Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ουκρανία πόλεμος: Οι 10 προτάσεις Ζελένσκι στους G20 για να υπάρξει ειρήνη
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία πόλεμος: Οι 10 προτάσεις Ζελένσκι στους G20 για να υπάρξει ειρήνη

Ουκρανία πόλεμος: Σιτηρά, αιχμάλωτοι και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας - Η «ουκρανική φόρμουλα για την ειρήνη».

Η συμφωνία που επιτρέπει τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα εκπνέει την Παρασκευή και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στη σύνοδο κορυφής της G20 τάχθηκε υπέρ της «επ’ αόριστον» παράτασής της. «Η πρωτοβουλία μας για τις εξαγωγές σιτηρών αξίζει να παραταθεί επ’ αόριστον, ανεξαρτήτως του πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», είπε ο κ. Ζελένσκι στη συνεδρίαση των ηγετών, κεκλεισμένων των θυρών, στη σύνοδο κορυφής. Πρότεινε επίσης η συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν το Κίεβο και η Μόσχα με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, και επέτρεψε να εξαχθούν κάπου 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, να επεκταθεί σε ακόμη δυο ουκρανικά λιμάνια.

Το σημαντικό, ωστόσο, είναι πως ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε πως είναι ώρα να τερματιστεί ο πόλεμος. «Είμαι πεισμένος πως είναι η ώρα, αυτή τη στιγμή, ότι ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας πρέπει και μπορεί να τερματιστεί, ότι πρέπει να αποκατασταθεί η ειρήνη», ανέφερε συγκεκριμένα. Πρότεινε παράλληλα να προωθηθεί ανταλλαγή «όλων» των αιχμαλώτων πολέμου της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Καταγγελίες εναντίον της Ρωσίας

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατήγγειλε «τις παλαβές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων» από τη ρωσική πολιτική ηγεσία, επιμένοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει «καμιά δικαιολογία για εκβιασμούς» αυτής της φύσης, απευθυνόμενος στη «G19» — προφανώς αποκλείοντας τη Ρωσία. Ο Ζελένσκι κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι προσπαθεί να «μετατρέψει το κρύο σε όπλο ενάντια σε εκατομμύρια ανθρώπους» βομβαρδίζοντας βασικές ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Ζήτησε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια από τους συμμάχους της Ουκρανίας και περιορισμούς τιμών στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, έτσι ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να επωφεληθεί από αυτές.

«Εάν η Ρωσία προσπαθεί να στερήσει από την Ουκρανία, την Ευρώπη και από όλους τους καταναλωτές ενέργειας στον κόσμο την προβλεψιμότητα και τη σταθερότητα των τιμών, η απάντηση σε αυτό θα πρέπει να είναι ένας αναγκαστικός περιορισμός των τιμών εξαγωγής για τη Ρωσία… Αυτό είναι δίκαιο. Εάν αφαιρέσετε κάτι, ο κόσμος έχει το δικαίωμα να σου πάρει», είπε. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο κ. Ζελένσκι κατά την τελετή απελευθέρωσης της Χερσώνας, είπε: «Είμαστε έτοιμοι για ειρήνη, αλλά ειρήνη για ολόκληρη τη χώρα μας», είπε. «Αυτό είναι το έδαφος ολόκληρης της χώρας μας… Γι’ αυτό πολεμάμε τη ρωσική επιθετικότητα». «Βήμα βήμα», είπε, «οδεύουμε προς όλα τα κατεχόμενα της χώρας μας. Φυσικά αυτό είναι δύσκολο. Αυτός είναι ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος».

Επιγραμματικά οι προτάσεις της Ουκρανίας για ειρήνη:

  1. Ραδιενέργεια και πυρηνική ασφάλεια.
  2. Ασφάλεια τροφίμων.
  3. Ενεργειακή ασφάλεια.
  4. Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και των απελαθέντων.
  5. Εφαρμογή του Χάρτη του ΟΗΕ και αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της παγκόσμιας τάξης.
  6. Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και παύση των εχθροπραξιών.
  7. Αποκατάσταση της δικαιοσύνης.
  8. Τερματισμός της οικοκτονίας
  9. Αποτροπή κλιμάκωσης.
  10. Το τέλος του πολέμου.

 

Οι μυστικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας

Στο μεταξύ, στο κτίριο της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT), στην Άγκυρα συναντήθηκαν χθες οι δύο «αόρατοι» άνθρωποι του πλανήτη, ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς με το Ρώσο ομόλογό του, επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν, σε μια αναπάντεχη για τα διπλωματικά χρονικά επαφή, καθώς αυτή δημοσιοποιήθηκε, κόντρα σε κάθε πρωτόκολλο των δύο υπηρεσιών ασφαλείας.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν βρεθεί στο ίδιο δωμάτιο συνομιλιών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με εξαίρεση τη συνάντηση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ τον περασμένο Γενάρη, στη Γενεύη, οι δύο υψηλοί συνομιλητές λειτούργησαν μάλλον ως αγγελιοφόροι, παρά ως διαπραγματευτές κι ενώ οι χώρες τους έσπευσαν να υπογραμμίσουν από την πρώτη στιγμή ότι δεν δόθηκε σε κανέναν από τους δυο κανενός είδους εξουσιοδότηση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας, ωστόσο, αμφότεροι τη συνάντησή τους.

Η ατζέντα

Άλλωστε, η δημοσιοποίηση της παραπάνω συνάντησης συνιστά από μόνη της ένα μεγάλο ερωτηματικό, το οποίο βρίσκει την απάντησή του στην πρόθεση από πλευράς των ΗΠΑ, να καταγραφεί διεθνώς και μεγαλοφώνως η εντατική προσπάθεια αποτροπής της Ρωσίας από τη χρήση πυρηνικών όπλων, από πλευράς της Αμερικής. Το γεγονός ότι το «πυρηνικό σενάριο» βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης των δύο διευθυντών των μυστικών υπηρεσιών προκύπτει και από τις δύο πλευρές, τη στιγμή που η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει αναθεωρήσει ούτε κατ’ ελάχιστον τα σχέδιά του ως προς τη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, ακόμη και αν έχει αναγκαστεί τις τελευταίες μέρες σε ταπεινωτική αποχώρηση από τη Χερσώνα.

Στον αντίποδα, αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η σχεδόν άτακτη φυγή του ρωσικού στρατού από τη Χερσώνα, η οποία τελούσε υπό ρωσική κατοχή από τις 8 Μαρτίου, είχε ως αποτέλεσμα να εξαγριωθούν ακόμη και Ρώσοι προπαγανδιστές στη Ρωσία, ωθώντας πιθανά το Ρώσο Πρόεδρο, στα άκρα, προκειμένου να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας του. Επιχειρώντας να αποφύγουν μια «κίνηση Καμικάζι», οι ΗΠΑ πιθανολογείται ότι μετέφεραν το μήνυμα του Λευκού Οίκου για αποτροπή κάθε μορφής πυρηνικής απειλής προς την Μόσχα, σαν μια «τελευταία προειδοποίηση» της Ουάσιγκτον και ασχέτως με τη συνέχεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα ουκρανικά εδάφη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις