Βασίλης Παπαθεοδώρου – παιδική πορνογραφία: 100 βίντεο στον υπολογιστή του

ΕΛΛΑΔΑ

Βασίλης Παπαθεοδώρου – παιδική πορνογραφία: 100 βίντεο στον υπολογιστή του

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Βασίλης Παπαθεοδώρου - παιδική πορνογραφία: «Το υλικό που βρέθηκε και κατασχέθηκε στο σκληρό δίσκο, αποτελεί πρώτη ύλη για βιβλίο μου"

02.11.2022 | 19:59

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η προφυλάκιση του γνωστού συγγραφέα παιδικών βιβλίων Βασίλη Παπαθεοδώρου, ο οποίος κατηγορείται για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Στον υπολογιστή του μέχρι πρότινος επικεφαλής του παιδικού τμήματος εκδοτικού οίκου Καστανιώτη βρέθηκαν περίπου 90-100 βίντεο πολλά εκ των οποίων αφορούσαν ανήλικα αγόρια και κορίτσια ηλικίας μόλις 10 με 12 ετών. Με ανακοίνωσή της η ελληνική αστυνομία, εξηγεί πως έφτασε στα ίχνη του Βασίλη Παπαθεοδώρου, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη.

Οι Αρχές αξιοποίησαν πληροφορίες που περιήλθαν από αστυνομία του εξωτερικού, καθώς όπως ανέφερε στο “Live News” ο Βασίλης Λαμπρόπουλος “χτύπησε” το child protection system από τα αρχεία που “κατέβαζε” ο συγγραφέας. Πρόκειται για μία σάρωση που γίνεται στο διαδίκτυο με ειδικό λογισμικό το οποίο εντοπίζει αρχεία παιδικής πορνογραφίας. Αμέσως εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του κατηγορούμενου, ενώ βρέθηκε και ο τόπος της κατοικίας του. Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του όπου εντοπίστηκε πλήθος αρχείων παιδικής πορνογραφίας και κατασχέθηκαν δύο σκληροί δίσκοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων φέρεται να ισχυρίστηκε στον ανακριτή ότι αναζήτησε και κατέβασε τα συγκεκριμένα αρχεία για επαγγελματικούς λόγους προκειμένου να προχωρήσει στη συγγραφή βιβλίου με συναφές θέμα – αντικείμενο. Οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκε υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας-κακουργηματικού χαρακτήρα-σε βάρος ατόμου, για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που περιήλθαν από αλλοδαπές Αρχές, μέσω διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη διαδικτυακή έρευνα εντοπίστηκε χρήστης, εντός της ελληνικής επικράτειας, ο οποίος απέκτησε πρόσβαση σε διάφορους ιστοτόπους – εφαρμογές και κατείχε πρόσφορα για διαμοιρασμό αρχεία με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του εμπλεκόμενου ατόμου και προέκυψε ο τόπος κατοικίας του. Στη συνέχεια, κλιμάκιο αστυνομικών διενήργησε έρευνα στην οικία του, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 σκληροί δίσκοι, ενώ από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια εντοπίστηκε πλήθος αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση. Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, όπου παραπέμφθηκε σε Ανακριτή και ακολούθως διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας: (https://portal.astynomia.gr)

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

“Εψαχνε υλικο για έρευνα”

Ως πηγή αναζήτησης του υλικου για το βιβλίο του χαρακτηρίζει το ίντερνετ ενώ για το σκληρό υλικό όπως λέει «ως συγγραφέας καταπιάνομαι αποκλειστικά με θεματολογία που πηγάζει από τη σκληρή κοινωνική πραγματικότητα. Για όλα τα βιβλία που συγγράφω υπάρχει μία πηγή έμπνευσης. Πάντοτε αναζητώ πηγές, αρθρογραφία, βίντεο, σειρές και ταινίες.

Για παράδειγμα για το θέμα του ρατσισμού και του bulling έχω προβεί σε έρευνα χιλιάδων βίντεο, εκπομπών και ταινιών  με ρατσιστικές επιθέσεις (κατά κύριο λόγο στη Γερμανία) προκειμένου να κατορθώσω να πλάσω το χαρακτήρα του πρωταγωνιστή μου για να το διαμορφώσω και να το αποτυπώσω με αμεσότητα. Για το θέμα των ακροδεξιών οργανώσεων προέβαινα σε αναζητήσεις αντίστοιχων οργανώσεων στην Ευρώπη. Στο βιβλίο μου “Η νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια” έπρεπε να αποτυπώσω σκηνή βιασμού. Συνεπώς, μεταξύ άλλων παρακολούθησα τη σειρά «13 reasons why» και την ταινία «Οι κατηγορούμενοι».

Όλες τις πληροφορίες που έβρισκα από την έρευνά μου –βίντεο, άρθρα, σειρές- τα αποθήκευσα σε σκληρό δίσκο καθώς αποτελούσαν την βασική πρώτη ύλη του συγγραφικού μου έργου ώστε όσα περιγράφω να είναι ρεαλιστικά. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώνω υλικό και για τα προσεχή βιβλία μου”.

Ποιος είναι

Γεννημένος το 1969 στην Γλυφάδα ο Βασίλης Παπαθεοδώρου πήγε γυμνάσιο και λύκειο στην Γερμανική Σχολή Αθηνών. Παιδί μοναχικό και ήσυχο στα παιδικά του χρόνια, μεγαλωμένος σε ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον, όπως ο ίδιος έχει αποκαλύψει κατά καιρούς σε συνεντεύξεις του, αντιμετώπιζε τα βιβλία ως καταφύγιο και πολύτιμη συντροφιά συνάμα. Το μοναδικό τραύμα της παιδικής του ηλικίας ήταν τα δύο χρόνια που αναγκάστηκε να ζήσει μακριά από τους γονείς του, οι οποίοι είχαν πάρει μετάθεση σε άλλη πόλη, και τον άφησαν στην Αθήνα με τον παππού και και την γιαγιά του.

Μετά το λύκειο ξεκίνησαν οι σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο τμήμα Χημικών Μηχανικών και Μεταλλειολόγων ενώ στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Δημόσια Διοίκηση. Επί σειρά ετών και μέχρι την άνοιξη του 2018, εργαζόταν σε τράπεζα. Η επίσημη ενασχόλησή του με την λογοτεχνία ξεκίνησε το 1996, τυχαία. Έπεσε πάνω σε μια προκήρυξη διαγωνισμού που διοργάνωνε εκείνη την περίοδο η «Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά» και αποφάσισε να συμμετάσχει με το βιβλίο του «Σχολική Παράσταση». Το βραβείο που απέσπασε αποτέλεσε για εκείνον μεγάλη έκπληξη αλλά και μια σημαντική ώθηση για να συνεχίσει να γράφει. Ακολούθησε, δύο χρόνια αργότερα το «Άλφα», το οποίο επίσης ξεχώρισε. Μια καριέρα στον χώρο του παιδικού βιβλίου απλωνόταν πλέον μπροστά του.

«Όταν μου το ανακοίνωσαν στο τηλέφωνο ένιωσα απέραντη ευτυχία. Είχα κάνει κι εγώ κάτι επιτέλους, γιατί, ας σημειωθεί, σε όλη τη διάρκεια των παιδικών και νεανικών μου χρόνων δεν είχα κάποια ιδιαίτερη κλίση σε κάτι, ούτε στη μουσική ούτε στον αθλητισμό ούτε σε τίποτα. Έτσι, παρόλο που ήμουν πολύ καλός μαθητής, νόμιζα ότι αυτό μόνο μπορώ να κάνω, να είμαι μια ζωή πολύ καλός μαθητής. Όταν όμως θα τελείωνα με τα μαθήματα; Έτσι αυτή η βράβευση ήρθε σαν δώρο, επιτέλους είχα βρει μια κλίση, κάτι που να ενδιαφέρει να ασχοληθώ» έχει εξομολογηθεί ο ίδιος.

Συνέχισε γράφοντας μέσα στα επόμενα χρόνια γράφοντας δεκάδες ακόμη βιβλία για παιδιά και νέους αρκετά από τα οποία, μάλιστα, κατάφεραν να αποσπάσουν σημαντικές διακρίσεις. Ανάμεσά τους τα «Χνότα στο τζάμι» και «Στη διαπασών» που έχουν έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας και με το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω, τα μυθιστορήματά του «Οι άρχοντες των σκουπιδιών» και «Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης!» που απέσπασαν το Βραβείο του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης και «Το ημερολόγιο ενός δειλού» που τιμήθηκε με το Βραβείο Βιβλίου Public. Στις διακρίσεις του συμπεριλαμβάνονται επίσης οκτώ λογοτεχνικά βραβεία για διάφορα έργα του από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου. Παράλληλα, συμμετείχε και ο ίδιος επανειλημμένα σε κριτικές επιτροπές απονομής βραβείων.

Επιπλέον, η δουλειά του έχει βγει και εκτός συνόρων καθώς τέσσερα από τα μυθιστορήματά του έχουν συμπεριληφθεί στους ετήσιους καταλόγους White Ravens, της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου, με τα διακόσια καλύτερα βιβλία παγκοσμίως.

Όσον αφορά την εκπαιδευτική του δραστηριότητα έχει διδάξει ως επισκέπτης εισηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και έχει συνεργαστεί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Frederick. Υποψήφιος της Ελλάδας για το Διεθνές Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Astrid Lindgren το 2021. Είναι επίσης, πολυάριθμες οι φορές που έχει επισκεφθεί σχολεία της Αττικής και της επαρχίας ως προσκεκλημένος συγγραφέας.

Τα πιο πρόσφατα βιβλία του ήταν τα «Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο», «Ποιος απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη» και «Τη νύχτα που έσβησαν τα αστέρια» και κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις «Καστανιώτη» των οποίων ήταν, παράλληλα, υπεύθυνος παιδικού τμήματος. Ο γνωστός εκδοτικός οίκος, βεβαίως, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της σύλληψής του για παιδική πορνογραφία, εξέδωσε ανακοίνωση αναγγέλλοντας την διακοπή της συνεργασίας τους.

Βασίλης Παπαθεοδώρου: Η αινιγματική δήλωσή του για τις συνέπειες των πράξεων και τη λύτρωση

Αυτό που προκαλεί εντύπωση και αίσθηση είναι ότι ο ίδιος ο Παπαθεοδώρου έχει επιλέξει να προβάλει στην ιστοσελίδα του την απάντηση που έχει δώσει σε συνέντευξή του και στην οποία μιλάει για τις ατομικές επιλογές και τις συνέπειες των πράξεων των ανθρώπων. “Αυτό που δίνω ως στίγμα στα βιβλία μου, είναι η δυνατότητα των ατομικών επιλογών, της προσωπικής ευθύνης, των χειρισμών. Ο καθένας, συνειδητοποιώντας το περιθώριο και τις συνέπειες των πράξεών του, μπορεί να πράξει αναλόγως. Και αυτή η συνειδητοποίηση για μένα είναι μια πρώτη μορφή λύτρωσης και ελπίδας”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Βασίλης Παπαθεοδώρου: Πώς περιέγραφε τον εαυτό του στην ΕΡT

Το 2020, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου περιέγραψε τον εαυτό του για τις ανάγκες της εκπομπής “1000 χρώματα του Χρήστου” που προβλήθηκε στην ΕΡΤ. Τότε ο συγγραφέας δήλωνε πως ως παιδί ήταν μοναχικό αλλά όχι αντικοινωνικός και ακολούθησε το συγκεκριμένο επάγγελμα επειδή δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο. Σε ό,τι αφορά την εφηβεία του, τόνισε πως ήταν “φλατ”.

Αναλυτικά, ανέφερε στην εκπομπή:

“Γεια σας, είμαι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, είμαι συγγραφέας παιδικής εφηβικής και νεανικής λογοτεχνίας. Η σχέση μου με το βιβλίο είναι πάρα πάρα πολύ παλιά και θα έλεγα πατροπαράδοτη οικογενειακή. Πολύ παλιά γιατί διαβάζω από πολύ μικρός, διαβάζω από σχεδόν μωρό. Η αλήθεια είναι ότι είχα πάει σε ιδιωτικό σχολείο και έτσι τα καλοκαίρια δεν είχα πάρα πολλούς φίλους. Ήμουν ένας μοναχικός τύπος και έτσι αυτό που λένε ότι το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, για μένα ήταν μια πολύ μεγάλη αλήθεια. Το βιβλίο ήταν ο καλύτερος μου φίλος τα καλοκαίρια. Δεν ήμουν αντικοινωνικός, ήμουν όμως λίγο μοναχικός.

Είπα και πατροπαράδοτο, είπα και οικογενειακό… και αυτό γιατί μεγάλωσα σε ένα σπίτι που διάβαζαν όλοι. Διάβαζαν βιβλία, διάβαζαν εφημερίδες, διάβαζαν περιοδικά, διάβαζαν κάθε είδους έντυπο και έτσι έμαθα να διαβάζω και εγώ πάρα πολύ μικρός και πάρα πολλά πράγματα.

Μετά από πάρα πολλά χρόνια έγινα συγγραφέας. Όταν ήμουν 25-26 χρονών και είχα απολυθεί από το Ναυτικό. Και πώς έγινα; Από μια μεγάλη ανάγκη. Ποτέ μου δεν ήμουν καλός σε κάτι στο σχολείο. Δεν ασχολιόμουν με τη μουσική, με τον αθλητισμό. Δεν έπιαναν τα χέρια μου να μαστορέψω. Και έτσι ένα καλοκαίρι, όταν απολύθηκα από το Ναυτικό, κάθισα και έγραψα κάποιες σκέψεις σε ένα χαρτί. Και αυτές οι σκέψεις, σιγά σιγά έγιναν παράγραφοι, κεφάλαια και μετά έγιναν ένα ολόκληρο βιβλίο. Και εκεί κάπου κατάλαβα ότι μου άρεσε να γράφω. Αυτό που λένε δηλαδή ότι το γράψιμο είναι μια μεγάλη ανάγκη για τον συγγραφέα για μένα ίσχυσε 100%. Γιατί; Γιατί δεν ήξερα κάτι άλλο να κάνω.

Και έτσι μπήκα στον θαυμαστό κόσμο της συγγραφής. Δεν γράφω κάθε μέρα. Και γράφω κατά κύριο λόγο εφηβικά βιβλία. Μπορεί να με ρωτήσετε γιατί εφηβικά και όχι ενηλίκων.

Θεωρώ ότι το αγαπημένο μου είδος είναι το εφηβικό και νεανικό. Και εδώ θα σας πω άλλο ένα στοιχείο για τον εαυτό μου. Όταν ήμουν μικρός, όταν ήμουν μαθητής γυμνασίου ή λυκείου, ήμουν ένας καλός μαθητής, μοναχικός αλλά κοινωνικός, δεν αναιρεί το ένα το άλλο, αλλά δεν πέρασα μια εφηβεία γεμάτη εξάρσεις. Η εφηβεία μου ήταν κατά κάποιο τρόπο ακύμαντη. Φλατ, επίπεδη. Έτσι, κάποια πράγματα, ίσως από ψυχολογικούς λόγους μέσω των εφηβικών ή των νεανικών βιβλίων τα ξαναζώ.

Με ρωτάνε πολύ για τα μηνύματα που θέλω να περάσω με τα βιβλία μου. Κανένα μήνυμα δεν θέλω να περάσω. Η ίδια η αναγνωστική απόλαυση είναι από μόνη της ένα μήνυμα. Αυτό όμως που θέλω να πω στους γονείς, αυτό που θέλω να πω στα παιδιά και στους νέους είναι ότι τα βιβλία δεν είναι ψυχαναγκασμός. Δεν πρέπει να είναι ψυχαναγκασμός και δεν πρέπει να σχετίζονται με την σχολική ζωή και την εκπαίδευση. Τα βιβλία είναι απόλαυση. Χαρείτε τα”.

Exit mobile version