 3,5 ωρών- έκανε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο think-tank Valdai Discussion Club, στη Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι απλοί πολίτες των δυτικών χωρών πρέπει να αγωνιστούν για αυξήσεις μισθών και να μην πιστεύουν ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός. «Παλέψτε για υψηλότερους μισθούς και μην πιστεύετε ότι η Ρωσία είναι εχθρός σας» είπε ο Πούτιν, όταν ρωτήθηκε τι θα έλεγε σε έναν απλό πολίτη μιας δυτικής χώρας. Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, δεν ήταν εχθρός της Δύσης και δεν είχε ποτέ «κακόβουλες» προθέσεις προς την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι δυτικοί ηγέτες, είπε, είχαν κάνει σοβαρά λάθη, που οδήγησαν σε οικονομικές και ενεργειακές κρίσεις.

Ο Πούτιν περιέγραψε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «ισχυρό ηγέτη», που πάντα υπερασπιζόταν τα συμφέροντα της Τουρκίας. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι ο Ερντογάν δεν ήταν πάντα ένας «εύκολος εταίρος» στην αντιμετώπιση, αλλά ότι η Τουρκία ήταν πάντα «αξιόπιστη» και είχε την επιθυμία να καταλήξει σε συμφωνίες. Ο Πούτιν είπε ακόμη ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα βρίσκονται σε «άνευ προηγουμένου επίπεδο», χαρακτηρίζοντας τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ «στενό φίλο», και ανέφερε ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας.

«Πάντα σκέφτομαι τις απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ρωτήθηκε για τη λεγόμενη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι δεν πρόκειται να μιλήσει για την «απαράδεκτη» επέκταση του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν απειλές για τη ρωσική ασφάλεια. «Αγνοήθηκε η πρότασή μας» είπε, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο αρνήθηκε να τηρήσει τις συμφωνίες του Μινσκ. Ο Πούτιν είπε επίσης ότι σκέφτεται συνεχώς τους Ρώσους στρατιώτες που έπεσαν στην Ουκρανία, αλλά λέει ότι η Μόσχα δεν είχε άλλη επιλογή από το να εισβάλει. «Έπρεπε να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με το Ντονμπάς, γιατί οι άνθρωποι ζούσαν για οκτώ χρόνια κάτω από τα πυρά», είπε. «Έπρεπε να αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία τους και να κάνουμε το επόμενο λογικό βήμα», της ενσωμάτωσης στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι η «άλλη επιλογή» ήταν να περιμένουν τις ουκρανικές αρχές να ξεκινήσουν τη δική τους «στρατιωτική επιχείρηση». Ο Πούτιν ανέφερε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ένας «εμφύλιος πόλεμος» σε κάποιον βαθμό, ενώ περιγράφει την Ουκρανία ως «τεχνητό κράτος». «Είχαμε μόνο έναν στόχο, που ήταν να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στο Ντονμπάς. Μόνο η Ρωσία μπορεί να είναι ο εγγυητής της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», συμπλήρωσε. Υπάρχουν «τεκτονικές μετατοπίσεις ολόκληρης της παγκόσμιας τάξης», είπε ακόμη ο Πούτιν.

Πούτιν: Η κυριαρχία της Δύσης «φτάνει στο τέλος»

Στην ομιλία του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ισχυρίζεται ότι μια περίοδος «αδιαίρετης κυριαρχίας» της Δύσης «φτάνει στο τέλος». Λέει ότι η επόμενη δεκαετία είναι ίσως η πιο «κρίσιμη» και «επικίνδυνη» από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η Δύση είναι ανίκανη να κυβερνήσει μονομερώς… όσο κι αν προσπαθεί να το κάνει αυτό».

Παραλήρημα Πούτιν κατά της Δύσης: Παίζουν ένα επικίνδυνο, βρώμικο και θανατηφόρο παιχνίδι

Ο Πούτιν ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι δεν υπάρχει ενότητα στη Δύση, ενώ υπογράμμισε πως τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει αρκετά βήματα προς την κλιμάκωση. «Τροφοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, κλιμακώνουν τις προκλήσεις γύρω από την Ταϊβάν, αποσταθεροποιούν τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων και ενέργειας», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Μόσχα αντιλαμβάνεται πως το τελευταίο ζήτημα -η αποσταθεροποίηση των αγορών- δεν ήταν μια σκόπιμη κίνηση της Δύσης, αλλά ένα συστημικό λάθος Στη συνέχεια, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι συμμετέχει σε ένα επικίνδυνο, βρώμικο και θανατηφόρο παιχνίδι, στο οποίο επιβάλλει τις αξίες και τα καταναλωτικά της μοντέλα, επιδιώκοντας να τυποποιήσει αυτά τα μοντέλα στον κόσμο. Ο Ρώσος ηγέτης κατηγόρησε επίσης τη Δύση για την επιμονή της «όλοι να αποδέχονται τις αξίες τους άνευ όρων» και ότι έχει τυφλωθεί από την αποικιοκρατία.

«Είναι χαρακτηριστικό τους από την εποχή της αποικιοκρατίας γιατί πιστεύουν ότι όλοι είναι υποβαθμισμένοι, ενώ μόνο αυτοί ανήκουν στην ελίτ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. Συνέχισε λέγοντας ότι η ανάδυση εναλλακτικών κοινωνικών μοντέλων, «τα οποία λέει ότι είναι πιο ελκυστικά», αποτελεί άμεση απειλή για τη Δύση. Τεκμηρίωσε, μάλιστα, το συγκεκριμένο επιχείρημα σημειώνοντας ότι αυτό είναι διάχυτο στις σελίδες των αμερικανικών επιστημονικών περιοδικών, αλλά «αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία δεν θα το ακούσουν».

Πούτιν: Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε σχέσεις με τη Δύση και το ΝΑΤΟ αλλά αυτοί επιβάλλουν κυρώσεις σε όσους δεν είναι «του χεριού τους»

Κατόπιν, ο Ρώσος ηγέτης επιτέθηκε στην αποδοχή που προωθεί η Δύση όσον αφορά στα ζητήματα της διαφορετικότητας, τονίζοντας ότι «εάν η δυτική κουλτούρα θέλει να εισάγει δεκάδες φύλα και παρελάσεις υπερηφάνειας, ας το κάνει. Αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν από τους άλλους να ακολουθήσουν τα βήματά τους». Ακολούθως, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξήγησε πως η Ρωσία δεν θεωρεί τον εαυτό της εχθρό της Δύσης, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα ανεχτεί ποτέ να κάνει αυτό που της λέει η Δύση. «Ο διάλογος της Ρωσίας και της Δύσης και άλλων κέντρων ανάπτυξης θα γίνει πιο σημαντικός στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε σχέσεις με τη Δύση και το ΝΑΤΟ, να κάνουμε φιλίες μαζί τους. Αλλά η Δύση επιβάλλει κυρώσεις σε όσους δεν θέλουν να είναι “στο χέρι της”», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος, ισχυριζόμενος ότι η Δύση επιδιώκει να καταστήσει τη Ρωσία ευάλωτη.

Την κατηγόρησε, ακόμη, ότι τι χρησιμοποιεί τις οικονομικές κυρώσεις και «έγχρωμες επαναστάσεις» εναντίον αντιπάλων καθώς η ίδια δεν μπορεί να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις την ανερχόμενη οικονομική και πολιτική δύναμη της Ασίας. Παράλληλα τόνισε ότι οι δυτικές χώρες έχουν «παραμερίσει τους κανόνες» των διεθνών υποθέσεων για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους και να περιορίσουν τους «πολιτισμούς δεύτερης κατηγορίας», όπως τους βλέπουν.

Πούτιν: Η Λιζ Τρας ήταν τρελή -Απείλησε με πυρηνικά όπλα και κανείς δεν απάντησε

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Μόσχα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιτέθηκε στη Λιζ Τρας για τα σχόλια που έκανε ενώ ήταν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας. Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο επικίνδυνη δεκαετία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε μακροσκελή ομιλία του στο think-tank Valdai Discussion Club, κατά την οποία προσπάθησε και πάλι να αιτιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία, εξαπολύοντας νέους μύδρους κατά της Δύσης. Η Λιζ Τρας ήταν «τρελή» όταν εξέφρασε ανησυχίες για τα ρωσικά πυρηνικά όπλα, ισχυρίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Όταν υπάρχουν πυρηνικά όπλα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, και συνέχισε:

«Δεν νομίζω ότι κάνω λάθος όταν λέω ποιος είναι ο στόχος. Οι δυτικές χώρες προσπαθούν να ασκήσουν πίεση σε όλες τις χώρες, αναζητούν πρόσθετα επιχειρήματα για να ενθαρρύνουν και να πείσουν τους φίλους μας ή τα ουδέτερα κράτη ότι χρειάζονται να σταθούν όλοι μαζί απέναντι στη Ρωσία. Οι προκλήσεις με τη χρήση πυρηνικών όπλων χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό, για να έχουν αντίκτυπο στους συμμάχους μας, τους φίλους μας και τα ουδέτερα κράτη».

Πούτιν: Μόνο υπαινιγμούς έχουμε κάνει για χρήση πυρηνικών όπλων

Στη συνέχεια, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στην πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, η οποία, όπως λέει, ήταν τρελή όταν μιλούσε για πυρηνικά όπλα. «Ποτέ δεν είπαμε τίποτα εκ των προτέρων για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία. Έχουμε κάνει μόνο υπαινιγμούς, ως απάντηση σε δηλώσεις δυτικών ηγετών» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, και πρόσθεσε: «Η κυρία Λιζ Τρας, η πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, το είπε ευθέως στη συνομιλία της με εκπροσώπους των ΜΜΕ. Είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια πυρηνική δύναμη και ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα σε αυτή την εντολή για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων». Ο Πούτιν ισχυρίστηκε, τέλος, ότι η Τρας δήλωσε έτοιμη να το κάνει και κανείς δεν απάντησε, με κανέναν τρόπο.

Θα παραστεί ο Πούτιν στη σύνοδο κορυφής της G20;

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G20. Η επόμενη σύνοδος κορυφής της G20 θα διεξαχθεί στην Ινδονησία μεταξύ 15 και 16 Νοεμβρίου. Ωστόσο, ο Πούτιν είπε ότι, εάν δεν παραστεί, θα στείλει στη θέση του μια ρωσική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου.

Ποντόλιακ: Για τον… Φρόιντ η ομιλία Πούτιν -Η καταιγίδα έρχεται

Σε μια πρώτη αντίδραση εκ μέρους της Ουκρανίας, ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Ποντόλιακ, σημείωσε ότι η ομιλία του Πούτιν είναι αρμοδιότητας… ψυχιάτρων όπως ο Φρόιντ. «Κάθε ομιλία του Πούτιν μπορεί να περιγραφεί ως ”για τον Φρόιντ”» είπε αρχικά, προσθέτοντας: «Αυτός που εισέβαλε σε ξένη χώρα, προσάρτησε εδάφη της και διέπραξε γενοκτονία, κατηγορεί άλλους για παραβίαση διεθνούς δικαίου/κυριαρχίας άλλων χωρών;» Για να καταλήξει ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ: «Μια αλήθεια: Όποιος ξεκίνησε έναν άνεμο θα εισπράξει καταιγίδα. Η καταιγίδα έρχεται».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις