Διανεμήθηκαν 6.000 τέτοια ρολά σε 12 πανεπιστήμια της χώρας
Χαρτί τουαλέτας με τυπωμένα μηνύματα για την αποτροπή αυτοκτονιών είναι η νέα πρωτοβουλία που πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή στα πανεπιστήμια στον νομό Γιαμανάσι της Ιαπωνίας (δυτικά του Τόκιο). «Αγαπητέ/ή που περνάς δύσκολες ημέρες και προσποιείσαι ότι όλα πάνε καλά», είναι ένα από τα μηνύματα που μπορεί να διαβάσει κανείς, τυπωμένα με μπλε γράμματα πάνω στα λευκά ρολά. Εκτός από αυτού του είδους τα μηνύματα, που έχουν συνταχθεί από έναν ειδικό σε θέματα ψυχικής υγείας και συνοδεύονται από τους αριθμούς τηλεφωνικών γραμμών για την αποτροπή της αυτοκτονίας, στο χαρτί τουαλέτας υπάρχουν επίσης καθησυχαστικές εικόνες, όπως μια κουλουριασμένη γάτα.
Οι αρχές στο Γιαμανάσι διένειμαν 6.000 τέτοια ρολά στα 12 πανεπιστήμια της περιοχής τον περασμένο μήνα. «Όταν είστε μόνοι στις τουαλέτες νιώθουμε ότι σε τέτοιες στιγμές είναι που οι θλιβερές σκέψεις μπορεί να σας έρθουν στο μυαλό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της περιοχής Κενίτσι Μιγιαζάουα. Όπως σε πολλές άλλες χώρες, στην Ιαπωνία καταγράφηκε άλμα στον αριθμό των αυτοκτονιών με την πανδημία της Covid-19, καθώς πολλοί άνθρωποι μπήκαν σε καραντίνα. Το 2020, σχεδόν 500 παιδιά και έφηβοι αυτοκτόνησαν στην Ιαπωνία, αριθμός ρεκόρ και σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Dr Muscat (ΠΟΥ): Ένας στους έξι θανάτους νέων οφείλεται σε αυτοκτονία
Η Dr. Natasha Azzopardi Muscat, Δ/ντρια Πολιτικών & Συστημάτων Υγείας του ΠΟΥ Ευρώπης στο CNN Greece: 1 στους 6 θανάτους νέων 10-24 ετών στην ΕΕ, οφείλεται σε αυτοκτονία. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζονται κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο προκλήσεων ψυχικής υγείας στην ενήλικη ζωή. Έτσι, δεν αποκλείεται να δούμε αργότερα στον πληθυσμό, που βίωσε ζήτημα ψυχικής υγείας σε νεαρή ηλικία, συνέπειες όπως χαμηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις, κατανάλωση ουσιών, αλκοόλ, ανεργία ακόμη και αυτοκτονίες. Σύμφωνα με τη μελέτη Global Burden of Disease, 1 στους 6 θανάτους μεταξύ νέων ηλικίας 10-24 ετών οφείλεται σε αυτοκτονία το 2019 στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια. Επιπλέον, 1 στους 6 ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια ζει με πάθηση ψυχικής υγείας. Από αυτούς που πάσχουν από μια πάθηση, περίπου 1 στους 7 είναι παιδιά και έφηβοι – οποιοσδήποτε κάτω των 19 ετών.
Εάν οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, τότε η αλήθεια αυτή δεν είναι μόνο οδυνηρή, αλλά προβληματίζει τα μέγιστα και μας κάνει να αναρωτιόμαστε, κατά πόσο οι πολιτικές δημόσιας υγείας, είναι τελικά ισχυρές στην Ευρώπη, ώστε να μπορέσουν να μειώσουν το καινούριο «στίγμα» που έρχεται και που σε μεγάλο βαθμό δημιούργησε η πανδημία. Μία νέα πανδημία μετά την πανδημία- αυτή της ψυχικής υγείας- η οποία ωστόσο δεν φαίνεται να έχει ορατό ορίζοντα λήξης.