Κουτσουλιές στο αυτοκίνητο: Αυτό είναι το χρώμα που προτιμούν τα περιστέρια
Η εύρεση μίας θέσης πάρκινγκ στην πόλη είναι μία τεράστια δοκιμασία για κάθε οδηγο. Αν βέβαια… βρεθεί, η χαρά είναι τεράστια. Δεν είναι λίγες, ωστόσο, οι περιπτώσεις που αυτό το αίσθημα χαράς δίνει τη σκυτάλη σε απογοήτευση και θυμό, λόγω μίας δυσάρεστης έκπληξης που όλοι οι οδηγοί έχουν βιώσει. Πρόκειται για τη στιγμή που επιστρέφουμε στο σταθμευμένο μας αυτοκίνητο και αντικρίζουμε ότι αυτό έχει… στολιστεί με περιττώματα πτηνών. Τα πτηνά εκκρίνουν τα αζωτούχα απόβλητά τους, όπως το ουρικό οξύ, με τη μορφή πολτού, ο οποίος παραπέμπει σε λευκή πάστα που, όπως έχουμε διαπιστώσει άπαντες, δεν διαλύεται εύκολα με νερό.
Όσο απίθανο και αν ακούγεται, η αφόδευση των πουλιών πάνω στο αυτοκίνητά μας έχει συγκεντρώσει σημαντικό ερευνητικό ενδιαφέρον, με πολλούς να έχουν προσπαθήσει να ερμηνεύσουν ποια είναι τα χρώματα αμαξώματος που προσελκύουν τα πτηνά. Χαρακτηριστική είναι μια έρευνα που διεξήχθη πριν μερικά από βρετανική εταιρεία στον τομέα των υπηρεσιών μεταφορών, έχοντας ως ενδεικτικό δείγμα 1.149 αυτοκίνητα. Όπως φαίνεται, το χρώμα που προτιμούν λιγότερο τα πτηνά είναι το πράσινο. Μετά είναι το ασημί, ενώ «κερδισμένοι» βγαίνουν και όσοι έχουν άσπρο αυτοκίνητο.
Το… αγαπημένο τους χρώμα
Στον αντίποδα, τα πτηνά φαίνεται πως έχουν τη μεγάλη… συμπάθεια στο φωτεινό κόκκινο (18%), με τη δεύτερη θέση να καταλαμβάνει το μπλε (14%) και την τρίτη θέση το μαύρο (11%). Το λευκό βρίσκεται στα χαμηλότερα στρώματα της λίστας (7%), για να ακολουθήσουν το γκρι και το ασημί με μόλις 3% και το πράσινο με 1%. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι κουτσουλιές των πουλιών αποτελούν «εχθρό» για το αμάξωμα του αυτοκινήτου μας, μιας και καταστρέφει το χρώμα του. Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί καλό είναι να πλένουν τακτικά με σφουγγάρι και χλιαρό νερό, που περιέχει σαμπουάν με ουδέτερο pH, και να αφαιρούν αμέσως φαινομενικά αβλαβείς ουσίες από τη βαφή. Το κέρωμα των βαμμένων επιφανειών μία ή δύο φορές το χρόνο, επίσης, αυξάνει την αντοχή των νέων χρωμάτων στις… επιθέσεις των πουλιών αυξάνοντας την αντοχή του χρώματος στον χρόνο.