Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. μετά από τις καταγγελίες-σοκ για όσα συνέβαιναν στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου. Οι καταγγελίες, αγγίζουν όχι μόνο εργαζόμενους αλλά και ιδρυτικά μέλη της Κιβωτού του Κόσμου, πρόσωπα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν υπεράνω πάσης υποψίας. Για την υπόθεση μίλησε ο πατήρ Αντώνιος, ο οποίος δήλωσε θλιμμένος για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
«Είμαι πολύ θλιμμένος και στεναχωρημένος»
Ο πατήρ Αντώνιος της Κιβωτού του Κόσμου μίλησε στον Alpha: «Είμαι πολύ θλιμμένος και στεναχωρημένος με όλα αυτά που ακούω. Έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας 25 ολόκληρα χρόνια στο παιδί που είναι σε ανάγκη και κίνδυνο. Όσον αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση, το μάθαμε μέσα από ένα δημοσίευμα και τίποτα άλλο δεν γνωρίζω», είπε αρχικά. «Αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι το εξής: Σε πολλές συνεντεύξεις μας το έχω αναφέρει. Εμείς έχουμε και φιλοξενούμε παιδιά τα οποία δεν είναι τα συνηθισμένα παιδιά που ξέρουμε.
Είναι παιδιά από παραβατικές οικογένειες, παιδιά μεγάλα σε ηλικία, παιδιά που δεν ήξεραν από όρια, παιδιά που θέλουν να παραβατούν. Στόχος της Κιβωτού του Κόσμου με όλο το επιστημονικό της προσωπικό πρωτίστως είναι να θεραπεύσουμε το τραύμα. Το τραύμα της ψυχής αυτών των παιδιών, δηλαδή την απώλεια του φυσικού τους γονιού», πρόσθεσε ο πατέρας Αντώνιος, ο οποίος σημείωσε πως δεν ξέρει ποιος είναι ο 18χρονος που έχει κάνει την καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση.
«Υποπτευόμαστε κάποια περιστατικά», δήλωσε ο πατέρας Αντώνιος και πρόσθεσε ότι έγινε μια συζήτηση με τους παιδαγωγούς. «Αυτά τα παιδιά δεν πρόκειται να συγχωρέσουν ακριβώς αυτό, ότι εμείς είμαστε στη ζωή τους και όχι ο γονιός τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δεν απάντησε για τις καταγγελίες
Το πάνελ της εκπομπής «Super Κατερίνα» πίεσε τον πατέρα Αντώνιο προκειμένου να δώσει απαντήσεις, ωστόσο ο ίδιος δεν απάντησε σχετικά με τις καταγγελίες.
Κατερίνα Καινούργιου: Για όλο τον κόσμο, είστε εσείς η «Κιβωτός του Κόσμου». Ο δημιουργός, ο άνηθρωπος που εμπιστεύεται. Φαντάζομαι πως εάν γίνει κάτι, μπορεί να είστε ο άνθρωπος που θα την πληρώσει, πατέρα Αντώνιε, ακόμη κι εάν δεν γνωρίζατε κάτι.
Πατήρ Αντώνιος: Κοιτάξτε, τι να σας πω… Εγώ σας λέω, όλα αυτά τα πράγματα με εκπλήσσουν γιατί εμείς μένουν στην ουσία μέσα στο έργο.
Γρηγόρης Γκουντάρας: Θα περίμενα να σας δω πιο δυναμικό! Εάν έχουν γίνει όλα αυτά στην Κιβωτό, θα ξηλωθούν όλοι.
Πατήρ Αντώνιος: Εννοείται, δεν το συζητάμε. Από χθες κάνουμε την κουβέντα αυτή.
Καινούργιου: Μα δεν έχετε καταλάβει καν ποιος είναι.
Ανδρέας Μικρούτσικος: Πατέρα Αντώνιε, έχουμε βρεθεί στις αρχές της Κιβωτού και με είχατε εκπλήξει με το ήθος σας, τους χαμηλούς σας τόνους. Χαιρόμουν όλον αυτό τον καιρό γιατί έλεγα «να και μια δομή από έναν άνθρωπο της εκκλησίας, που παράγει έργο». Σήμερα βλέπω έναν άνθρωπο τρομοκρατημένο, με παιδικούς ελιγμούς, να λέει ότι δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι και να αφήνει ή αιχμή ότι όλα αυτά είναι δημιούργημα της εκδίκησης κάποιων παιδιών που είναι διαταραγμένα ή να προσπαθεί να τα κρύψει κάτω από το χαλί!
Πατήρ Αντώνιος: Κοιτάξτε να σας πω κάτι. Δεν ξέρω εάν σας έχει συμβεί να μεγαλώνετε παιδιά που έρχονται τραυματισμένα, από παραβατικές οικογένειες. Είναι πολύ λυπηρό… Εμείς που κάνουμε αυτή τη δουλειά, το ξέρουμε ότι αυτά τα παιδιά δεν πρόκειται να συγχωρέσουν ακριβώς αυτό, ότι εμείς είμαστε στη ζωή τους και όχι ο γονιός τους.
Μικρούτσικος: Άρα τα παιδιά φταίνε; Λέτε ότι είναι δημιούργημα της φαντασίας των καταγγελλόντων;
Πατήρ Αντώνιος: Προφανώς, λέτε να το ξέραμε αυτό και να μιλάγαμε τώρα εμείς αυτή τη στιγμή;
Μικρούτσικος: Δεν ψάξατε να βρείτε ποια είναι τα στελέχη που καταγγέλλουν. Δεν γίνεται!
Καινούργιου: Πόσα είναι τα στελέχη και οι εργαζόμενοι αυτή την στιγμή στον Κοιλωνό;
Πατήρ Αντώνιος: Μιλάτε για τα γραφεία;
Καινούργιου: Μιλάω για τους ανθρώπους που είναι στις δομές.
Πατήρ Αντώνιος: Στον Κολωνό μαζί με τους παιδαγωγούς, είναι γύρω στα 30 άτομα.
Καινούργιου: 30 άτομα δεν είναι 300, πατέρα Αντώνιε. Δεν τους μαζέψατε χθες;
Πατήρ Αντώνιος: Μιλήσαμε, εννοείται και τους μαζέψαμε και μιλήσαμε. Υποπτευόμαστε κι εμείς κάποια περιστατικά.
Καινούργιου: Πριν είπατε ότι υποπτεύεστε τα παιδιά. Υποπτεύεστε τα παιδιά έχουν καταγγείλει κάτι ή ότι όντως κάποιος από τη δομή είναι ύποπτος;
Πατήρ Αντώνιος: Εννοείται ότι όλοι μαζί συζητήσαμε και καθίσαμε μαζί, αλλά δεν έχει συμβεί κάτι.
Αναρτήσεις σοκ
Την ώρα που ο πατέρας Αντώνιος διχάζει με τις δηλώσεις του για τον χαρακτήρα των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» τονίζοντας πως «φιλοξενούμε παιδιά που δεν είναι τα συνηθισμένα, είναι παιδιά από παραβατικές οικογένειες, που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, που δεν ήξεραν από όρια, που θέλουν να παραβατούν», εντύπωση προκαλούν οι δημόσιες επώνυμες καταγγελίες παιδιών για ξυλοδαρμούς και τιμωρίες, που είχαν γίνει από τον περασμένο Αύγουστο μετά τις αναφορές του παιδαγωγού Χρόνη Χλίτσιου, για όσα συνέβαιναν στη δομή στο Διμήνι του Βόλου.
Μια ματιά στα σχόλια των παιδιών κάτω από την ανάρτηση του παιδαγωγού στις 21 Αυγούστου στην προσωπική του σελίδα στο Facebook είναι αρκετή για να διαπιστώσει κάποιος πως ήταν θέμα χρόνου να ξετυλιχτεί το γαϊτανάκι των αποκαλύψεων. Τα παιδιά εκτός από τις εμπειρίες που βίωσαν καταγγέλλουν και συγκεκριμένα πρόσωπα σε κάποιες δομές για ξυλοδαρμούς, όπως κάποιον Πασχάλη και έναν Πέτρο.
Οι αναρτήσεις αυτές των παιδιών, που έζησαν αρκετά χρόνια μέσα στις δομές, προέκυψαν μετά τις καταγγελίες του παιδαγωγού της δομής του Βόλου για ξυλοδαρμό τριών ανηλίκων, ο οποίος εκτός από την αστυνομία γνωστοποίησε το όλο περιστατικό και μέσω Facebook. Εκεί τα παιδιά βρήκαν το κουράγιο να τον ευχαριστήσουν, αλλά και να πουν μέρος της δικής τους εμπειρίας.
Διαβάστε τις καταγγελίες των παιδιών για τις τιμωρίες στο υπόγειο, το πιπέρι και τους ξυλοδαρμούς
Η Χριστίνα έζησε σε δομή της Κιβωτού για τουλάχιστον 8 χρόνια:
«Συγχαρητήρια. Επιτέλους κάποιος βρήκε το θάρρος να πει τι πραγματικά συμβαίνει και έδωσε θάρρος και σ’ εμάς που το ζήσαμε να μιλήσουμε λίγο παραπάνω. Ως παιδί που έζησα αρκετά χρόνια εκεί μέσα και έχω δεχτεί κι εγώ ψυχολογική/σωματική βία, έχω να πω πως αν ρωτήσεις όλα τα παιδιά εκεί μέσα, όλα θα έχουν κι από κάτι να σου πουν. Όπως έχω κι εγώ. Ο φόβος και η τρομοκρατία που επικρατούν εκεί μέσα αν τυχόν “ανοίξεις το στόμα σου”, δεν περιγράφεται. Όσο για αυτ@ που λένε “πού είναι ο πάτερ Αντώνιος;”, να ξέρετε ότι αυτός είναι ο πρώτος που τα ξέρει όλα και ο πρώτος που κάνει τα στραβά μάτια. Αυτά είχα να πω προς το παρόν. Εύχομαι και ελπίζω όλο αυτό να πάρει μεγάλη διάσταση και να δικαιωθούν όλα τα παιδιά της κιβωτού. Ακόμη κι όσοι φύγαμε και ξεφύγαμε από αυτό. Είμαι σίγουρη ότι όλα μας, μας τρώει το άδικο»
Χρήστος
«Έχω ματιά και βλέπω και έζησα μέσα πολλά χρόνια… όταν βάζουν στα μικρά παιδιά πιπέρι στο στόμα και τους βάζουν τιμωρία στο υπόγειο και κλειστά φώτα και τους ρίχνουν χαστούκι λέγοντας αν ξανά φωνάξεις θα έρθει η αστυνομία να σε πάει από εκεί που σε πήρε, νομίζω ότι είναι κάτι πολύ κακό. Όταν περνούν τα παιδιά και τους λένε θα φάτε τιμωρία και τους βάζουν να κουβαλάνε τα ψυγεία τους με τα χέρια στις σκάλες. Και θα σας πως δύο τρία περιστατικά.
Μας έλεγαν να τους βλέπουμε όλους σαν αδέρφια μας, όταν χτύπησα όμως είπαν στα παιδιά πως δεν θα πάει κανείς στο νοσοκομείο γιατί δεν έχετε καμία δουλειά εκεί. Και ήρθαν δύο καλοί μου φίλοι, τους έκοψαν τα τρόφιμα για δύο μήνες και δεν τους δίνανε τίποτα… όταν χτύπησα και έγινα ψιλό καλά και πήραν την υπογραφή που θέλανε με πέταξαν έξω με τον τρόπο τους…μου είπαν θα πας στην δουλειά σου σιγά σιγά ξανά και θα πιάσεις ένα σπίτι να νοικιάσεις θα σε βοηθάμε εμείς. Εγώ τους πίστεψα και πήγαινα, αλλά δεν είχα βοήθεια και δεν είχα αρκετά χρήματα για να πληρώνω το ενοίκιο μου» στις ερωτήσει που δέχτηκε ο Χρήστος αποκάλυψε πως εξαιτίας του σοβαρού ατυχήματος που είχε έπρεπε να πάρει κάποια αποζημίωση την οποία δεν έλαβε ποτέ.
Χρήστος
«Έχω να σας πω και εγώ ένα Μεγάλο μπράβο. Σαν παιδί που ήμουν εκεί 7 χρόνια είδαν τόσα πολλά τα μάτια μου . Και ήμουν θύμα κακοποίησης. Όταν 16 ετών. Και δεν έχει βγει παραέξω, με λέγανε τρελό και αλήτη όταν τα έλεγα αυτά . Όπως μου φάγανε και μια αποζημίωσή όταν έσπασα τα πόδια μου, με νάρκωναν με τα χάπια τους όταν πονούσα και μου λέγανε υπέγραψε εδώ και δεν έβλεπα για να διαβάσω και μου λέγανε δεν εμπιστεύεσαι τον πάτερ που σε μεγαλώνει τόσα χρόνια. Μετά από 2 χρόνια έμαθα ότι ήταν εξουσιοδότηση. Και έτσι με άφησαν με τις λάμες στα πόδια σε ηλικία 19 ετών και δεν πήρα ούτε 1 ευρώ».
Λουκάς
«Σε άλλο περιστατικό που παιδαγωγός χτύπησε παιδί και το παιδί αυτή την φορά ανταπόδωσε, έδιωξαν το παιδί. Το πετάξανε στο δρόμο, χωρίς να έχει πουθενά να πάει, ενώ η μοναδική του οικογένεια, τα αδέλφια του, ήταν και αυτά στην Κιβωτό. Χωρίσανε τα παιδιά μεταξύ τους, επειδή ένα από αυτά, υπερασπίστηκε τον εαυτό του εναντία στην βία τους…».
Νικόλας
«Ήρθε επιτέλους ο καιρός τα παιδιά που ήμασταν μέσα και ζήσαμε καταστάσεις για καταστάσεις να βγούμε επιτέλους και να μιλήσουμε, να μάθει ο κόσμος τι πραγματικά γίνεται όταν δεν υπάρχει κόσμος μπροστά να δώσει τα συγχαρητήρια του εκεί μέσα… Ήρθε η ώρα να μιλήσουν λίγο μαζί και εγώ. Ήρθε η ώρα λοιπόν για όσους από εμάς μας έλεγαν ότι είναι πλασμένα αυτά από το μυαλό μας και ότι δεν είναι αλήθεια Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε».
Άννα
«Εμένα με χτυπούσε ο Πέτρος ήμουν και εγώ στη κιβωτό κάποτε».
Σε περιστατικό ξυλοδαρμού αναφέρεται και ο Χρήστος,
«Ρε Αντωνάκη όταν σας χώρισαν σαν αδέρφια ήταν ωραία, όταν η αδερφή σου έτρωγε ξύλο και της έλεγε χυδαία πράγματα ο Πασχάλης ήταν ωραία, όταν έτρωγες χαστούκια και έκλαιγες ήταν ωραία, όταν βάζανε τα παιδιά τιμωρία να μην δουν τους γονείς τους γιατί δεν ήταν καλά παιδιά…».
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:
Η ΕΛ.ΑΣ. διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών ανέθεσε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, η οποία πήρε καταθέσεις και υπέβαλε ήδη το σχετικό υλικό στην παραγγέλλουσα αρχή. «Αναφορικά με την υπόθεση γνωστής ΜΚΟ, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζεται ότι, μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ανατέθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η οποία πραγματοποίησε προανακριτικές πράξεις και υπέβαλε το σχετικό προανακριτικό υλικό στην παραγγέλλουσα αρχή».
Η διερεύνηση της υπόθεσης θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί από την Εισαγγελία Ανηλίκων, η οποία, αφού μελετήσει τα στοιχεία της υπόθεσης, θα αποφανθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες, και αν ναι, εις βάρος ποιων πρέπει να αποδοθούν.
Σύμφωνα με αστυνομικές – δικαστικές πηγές, θα κληθούν πιθανότατα τις επόμενες ημέρες και άλλοι μάρτυρες να καταθέσουν – ανάμεσά τους και το υψηλόβαθμο στέλεχος τον οποίο φέρεται να καταγγέλλουν θύματα.
Οι τρεις καταθέσεις στο Ανηλίκων
Μέχρι στιγμής οι καταθέσεις-καταγγελίες στο Ανηλίκων είναι τρεις:
Ο 19χρονος σήμερα, ο οποίος φέρεται να κατήγγειλε στο Ανηλίκων αλλά και στον Συνήγορο του Πολίτη ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά όταν ήταν ανήλικος από πολύ υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου.
Ένας 16χρονος ο οποίος υποστηρίζει ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της σεξουαλικής κακοποίησης του 19χρονου από το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος.
Ένας εργαζόμενος στη δομή που γνώριζε (ή και είχε δει) περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.
Η έρευνα από τον Συνήγορο του Πολίτη
Η καταγγελία έφτασε τον περασμένο Αύγουστο στο ειδικό τμήμα για τα δικαιώματα του παιδιού του Συνηγόρου του Πολίτη και εν συνεχεία ξεκίνησε η έρευνα σε δομές της εν λόγω ΜΚΟ τόσο στην Αθήνα όσο και εκτός.Εκεί τα ειδικά κλιμάκια ανέπτυξαν επαφές με άτομα στους χώρους της ΜΚΟ, οι οποίοι φέρονται να τους περιέγραψαν προβληματικές συμπεριφορές εις βάρος παιδιών. Όταν συγκέντρωσαν τα στοιχεία, ενημερώθηκε ο εισαγγελέας, που στις αρχές Νοεμβρίου διέταξε προκαταρκτική έρευνα, την οποία ανέθεσε στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων.
Συγγενής 19χρονου: «Το παιδί είναι ακόμη φοβισμένο»
Συγγενής του 19χρονου μίλησε στο Mega και στην εκπομπή Live News. «Όταν μας το είπε ο μικρός, του είπαμε: “Τι κάθεσαι; Σήκω φύγε”. Λέει: “Θα διώξει τη μαμά από το σπίτι και τον (αδελφό) από τη δουλειά”. Του λέω: “Βρε, είσαι χαζός; Δεν θα βρει δουλειά;”. “Και η μαμά;”. Τέλος πάντων έφυγε το παιδάκι». Συνεχίζοντας, μίλησε για τον κακοποιητή του 19χρονου. «Δεν έδιωξε τη μητέρα αυτός, μόνο τους φοβέριζε, έτσι μου έχει πει το παιδί. Τον αδελφό του τον έδιωξε από τη δουλειά όταν ο μικρός έφυγε. Στην αποθήκη, αποθηκάριος, και τι του έδινε; 150 ευρώ τον μήνα».
Όπως σημείωσε ο συγγενής του 19χρονου, το παιδί είναι φοβισμένο ακόμα και σήμερα από τον άνθρωπο που φέρεται να τον κακοποίησε. «Τώρα που είχε πάει στην Αθήνα για να πάρει το χαρτί ώστε να πάει στον στρατό, ένα από τα πρωτοπαλίκαρά του -ας το πω έτσι- βρήκε τον μικρό στον δρόμο και τον χτύπησε. Τον φοβάται το παιδί. Να φανταστείτε έφυγε, δεν του έδιναν την ταυτότητά του, το βιβλιάριο του γιατρού» ανέφερε.
«Όταν έφυγε ο μικρός, έφυγε όπως ήταν, με το παντελόνι του και με το μπλουζάκι του, και του λέω: “Βρε παιδί μου, γιατί δεν πας να πάρεις τα ρούχα σου;”. Λέει: “Αποκλείεται, δεν θα μου τα δώσουν, εδώ δεν μου έδωσαν την ταυτότητά μου και τον σταυρό μου τον βαφτιστικό” πρόσθεσε και συμπλήρωσε: “Δεν ήθελε να πάει, φοβόταν. Εμείς του λέγαμε να πάει, δεν ήθελε, φοβόταν, και τελικά αυτό το κοριτσάκι η (…) με τα πολλά τον έπεισε. Τον είχανε πάρει στον στρατό από την Εισαγγελία και φοβόταν ο μικρός”».
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών, παράλληλα, ξεκινά, σύμφωνα με πληροφορίες, έρευνα για τη διαρροή στον Τύπο στοιχείων της υπόθεσης όσο ο φάκελος βρισκόταν στην αρμόδια υπηρεσία Ανηλίκων στη ΓΑΔΑ.
Δήλωση με νόημα Θεοδωρικάκου: «Ο νόμος ισχύει για όλους, όποιος και αν είναι ο θύτης»
Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έκανε μια ανάρτηση με νόημα για την υπόθεση. «Ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακριτική μεταχείριση. Για κανέναν. Όποιος κι αν είναι ο θύτης, όποιο και αν είναι το θύμα. Για εμάς δεν υπάρχουν άβατα και “γκρίζες ζώνες” ελέγχου και επιβολής του νόμου. Γι’ αυτό και κατόπιν καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών στην “Κιβωτό του Κόσμου”, η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει απολύτως στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Προκειμένου να αποκαλυφθεί -και σε αυτή την περίπτωση- όλη η αλήθεια.
Η αποκάλυψη και η τιμωρία κάθε εγκληματικής πράξης -εφόσον έχει τελεστεί και αποδειχθεί- είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και πολιτών. Αλλά και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και της αυτονόητης αξίωσης κάθε πολίτη για ισονομία στην πράξη. Αυτό αποτελεί, για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την αυτονόητη αποστολή μας την οποία υπηρετούμε καθημερινά».
Το ακίνητο
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απέσυρε στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό τη διάταξη για την παραχώρηση ακινήτου του ΕΦΚΑ στην Κιβωτό του Κόσμου, μέχρι -όπως είπε ο κ. Τσακλόγλου- να διαλευκανθεί η υπόθεση των καταγγελιών που έχουν υπάρξει. Το σοκ για την Κιβωτό του Κόσμου είναι μεγάλο, καθώς πρόκειται για μια ΜΚΟ που υπάρχει από το 1998 και έχει βραβευτεί πολλάκις για το έργο της, από δύο Προέδρους της Δημοκρατίας, από κυβερνήσεις, ενώ ο π. Αντώνιος έχει βραβευτεί το 2018 ως ο Καλύτερος Ευρωπαίος Πολίτης.
«Δεν υπήρξε επίσημη καταγγελία», λέει η Μιχαηλίδου
Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου (ΑΝΤ1) είπε ότι «δεν υπήρξε επίσημη καταγγελία για την Κιβωτό του Κόσμου». Η μόνη καταγγελία που γνωρίζουμε είναι εκείνη που έχει προωθήσει στις Αρχές ο Συνήγορος του Πολίτη. Επίσης, σχολιάζοντας τις αναφορές που έκανε λίγη ώρα νωρίτερα, στην ίδια εκπομπή, ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, ότι εδώ και ορισμένες εβδομάδες είχε γίνει δέκτης αναφορών για κακοποίηση παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου», η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε ότι «κακώς δεν μίλησαν νωρίτερα όσοι λένε πως γνώριζαν», τονίζοντας ότι υπάρχει 24ωρη γραμμή καταγγελιών για περιστατικά παιδικής κακοποίησης.
Ιερά Σύνοδος: Ο Αρχιεπίσκοπος ήθελε να τον βοηθήσει, αλλά ο π. Αντώνιος αρνήθηκε
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών, δήλωσε πως η Κιβωτός του Κόσμου δεν υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών επιχείρησε να βοηθήσει, ο πατέρας Αντώνιος αρνήθηκε. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου, Τάκης Κονιδάρης, επανέλαβε την ίδια τοποθέτηση.
«Η Κιβωτός του Κόσμου είναι μια ΜΚΟ η οποία ούτε υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ούτε οιαδήποτε σχέση έχει με αυτήν. Ο μόνος αρμόδιος για τη λειτουργία της είναι ο πατέρας Αντώνιος».
Σοκαριστικές καταγγελίες από πρώην τρόφιμο
Εν τω μεταξύ, στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου μεταδόθηκε η μαρτυρία ενός 27χρονου ο οποίος ως παιδί ζούσε σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου και μίλησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» κάνοντας μια σοκαριστική καταγγελία. Όπως μεταδόθηκε στην εκπομπή, ο 27χρονος παρέμεινε τιμωρημένος για τρεις μήνες σε σπίτι της δομής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Κατήγγειλε ότι ο ένας υψηλά ιστάμενος πήγε στο δωμάτιο της απομόνωσης και τον άγγιξε σε ευαίσθητα σημεία. «Του είπα ”τι κάνεις” και μου είπε ”θα σου αρέσει”. Του έριξα χαστούκι».
Ο 27χρονος κατήγγειλε, ακόμη, ότι μαζί τους ήταν ένας παιδαγωγός, ενώ έβγαιναν μόνο για δουλειά σε ένα χωράφι. «Τα χέρια μας είχαν γεμίσει φουσκάλες, δεν μας άφηναν, μόνο πέντε λεπτά διάλειμμα κάναμε». Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο εν λόγω άνδρας, όταν βγήκε από τη δομή, του αποκαλύφθηκε ότι η μητέρα του και η αδελφή του επιχειρούσαν διαρκώς να επικοινωνήσουν μαζί του αλλά δεν μπορούσαν, καθώς σε κάθε τους κλήση τους έλεγαν ότι ήταν απασχολημένος ή ότι δεν ήθελε να τους μιλήσει.
Ανάλογη η καταγγελία και μιας 20χρονης η οποία φιλοξενήθηκε σε δομή της Χίου και η οποία ήταν 7 ετών. «Με το που πήγαν τους έβγαλαν να μαζεύουν κουκουνάρια. Μας έδιναν 2 ευρώ τη μέρα, για να φάμε παίρναμε άδεια», κατήγγειλε.
«Μας κλείδωναν για μήνες, δεν μας τάιζαν, μας έβαζαν τιμωρία με το ένα πόδι ψηλά». Από την άλλη πλευρά, εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι τίποτα δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή τους. Δεν είχα δει κάτι περίεργο, είχα κάνει κάποια πρακτική, λειτουργούσε πολύ ομαλά και φυσιολογικά, ο πατέρας ήταν πολύ κοντά στα παιδιά, τα βοηθούσε», ανέφεραν.
«Με κακοποιούσε σεξουαλικά κι έλεγε “Με έχεις ανάγκη”»
Μαρτυρία του 19χρονου στον Βόλο «καίει» υψηλόβαθμο πρόσωπο στην ΜΚΟ, καταγγέλλοντας σεξουαλική κακοποίηση, ανάρμοστη συμπεριφορά και απειλές. Ο 19χρονος, σύμφωνα με τον Alpha, περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τα όσα φέρεται να έζησε και «φωτογραφίζει» πρόσωπο υπεράνω υποψίας, το οποίο τον υποχρέωνε σε ασελγείς πράξεις, με τη φράση «Με έχεις ανάγκη…». Σύμφωνα με την καταγγελία, το υψηλόβαθμο πρόσωπο της ΜΚΟ τον έπαιρνε μαζί του σε διάφορα ταξίδια που έκανε στην Ελλάδα και τον υποχρέωνε να πηγαίνει στον ιδιωτικό του χώρο (σ.σ. διαμέρισμα που νοικιαζόταν από τη δομή για να μένει προσωρινά) προκειμένου να τον παρενοχλήσει σεξουαλικά.
Ο 19χρονος περιέγραψε ενώπιον των Αρχών πως έμενε μαζί με τον αδερφό και τη μητέρα του σε δομή της «Κιβωτού» όταν τον πλησίασε ο κατηγορούμενος. «Αποφάσισα να μιλήσω γιατί δεν άντεξα άλλο -εκτός από την ασέλγεια- τον υποτιμητικό και προσβλητικό του τρόπο» είπε χαρακτηριστικά. Ο νεαρός ισχυρίστηκε πως ο άνδρας που τον πλησίασε όταν ήταν 16 ετών και ασελγούσε εις βάρος του τον απειλούσε, «με είχε υποχείριό του».
«Με απειλούσε και μου έλεγε “με έχεις ανάγκη και δεν πρόκειται να πεις ποτέ τίποτα. Αν δεν ήμουν εγώ, εσύ, η μάνα και ο αδερφός σου, δεν θα είχατε σπίτι”», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Με απομόνωνε σε δικό του χώρο» και ασελγούσε, ισχυρίζεται ο 19χρονος και κατήγγειλε πως «μετά μου έλεγε να καθαρίσω τις τουαλέτες». «Ασελγούσε εις βάρος μου και μου ζητούσε να του κάνω τα ίδια», κατέθεσε ο νεαρός.
Ο τότε 16χρονος και τώρα 19χρονος υποστηρίζει πως αποφάσισε να μιλήσει, καθώς δεν άντεχε άλλο την προσβλητική συμπεριφορά του συγκεκριμένου ανθρώπου.
Ρούλα Κορομηλά: Νιώθω οργή και απογοήτευση, πλήρωνα ακόμη και τα ενοίκια
Σε μια οργίλη ανάρτηση η Ρούλα Κορομηλά αποκάλυψε ότι πλήρωνε τα ενοίκια του κτιρίου της δομής.
«Στήριζα την Κιβωτό του Κόσμου έμπρακτα από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης της, πληρώνοντας ακόμα και τα ενοίκια του χώρου κι υποστηρίζοντας τα παιδιά με κάθε τρόπο. Αν όσα τραγικά, αποτρόπαια έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας που αφορούν τα παιδιά ισχύουν, νοιώθω οργή και απογοήτευση» έγραψε η Ρούλα Κορομηλά.
Στήριζα την Κιβωτό του Κόσμου έμπρακτα από τα πρώτα χρονια ίδρυσης της,πληρώνοντας ακόμα και τα ενοίκια του χώρου κ υποστηριζοντας τα παιδιά με κάθε τρόπο.Αν οσα τραγικά ,αποτρόπαια έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας που αφορούν τα παιδιά ισχυουν, νοιωθω οργή και απογοήτευση.
— Roula Koromila (@RoulaKoromila) November 18, 2022