Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Εσθονή ομόλογό του στο πλαίσιο του ταξιδιού του πρωθυπουργού σε χώρες της Βαλτικής
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο Κ. Μητσοτάκης και η εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας μετά τη συνάντησή τους κατά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στις χώρες της Βαλτικής. Οι δυο τους συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο, ενώ έστειλε εκ νέου μήνυμα στην Τουρκία καταδικάζοντας τη ρητορική της Άγκυρας.
Η Κάγια Κάλλας ζήτησε να υπάρξει βοήθεια στην αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας, στη σκιά των νέων πυραυλικών επιθέσεων της Μόσχας κατά αμάχων και κρίσιμων ενεργειακών υποδομών και να στηριχθεί οικονομικά η κυβέρνηση Ζελένσκι. Τόνισε ακόμα τη σημασία της ενότητας στην κοινή προσπάθεια και αναφέρθηκε στη στήριξη της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Συνεργασία στο πεδίο της ψηφιακής μεταρρύθμισης
Ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας της Ελλάδας με την Εσθονία υπογραμμίζοντας ότι πολλά μπορούν να γίνουν στο πεδίο της ψηφιακής μεταρρύθμισης. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εντυπωσιάστηκα από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής της Εσθονίας όταν σχεδιάζαμε το δικό μας» και απηύθυνε πρόσκληση σε εταιρείες τεχνολογίας που θέλουν να επενδύσουν ότι η Ελλάδα είναι ο κατάλληλος τόπος για να το κάνουν αυτό. «Μακάρι να συζητούσαμε μόνο αυτά αλλά υπάρχει και ένας πόλεμος στην Γηραιά Ήπειρο. Ελλάδα και Εσθονία είναι μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιθυμία όποιου θέλει να αλλάξει τα σύνορα. Παραμένουμε δεσμευμένοι για στρατιωτική στήριξη και καταδικάζουμε και εμείς τις επιθέσεις κατά αμάχων και κρίσιμων υποδομών στην Ουκρανία» ανέφερε.
Με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο
Πρέπει να πείσουμε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να εφαρμόζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας οι οποίες είναι αποτελεσματικές, είπε ακόμα ο Έλληνας πρωθυπουργός «καρφώνοντας» την Τουρκία. Ενημέρωσε ακόμα την εσθονή πρωθυπουργό για τις εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο, τις πράξεις και τη ρητορική που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. «Θα συνεχίζω να λέω ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία: το Διεθνές Δίκαιο».