Η σημασία της άσκησης
Ακόμη και λίγη τακτική άσκηση θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου για τις γυναίκες που έχουν επιζήσει από καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ερευνητές στην Καλιφόρνια εξέτασαν 315 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που επέζησαν από καρκίνο του μαστού, οι οποίες είχαν διαγνωστεί τουλάχιστον δύο χρόνια πριν. Οι γυναίκες απάντησαν ερωτηματολόγια μεταξύ 2013 και 2015 και παρακολουθήθηκαν είτε μέχρι το θάνατό τους είτε μέχρι το τέλος της μελέτης τον Απρίλιο του 2022. Οι γυναίκες ρωτήθηκαν αν ασκούνταν τουλάχιστον 15 λεπτά στη διάρκεια μιας τυπικής εβδομάδας. Οι συμμετέχουσες είχαν μέσο όρο ηλικίας 71 ετών και χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με βάση την ποσότητα άσκησης που έκαναν — δραστήριες, μέτρια δραστήριες ή ανεπαρκώς δραστήριες.
Όσες έκαναν λιγότερα από 15 λεπτά συνεχούς άσκησης σε διάστημα επτά ημερών κρίθηκαν ανεπαρκώς ενεργές. Η μελέτη διαπίστωσε όμως ότι ο μειωμένος κίνδυνος θανάτου κατά 60% ήταν παρόμοιος τόσο για τις γυναίκες που ήταν σωματικά δραστήριες όσο και για εκείνες που ήταν μέτρια δραστήριες. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη ενσωμάτωσης της άσκησης στη φροντίδα υγείας, δεδομένου ότι «ακόμη και η μέτρια δραστηριότητα μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την παράταση της επιβίωσης». Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας από τους πιο συχνούς καρκίνους στον κόσμο. Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται περίπου 270.000 περιπτώσεις και στο Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από 55.000 νέες περιπτώσεις.
Η ασθένεια στοιχίζει τη ζωή σε 42.000 Αμερικανίδες και 11.500 Βρετανίδες
Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι οι γυναίκες που έκαναν τακτικά σωματική άσκηση πριν από τη διάγνωση του καρκίνου και μετά τη θεραπεία είχαν λιγότερες πιθανότητες υποτροπής ή θανάτου σε σύγκριση με εκείνες που ήταν σωματικά ανενεργές. Οι συγγραφείς της νέας μελέτης, από το Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνια, είπαν: «Η προστατευτική επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού είναι γνωστή. Ωστόσο, η επίδρασή της μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, παραμένει αμφιλεγόμενη. Πιστεύεται ότι τόσο η μέτρια όσο και η έντονη άσκηση έχουν συγκρίσιμα οφέλη. Αλλά τα ποσοστά επιβίωσης δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς σε ασθενείς με καρκίνο. Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να αξιολογήσει τη συσχέτιση της σωματικής δραστηριότητας -πέρα από τη βασική καθημερινή λειτουργία- με τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία μεταξύ των επιζώντων από καρκίνο του μαστού».
Οι συγγραφείς πρόσθεσαν: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η φροντίδα υγείας για την επιβίωση των ασθενών θα πρέπει να προβλέπει τη σωματική δραστηριότητα, επειδή ακόμη και η μέτρια άσκηση μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, καθώς και για την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία». Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.