9ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: Η απάντηση
Σε σοβαρή καταγγελία κατά της οργανωτικής επιτροπής του Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας 2022, προχώρησε η αθλήτρια παρατριάθλου, Κατερίνα Σαράντη. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook, οι διοργανωτές αποφάσισαν να ακυρώσουν τη συμμετοχή της στον Μαραθώνιο για «λόγους ασφαλείας». «Η τροχαία φέτος έχει σαφή οδηγία να απομακρύνει οποιοδήποτε τροχοφόρο είναι εκτός αγώνα», ήταν, όπως αναφέρει, η απάντηση που έλαβε από τους διοργανωτές του Αυθεντικού Μαραθώνιου Αθήνας 2022. «Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας επιτρέπει μονάχα τη συμμετοχή αναπήρων με συνοδεία και αυτή η “λογική” με προσβάλει ως ανάπηρη, αλλά και ως γυναίκα» συμπληρώνει η Κατερίνα Σαράντη και συμπληρώνει «ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας επιτρέπει μονάχα τη συμμετοχή αναπήρων με συνοδεία και αυτή η “λογική” με προσβάλει ως ανάπηρη, αλλά και ως γυναίκα… Πρέπει πρώτα να υπερνικήσουμε τις αντικοινωνικές συμπεριφορές, τις προκαταλήψεις και τον μισαναπηρισμό».
Ολόκληρη η ανάρτησή της Κατερίνας Σαράντη
«Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, καθώς ολοκλήρωσα το Ολυμπιακό τρίαθλο στο νησί μου, τη Ρόδο (1,5χιλ κολύμπι, 40χιλ χειρήλατο, 10χιλ τρέξιμο με αγωνιστικό αμαξίδιο), ένιωσα τόση απέραντη χαρά μαζί με τους συντοπίτες μου, που αυτόματα αποζημίωνε τους κόπους και την προσπάθειά μου. Εξαντλημένη από την υπερπροσπάθεια, συγκινημένη από την εγκάρδια υποστήριξη των ανθρώπων που παρακολουθούσαν και και υπερήφανη για τη ζεστασιά των διοργανωτών, δέχομαι ένα αναπάντεχο μαντάτο στο κινητό μου. Ένα mail από τους υπευθύνους του Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας με το οποίο μου ανακοίνωναν της ακύρωση της συμμετοχής μου.
Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει, κάποιο λάθος έχει γίνει σκέφτομαι!
Πέρυσι πανηγυρίζαμε την ολοκλήρωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου με το χειρήλατό μου. Αξίωσα λοιπόν να μάθω τι είχε συμβεί και έρχεται η επόμενη επίσημη απάντηση: “Το ότι πέρυσι κάποιοι δηλώθηκαν και εμφανίστηκαν, δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε το ίδιο και φέτος. Από τη στιγμή που υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας, δεν πρόκειται να συζητηθεί ξανά. Η τροχαία φέτος έχει σαφή οδηγία να απομακρύνει οποιοδήποτε τροχοφόρο είναι εκτός αγώνα”.
Οι ανάπηροι αθλητές, γινόμαστε κατά τα φαινόμενα αντιληπτοί ως επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια τροχοφόρα και σε περίπτωση αξίωσής μας – του αυτονόητου – θα απομακρυνθούμε από την τροχαία. Ο ορισμός του μισαναπηρισμού ως αιτιολόγηση του αποκλεισμού μας. Είμαι ανάπηρη αθλήτρια και κοπιάζω κάθε μέρα, όλο το χρόνο, για να γίνομαι συνεχώς καλύτερη. Δεν επιτρέπω σε κανέναν αρμόδιο να με συγκρίνει με τροχοφόρο και να με υποτιμά με αυτό τον βάναυσο τρόπο.
Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας επιτρέπει μονάχα τη συμμετοχή αναπήρων με συνοδεία και αυτή η “λογική” με προσβάλει ως ανάπηρη, αλλά και ως γυναίκα. Ένα αθλητικό γεγονός, που προωθεί τις πανανθρώπινες αξίες, διαστρεβλώνει την εικόνα του ανάπηρου αθλητή, επιτρέποντας και εξυμνώντας τα καθημερινά αμαξίδια με συνοδεία.
Τα καθημερινά αμαξίδια με συνοδεία συμμετέχουν για δύο λόγους, είτε διότι το άτομο δεν διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό, είτε γιατί δεν έχει προπονηθεί για τη χρήση του αντίστοιχου αθλητικού εξοπλισμού κι απόστασης. Αλλά σας διαβεβαιώ ότι με προπόνηση και εξοπλισμό, μπορεί να αγωνιστεί ΧΩΡΙΣ συνοδεία και χωρίς καμία δικαιολογία. Για τις περισσότερες κινητικές βλάβες το πιστοποιημένο μέσο για αγώνες δρόμου είναι το χειρήλατο και το αγωνιστικό αμαξίδιο. Ο Μαραθώνιος με αμαξίδιο, είναι από τα πιο δημοφιλή και ανταγωνιστικά αθλήματα σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα δεν έχουμε ούτε έναν/μια αθλητή/τρια ανταγωνιστικό με βάση τα διεθνή στάνταρ.
Γιατί άραγε; Μήπως κάοιε φορές χαϊδεύουμε πλάτες για να μην ξεβολευτούμε;
Ο προσωπικός μου στόχος είναι να ολοκληρώσω για άλλη μια χρονιά τον Αυθεντικό Μαραθώνιο με το χειρηλατό μου. Αν συμβεί αυτό, το 2023, με περισσότερη εμπειρία και εντατική προπόνηση, ίσως καταφέρω να ολοκληρώσω την Αυθεντική διαδρομή με το αγωνιστικό μου αμαξίδιο, το πλέον αναγνωρισμένο μέσο για την ολοκλήρωση μαραθωνίου για εμάς τις/τους ανάπηρες/ους αθλητριες/ες. Αξιώνω να δοκιμαστώ πρώτα στη χώρα μου, και ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα, να τα καταφέρω και εκτός συνόρων. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει πρώτα να υπερνικήσουμε τις αντικοινωνικές συμπεριφορές, τις προκαταλήψεις και τον μισαναπηρισμό».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.