Δημοτικό κτηνιατρείο Αθήνα: Θα λειτουργήσει μέχρι το καλοκαίρι του 2023

ΕΛΛΑΔΑ

Δημοτικό κτηνιατρείο Αθήνα: Θα λειτουργήσει μέχρι το καλοκαίρι του 2023

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Δημοτικό κτηνιατρείο Αθήνα: Η Σοφία Αβραμίδου αναλύει τις επόμενες κινήσεις του δήμου Αθηναίων για την προστασία των αδέσποτων ζώων

05.11.2022 | 17:00

Τα τελευταία χρόνια, έχει σημειωθεί πλήθος παραπόνων από φιλόζωους, για την κατάσταση της αστικής πανίδας του Δήμου Αθηναίων, της υπηρεσίας δηλαδή που είναι υπεύθυνη για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων στην επικράτειά του. Είναι προφανές ότι σε έναν διαρκή αγώνα με τον χρόνο, λόγω του υπερπληθυσμού των αδέσποτων σε όλη την Ελλάδα και την ανατροφοδότηση του από νέες εγκαταλείψεις και γέννες αστείρωτων ζώων, υπάρχουν ακόμα σημαντικά βήματα να γίνουν. Όμως η αστική πανίδα έχει γυρίσει σελίδα και τα αποτελέσματα φαίνονται.

«Το Τμήμα Αστικής Πανίδας ασχολείται με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων του Δήμου Αθηναίων και με τον έλεγχο ευζωίας των δεσποζόμενων ζώων σε συνεργασία με τις Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές. Σύμφωνα με το νόμο, οι δήμοι καθίστανται απόλυτοι διαχειριστές των αδέσποτων ζώων συντροφιάς με ανελαστικές δεσμευτικές υποχρεώσεις περισυλλογής, κτηνιατρικής περίθαλψης, σίτισης, φιλοξενίας και προώθηση υιοθεσίας των ζώων που διαβιούν ή περισυλλέγονται εντός των ορίων τους» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σοφία Αβραμίδου, εντεταλμένη του δήμου για τα ζητήματα αυτά, αναγνωρίζοντας απόλυτα την ευθύνη της ως όργανο της δημοτικής αρχής, αλλά και ως ατόμου.

Οι υπηρεσίες για τα αδέσποτα

Σύμφωνα με τα αρχεία της υπηρεσίας, από τον Οκτώβριο του 2019 έως σήμερα έχουν περισυλλεχθεί 1.191 αδέσποτοι σκύλοι και έχουν πραγματοποιηθεί κτηνιατρικές υπηρεσίες σε 3.800 γάτες. Από τα ζώα αυτά έχουν υιοθετηθεί 791 σκύλοι και 114 γάτες. Αυτό συνεπάγεται ότι εάν οι ιδιοκτήτες ζώων συμπεριφέρονταν υπεύθυνα, ο πληθυσμός των σκύλων που ζουν στο δρόμο θα μπορούσε να εξαλειφθεί και οι αποικίες των γατών να τεθούν υπό έλεγχο, συμβάλλοντας πρώτα και κύρια στην μακροζωία και την ευζωία των ίδιων των ζώων.

Όμως η κ. Αβραμίδου αποκαλύπτει ότι η συνδρομή της υπηρεσίας επεκτείνεται και σε πιο ασυνήθιστα αιτήματα καθώς, «σε καθημερινή βάση δεχόμαστε αιτήματα για απεγκλωβισμούς ζώων διαφόρων ειδών (περιστέρια, κουνέλια, γάτες, σκύλοι, πτηνά όπως παπαγάλοι-γεράκια- γλάροι, ινδικά χοιρίδια κα), εκτελούμε εισαγγελικές παραγγελίες, πραγματοποιούμε αυτοψίες μετά από αίτημα της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας, συνδράμουμε σε αυτοψίες με σκοπό των έλεγχο της ευζωίας των δεσποζόμενων ζώων».

Καταφύγια στο κέντρο

Στη συνέχεια, η κα. Αβραμίδου τόνισε: «εκτελούμε εισαγγελικές εντολές για την οριστική ή προσωρινή αφαίρεση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς ή και παραγωγικών ζώων όπως κότες από παράνομους πλανόδιους πωλητές». Φαίνεται πως τα ζώα του δήμου της Αθήνας έχουν πλέον βρει έναν σύμμαχο στην Πολιτεία, στοιχείο καθόλου αυτονόητο. Επιπλέον, υπάρχει πια ο «Σωκράτης», το καταφύγιο αδέσποτων σκύλων στο Βοτανικό, ενώ έχει δημιουργηθεί κι ένας άτυπος χώρος προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτών γατών (επί της οδού Μεσογείων και Τρικάλων).

Δημοτικό κτηνιατρείο μέχρι το καλοκαίρι του 2023

Ως προς τα επόμενα βήματα της δημοτικής αρχής, ο επόμενος στόχος είναι το δημοτικό κτηνιατρείο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του αδέσποτου πληθυσμού αλλά και των πολιτών της Αθήνας που έχουν ή φροντίζουν ζώα. «Από την πρώτη στιγμή, είχαμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Πρώτον, έπρεπε να γίνει το καταφύγιο του Σωκράτη. Ήταν μια ντροπή το καταφύγιο του δήμου όπου κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά, κολυμπούσαν τα σκυλιά με την πρώτη βροχή. Και τώρα, ελπίζουμε ότι το δημοτικό κτηνιατρείο θα λειτουργήσει μέχρι το καλοκαίρι, ώστε να τα κάνουμε όλα πιο εύκολα και βατά, ακριβώς για να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε περισσότερες δυνάμεις μέσα στην πόλη» κατέληξε ο κ. Μπακογιάννης.

Ετικέτες
Exit mobile version