Εικονικά σύμφωνα συμβίωσης: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα
Κύκλωμα στις δραστηριότητες του οποίου εμπλέκονται δέκα πέντε άτομα με κύριο αντικείμενο τη σύναψη εικονικών συμφώνων συμβίωσης αλλοδαπών με γυναίκες ελληνικής καταγωγής για την εξασφάλιση στους πρώτους άδειας παραμονής, εξαρθρώνεται από την Αστυνομία στη Ρόδο. Στο κύκλωμα, μέλη του οποίου «ψάρευαν», κυρίως, Αιγύπτιους αλιείς, οι οποίοι ενδιαφέρονταν να παραμείνουν και να εργασθούν στη χώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κομβικό-συνδετικό ρόλο μεταξύ των δέκα πέντε ατόμων, που εμπλέκονται, έπαιζε γυναίκα δικηγόρος, η οποία είναι μεταξύ των κατηγορουμένων.
Του Πέτρου Καρσιώτη
Στην υπόθεση αυτή δεν ξενίζει το γεγονός ότι Αιγύπτιοι αλιείς, συμπατριώτες των οποίων πρόσφεραν τις μέγιστες υπηρεσίες με αυτοθυσία στους ανθρώπους που βρέθηκαν στη θάλασσα για να σωθούν στις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, επιθυμούσαν να λάβουν άδειες παραμονής, αλλά το γεγονός ότι οι εγκέφαλοι της οργάνωσης, αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά. Είτε για να μπορέσουν οι αλλοδαποί να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής στη χώρα, είτε για να μπορέσουν να ανανεώσουν την άδεια που κατείχαν.
Και αυτό που πρόσφερε το κύκλων των δέκα πέντε ήταν το εικονικό «σύμφωνο συμβίωσης» με γυναίκες από την Ελλάδα. Κάποιες ήταν και Ρομά και προχωρούσαν στις υπογραφές με άτομα που δεν γνώριζαν καν για να εισπράξουν ένα μικρό ποσό από τους ανθρώπους του κυκλώματος. Αυτό ακριβώς αναφέρεται και στην επίσημη ενημέρωση της Αστυνομίας: «Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου διακριβώθηκε, στο πλαίσιο εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας, η δράση κυκλώματος, που έναντι αμοιβής, προέβαινε στη σύναψη εικονικών σύμφωνων συμβίωσης μεταξύ αλλοδαπών ανδρών και Ελληνίδων γυναικών, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη χορήγηση άδειας διαμονής στους αλλοδαπούς.
Οι κατηγορίες
Για την υπόθεση αυτή, στην οποία έχει εξακριβωθεί η εμπλοκή δεκαπέντε ατόμων, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για απόπειρα από κοινού υφαρπαγής ψευδής βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση, απόπειρα απάτης και παράβαση του Κώδικας Μετανάστευσης».
Στη συνέχεια αναλύεται ο τρόπος που «δούλευε» το κύκλωνα των εικονικών συμφώνων συμβίωσης:
«Ειδικότερα, όπως προέκυψε, το κύκλωμα αρχικά εντόπιζε αλλοδαπούς, που δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για νόμιμη διαμονή στη χώρα μας ή δεν δικαιούνταν ανανέωση της άδειας διαμονής τους και παράλληλα προσέγγιζε Ελληνίδες, τις οποίες έπειθε να συνάπτουν εικονικά σύμφωνα συμβίωσης. Ακολούθως, επιχειρούσαν να προβούν στην έκδοση άδειας διαμονής για τους αλλοδαπούς ως σύζυγοι Ελλήνων πολιτών, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά».
Από τη διερεύνηση της υπόθεσης έχουν εξιχνιαστεί συνολικά έξι περιπτώσεις, στις οποίες οι δράστες επιχείρησαν να εκδώσουν άδειες διαμονής με δικαιολογητικά στα οποία εμπεριέχονται εικονικά σύμφωνα συμβίωσης. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, η οποία θα συνεχίσει την δικαστική, πλέον. έρευνα της υπόθεσης και θα προσωποποιήσει τις κατηγορίες για τον κάθε ένα εμπλεκόμενο, ανάλογα με το ρόλο που έπαιζε στην οργάνωση.